Tacskó: a kedves, rohanó virslikutya

Tacskó: a kedves, rohanó virslikutya

Címlap / Életmód / Család / Tacskó: a kedves, rohanó virslikutya

Ha apró termetű ebben gondolkozunk, akkor mindenképpen számoljunk a tacskóval, mint lehetséges kedvenccel. Az életre való, rövid lábú és virsli testű kis szépség biztosan rengeteg boldog pillanattal fog minket megajándékozni.

Eredete

A tacskó, vagy Dashund Németországból származik, bár őseire találtak emlékeket már Egyiptomban is. Neve jelentése borzkutya, ami nem véletlen. Az eb vérében a vadászat tökéletesen benne van, apró termetének köszönhetően az üregbe is követi az állatokat.
Egy másik elképzelés szerint a tacskó francia eredetű, és a basseth félék rokona, melyeknek neve egészen pontosan alacsony kutyát jelent. A fajta eredetileg csak egyetlen változatban volt jelen. A rövidszőrű tacskó tekinthető az ősnek, a hosszú és a szálkás szőrű változatok már keresztezések eredményei.

Kinézete

Valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, hogyan is néznek ki ezek a kutyusok. Hosszas és kitartó tenyésztésnek köszönhetően sikerült elérni, hogy az alapvetően hosszú csontú kopók ilyen apró méretet is elérjenek. Ennek értelme természetesen a vad minél tökéletesebb hajtása és elérése volt.
A tacskóknak rövid lábuk és hosszú testük van. Méretüket tekintve három változatot különítünk el: a normál méretű tacsi mellkasmérete 35 centiméter felett van, tömege pedig 9 kilogramm körül mozog.

Kisebb fajták

Eggyel kisebb a törpetacskó, melynek mellkasmérete 30 és 35 centi között mozog, súlya pedig 5-7 kilogramm. A legkisebb képviselő a kaninchen, vagy nyulász változat, mely valóban aprócska termetű. Mellkasmérete 30 centi alatt marad, tömege pedig nagyjából 4 kilogramm.
Aki tacskó tartása mellett dönt, válassza bármelyik változatot, azzal számoljon, hogy kis kedvence hosszú ideig lesz majd mellette. Ennek a fajnak az élettartama ugyanis 14-17 év között mozog.

Jellem

Kitartó és akaratos kutyussal van dolgunk, akire azonban nem lehet haragudni. Alapvetően nagy mozgásigénye van, ha kellően lemozgatjuk, akkor lakásban való tartása is ideális. Nagyon eleven fajta, és értelmes is, tanulékony, bár ezt sokszor jól titkolja.
Nem arról van szó, hogy nem érti, mit is várunk el tőle, csupán makacs, így egyszer-egyszer a komikusságig ellenáll az akaratunknak. Remek jelzőkutya is válhat belőle. Szeret felfedezőutakat tenni egyedül, hiszen vadászkutya, ennek ellenére az otthoni környezetében szereti a kényelmet és a megszokott dolgokat.

Jellem

Mindenképpen a középpontban akarja magát érezni, és ezért mindent meg is fog tenni, amivel garantáltan mosolyt csal az arcunkra. A hangja ugyan nagyon éles, de otthon csak akkor hallatja, ha idegen zajokra lesz figyelmes.
Ha bátor kutyust sikerül kifognunk, akkor gond nélkül nekimegy a nálánál nagyobb ebeknek is, valamint megtámadhatja a váratlanul engedély nélkül belépő embereket is.

Amire oda kell figyelni

A tacskóváltozatok szőrét is ápolni kell, mint minden kutyáét a rövidszőrű típussal van a legkevesebb elfoglaltság, egyszer-egyszer kell átdörzsölni, egy gumikefével. A hosszú és szálkás változatokkal egy kicsivel több munka van. Legalább egy évben kétszer trimmelni kell őket, valamint a talppárnák közötti szőrt időről-időre meg kell nyírni, mert ide beakadhatnak az apró kövek és gallyak.
De visszavágni csak itt szabad. Fontos, hogy a tacskó hosszú háta miatt érzékeny az elhízásra és a lépcsőzésre is. Mindkét esetben odáig fajulhat a dolog, hogy sérülnek a csigolyák közötti porckorongok, és ez hosszú távon akár a kutya hátsó lábainak bénulásához is vezethet.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!