Az apákat is érintheti a szülés utáni depresszió

Az apákat is érintheti a szülés utáni depresszió

Címlap / Életmód / Család / Az apákat is érintheti a szülés utáni depresszió

A szülés utáni depresszió még mindig sokak számára tabunak számít, pedig a kezeletlenül hagyott betegségnek végzetes következményei is lehetnek, de mindenképpen súlyos károkat okozhat a szülő-gyermek kapcsolatban. Ráadásul a mentális panaszok bármelyik szülőt érinthetik.

Nem csak az anyákat sújtja

Egyes vizsgálatok szerint az újdonsült édesanyák 6-13 százaléka szenved szülés utáni depresszióban, melynek tünetei a tartós szomorúság vagy rossz kedv, a reménytelenség és értéktelenség érzése, az öröm hiánya, a korábban kedvelt tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése, és súlyos esetben akár öngyilkos gondolatok is lehetnek.

A szülés utáni depresszióban szenvedő nők, ha nem kapnak megfelelő segítséget, kevésbé sikeres anya-gyermek kapcsolatot alakítanak ki, rövidebb ideig vagy egyáltalán nem szoptatnak, mint ahogy egyébként tudnának és a gyermekük gondozását is elhanyagolhatják.

A szakértők sokáig úgy vélték, hogy a szülés utáni depressziónak elsősorban hormonális okai vannak, valamint az anyákkal szemben támasztott sokszor irreális elvárások, a szüléshez kötődő esetleges negatív élmények és például a szoptatás kudarca is hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához. Mára azonban tudjuk, hogy az új családtag érkezését követő mentális panaszok nem csak az anyákat, az apákat is érinthetik: friss vizsgálatok becslése szerint az újdonsült apák 8-11%-a szenved a problémától.

Az apákat is érintheti a szülés utáni depresszióKép forrása: mac_sim/depositphotos.com

Rajtuk is nagy a nyomás

A szakértők szerint az újdonsült apák kétszer hajlamosabbak a depresszióra, ha a partnerük is depressziós, de attól, hogy az anyát nem érinti a betegség, és gyorsan sikerül megtalálnia önmagát az új szerepében, még nem biztos, hogy az apa nem mutatja a depresszió jeleit. Ennek oka lehet a férfiakra helyeződő nagyobb pénzügyi nyomás, az, hogy gyorsan vissza kell térniük a munkába, és emiatt úgy érzik, kiesnek a családi élet örömeiből, vagy mert szocializációjuk miatt nehezebben mutatják ki az érzéseiket újszülött gyermekük iránt, így a szülő-gyermek kapcsolat kialakítása is nehezebb a számukra.

Ahogyan fontos lenne, hogy az anyák segítséget kapjanak, természetesen ugyanúgy elengedhetetlen lenne az is, hogy az apák mentális egészségét is helyreállítsák, amennyiben ez szükséges: a depressziótól szenvedő apák távolságtartóbbak, ami természetesen nem tesz jót a gyermek érzelmi fejlődésének sem, ráadásul ezek a férfiak becslések szerint hússzor nagyobb valószínűséggel gondolkodnak öngyilkosságon, mint a nem depressziós apák. Sajnos azonban az apák problémája sokszor kezeletlenül marad.

Még a nőknél is kevesebb segítséget kapnak

Bár az újdonsült édesanyákra is hatalmas nyomás nehezedik, és a szülés utáni depressziót még ma is sokan megbélyegzik, vagy úgy gondolják, hogy az anyának elég lenne „összeszednie” magát, azért az orvosok, védőnők többsége ma már tisztában van a szülés utáni depresszió tüneteivel, figyeli azokat és szükség esetén segítséget is kínál.

Ezek a szakemberek azonban az apákkal ritkábban találkoznak, ráadásul míg a nőket a „tökéletes anya” toposza, addig a férfiakat az „erős férfi” ideája akadályozza abban, hogy segítséget kérjenek.

Sokan még mindig úgy vélik, hogy mentális panaszokkal segítséget kérni nem elég „macsó” dolog.

Pedig a megfelelő mentálhigiénés kezeléssel a szülés utáni depresszió enyhíthető és leküzdhető, ami az új család minden egyes tagjának csakis jót tehet.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!