Amikor ellopták a Mona Lisát: 3 megkerült műtárgy különös története

Amikor ellopták a Mona Lisát: 3 megkerült műtárgy különös története

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Amikor ellopták a Mona Lisát: 3 megkerült műtárgy különös története

Vajon akkor is annyian ismernék-e a Mona Lisát, ha 1911-ben nem az év botránya bontakozik ki körülötte? És azt tudtad, hogy még néhány éve is találtak ismeretlen Van Gogh festményt? Ezeknek a műtárgyaknak az életében különös csavar vezetett az elismertségig.

A Michelangelot azonosító elsődleges nemi jegyek

A kiváló reneszánsz művész szobrai nem voltak a szó szoros értelmében elveszve, csak éppen másnak tulajdonították őket. A párducon lovagló férfiak alakja azonban minden kétséget kizáróan Michelangeloé, így ezek az itáliai géniusz egyetlen fennmaradt bronz szobrai. Hogy a műtárgyak esetleg az ő alkotásai lehetnek, elméletként már a 19. században is felmerült, de sokáig senki nem foglalkozott a kérdéssel komolyabban, és a szobrokat a 16. században alkotó, holland származású művész,  Willem Danielsz van Tetrode remekeinek tartották.

A valóság feltáráshoz vezető kulcsot aztán valóban egy elveszett és megkerült papírlap oldotta meg: Paul Joannides, a Cambridge-i Egyetem nyugalmazott professzora 2014-ben kutatni kezdett a témában, és egy francia múzeumban felfedezett néhány rajzot, amit Michelangelo egykori tanítványa másolt tanára vázlatairól. Ezek között vette észre a párducon lovagló férfiak alakját.

A szobrok eredetiségét végül egy nemzetközi kutatócsoport igazolta, akik a rajzokat, korabeli levelezéseket és a szobrok anatómiáját is vizsgálták.

Ez utóbbi a mester többi alkotásának jellegzetességét mutatta: a nyolcosztatú hasizom mellett a realisztikus szeméremszőrzet és a herék megformálása is segített Michelangelo kézjegyének felismerésében. A művészettörténet néha egészen különleges helyeken találja meg a szépséget.

Michelangelo – Mózes

A Mona Lisa elrablása

Leonardo Mona Lisája kétségtelenül kivételes alkotás, de talán nem lenne a világ legismertebb festménye ma, ha 1911-ben nem kél lába a Louvre múzeumból. A múzeum dolgozói augusztus 2-án hűlt helyét találták a képnek, és azonnak elképesztő hajtóvadászat indult utána. A rendőrség még az országhatárt is lezárta, hogy nehogy valaki ki tudja csempészni a festményt, a lapok pedig minden egyes napon az ellopott képről cikkeztek, a rettenetes bűnténnyel többek között a költőt, Guillaume Apollinaire-t és Pablo Picasso-t is meggyanúsították.

Az újságok végül a Mona Lisa elrablását az év bűnügyévé tették, és ezzel a Mona Lisából a modern Mona Lisa lett: a festmény, amit mindenki felismer.

A hatalmas felhajtás azonban eredményre ekkor nem vezetett, sem a képnek, sem elrablójának nem sikerült a nyomára akadni. Ám 1913. december 13-án egy firenzei galéria telefonhívást kapott. A vonal túlsó végén lévő férfi Leonardóként mutatkozott be, és azt állította, van néhány lopott festménye, és felajánlott „egy Mona Lisát” vizsgálatra.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»