A kutyatulajdonosok leggyakoribb hibái

A kutyatulajdonosok leggyakoribb hibái

Címlap / Életmód / Család / A kutyatulajdonosok leggyakoribb hibái

Tanuld meg, hogyan kerüld el őket, hogy egy egészséges, jól viselkedő háziállatod lehessen.

1. Ne vállald, ha nem tudsz gondoskodni róla

Sok új gazdi nem alkalmas kisállat tartására, vagy azért, mert családi körülményei nem teszik lehetővé, vagy mert egyszerűen nem képes a felelősség vállalásra. Egy háziállatot nem lehet kitenni a párkányra, mint holmi dísztárgyat.
Minden kisállatnak saját igényei vannak, sokszor fajtától függően, ezt pedig egy jó gazdinak figyelembe kell vennie. Tehát mielőtt egy kutyát vagy macskát vennél magadhoz, tudd meg mivel jár ez az egész.

2. Nem képezed ki

Ez pontosan olyan dolog, mint amikor egy szülő nem neveli gyermekét. A kisállatnak is meg kell tanulnia mit szabad és mit nem, mit jelent a „gyere” és az „ülsz”.
A jó viselkedést az első hónapokban sajátítják el a kiskutyák és kismacskák, bár utóbbiak sokkal nehezebben taníthatók. Ha sikerült megértenie egy parancsszót és engedelmeskedett, ne felejtsd őt jutalmazni dicséretekkel és jutalomfalatokkal.

3. A szocializálódás elhanyagolása

A kutyák és macskák is kedvelik társaik jelenlétét. Ha nem barátkozhatnak más fajbeli állatokkal, könnyen agresszívvá vagy depresszióssá válhatnak.
A legfiatalabb, pár hetes kortól találkozniuk és játszaniuk kell testvéreikkel vagy más fajbeli társukkal, ez hozzátartozik az állat egészséges lelkiállapotához.

4. Túl sokáig egyedül hagyod

Ha a háziállatodnak nincs társasága, szorongóvá, destruktív viselkedésűvé válhat.
A kutyát ne hagyjuk egyedül több mint nyolc órán át, a macskák ezzel ellentétben egyedül hagyhatók akár egy egész napra is, azonban elég játék és vizuális ingert kell hagyni számára a játékhoz.

5. Nem biztosítani elég mozgásteret

Egész nap bezárva lenni egy felgyülemlett energiákkal rendelkező háziállatot, szinte kínzás. A kutyáknak és macskáknak is napi szinten szükségük van a sétára, játékra, ellenkező esetben ellenséges viselkedésűvé válnak.
Szakértők szerint a kutyáknak naponta kétszer 30 perc mozgás szükséges, a macskáknak napi 10-20 perc játékidő is elegendő.

6. Nem kinevezni és hozzászoktatni az alvórészhez

Ha a macska nem érzi jól magát a számára kijelölt dobozban, akkor a szőnyeget, vagy az ágyat fogja használni. Ha a kutyaház nem megfelelő fekvésű vagy nem elég kényelmes, biztos lehetsz benne, hogy a virágágyásaid közt fogja megtalálni a helyét, vagy ha benti kutyus, akkor a kanapédon.
A macskák nem szeretik, ha túl messze van a „hálófülke” és a „mosdó”, ezért helyezzük viszonylag közel egymáshoz a kettőt, de különböző helyiségben. A macskát csendes, kényelmes, puha helyeken szeretnek feküdni, ezért egy puha anyagdarabbal bélelt doboz tökéletes alvórésze lehet. A kutyák is pretenciósak ilyen szempontból, ők is szeretik a kényelmet, és az elkerített részt, ahol igazán otthon érezhetik magukat.

7. A kisállat büntetése

Azt hihetnénk, hogy a mi kis okos kutyánk érti, miért kiabáltunk rá és miért koppintottunk a nózijára.
Az igazság azonban az, hogy a fizikai büntetéssel csak félelmet táplálunk a háziállatban. Elég egy határozott NEM, és ő biztosan megérti, hogy ez nem OK.

9. Nem egységesek a szabályok

Ha az egyik gazdi megengedi Bodrinak, hogy mellé feküdjön az ágyra, a másik gazdi azonban megtiltja, esélytelen megértenie a kutyának mit akarunk valójában. A gazdik tehát legyenek mindig következetesek.

10. Túl sok jutalom

A megszokott, napi egy-két étkezésen kívül hasztalan kényeztetni a háziállatot. Ha így teszünk, minden étkezésünk alatt könyörgő tekintettel fognak nézni és szinte elvárják a finom falatokat.
A jutalomfalatok maradjanak meg csak azokra az alkalmakra, amikor sikeresen teljesítettek egy parancsot.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!