Tényleg a szőkék a legszexibbek a férfiak szerint? A pszichológus válaszol

Tényleg a szőkék a legszexibbek a férfiak szerint? A pszichológus válaszol

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Tényleg a szőkék a legszexibbek a férfiak szerint? A pszichológus válaszol

Egy szőke, egy barna és egy vörös besétálnak egy bárba. Kezdődhetne így egy vicc, de egy tudományos kutatás is. És ami azt illeti, utóbbi kezdődött is, többször is. Ugyanis sok tudós tette már fel a kérdést: vajon melyik hajszín az, amelyik először megragadja a férfiak figyelmét?

Nem is kérdés, hogy bármelyik nő gyönyörű lehet a természetes hajszínével, legyen az sötét, világos, vagy éppenséggel ősz. Sokan büszkén viselik is a valódi hajszínűket, azonban a szalonok és dobozos hajfestékek kínálata gyakorlatilag végtelen, és napjainkban bárkinek lehet gyakorlatilag bármilyen árnyalatú hajszíne. Azok pedig, akik festik a hajukat, és aktívan párt keresnek is, izgalmas lehet a kérdés: melyik árnyalat ragadja meg a másik nem figyelmét? A tudomány az izgalmas kérdésre szolgálhat néhány izgalmas válasszal is.

A szőkéknek helyzeti előnyük van

Viren Swami és Seishin Barrett két, 2011-es tanulmányban a nők hajszíne és a férfiak viselkedése közötti kapcsolatot vizsgálták. Az egyik tanulmányban egy hölgyet arra kértek, hogy öt héten keresztül üljön egy londoni bárban csütörtök, péntek és szombat esténként, vörösre, barnára és szőkére festett hajjal. Mindig ugyanazt a ruhát viselte és nem vehetett fel szemkontaktust senkivel.

Az eredmények azt mutatták, hogy a nőt sokkal gyakrabban szólították meg férfiak, amikor szőke volt.

A másik tanulmányban ugyanannak a nőnek a fényképét mutatták meg férfiaknak, némelyeknek szőke, némelyeknek barna hajjal, és azt kérték, írják le, milyen személyiség lehet. Amikor barna haja volt, sokkal kompetensebbnek, intelligensebbnek, vonzóbbnak és meglepő módon arrogánsabbnak gondolták, mint amikor szőke volt a haja.

via GIPHY

A világos hajjal viszont elesettebbnek képzelték – a kutatók szerint elképzelhető, hogy ez a (feltételezett) elesettség az, ami miatt a férfiak magabiztosabban mernek megszólítani egy szőke nőt, mint egy barnát vagy vöröset.

Nicolas Guéguen 2012-ben egy hasonló kísérletet végzett azzal a különbséggel, hogy nála a bárban ülő hölgy nem festette át a haját, hanem parókát viselt. Ő is úgy találta, hogy szőke hajjal gyakrabban szólították meg, ám egy másik vizsgálatban azt találta, hogy amikor egy szőke férfi táncolni kér fel hölgyeket, nincs nagyobb sikere, mint sötétebb színű hajjal.

Azt ugyanakkor minden kutatás kiemeli, hogy bár elképzelhető, hogy a szőke haj jobban megragadja a férfiak figyelmét, vagy a szőke hajú hölgyeket többen szólítják meg, a szerelmi sikerek nyilvánvalóan nem a hajszínen múlnak.

Az, hogy egy néhány perces beszélgetésből vagy egy táncból kibontakozik-e valami, sokkal több dolgon múlik, mint a hajszín, egy egészséges kapcsolatban pedig természetesen az érzések akkor sem halványodnak, ha a másik külseje esetleg megváltozik.

Fontos továbbá megjegyezni azt is – mondják a kutatók – hogy ezek a vizsgálatok mindig a nagy számok törvényei alapján, a nagy átlagra vonatkoznak. A személyes preferenciák ugyanakkor eltérhetnek, és még csak ezek sem mindig mérvadóak. Lehet valaki ugyanis a szőke, a barna vagy a vörös haj rajongója, végül úgyis a személyiségbe szeretünk bele.

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!