3 dolog, amit nem mondunk el szexuális felvilágosításkor a gyereknek – Pedig kellene

3 dolog, amit nem mondunk el szexuális felvilágosításkor a gyereknek – Pedig kellene

Címlap / Életmód / Egészség / 3 dolog, amit nem mondunk el szexuális felvilágosításkor a gyereknek – Pedig kellene

Méhecskék és virágok, fogamzásgátlás, csak el ne kapj valamit – sok gyereknek sajnos még az alapvető dolgokat sem mondják el otthon, az alábbiak pedig végképp ritkán hangzanak el. Pedig ha őszintén – és nyilván a gyerek korának megfelelően – beszélünk a szexről és válaszolunk a kérdéseire, azzal sokat tehetünk azért, hogy boldogabb felnőtt legyen majd. És nem ez minden szülő célja?

A lányok is akarják, és a fiúk sem mindig kívánják

Még mindig makacsul tartja magát a nézet, hogy a fiúkban, férfiakban tombolnak a hormonok, és csak a szex körül jár az agyuk, a lányoknak meg virágra, gyertyafényre és legalább három Goethe kötet végigolvasására van szükségük, hogy hangulatba jöjjenek.

Miközben ez a sztereotípia számos vicc alapját adja, azt elfelejtjük elmondani a gyerekeinknek, hogy a szexuális vágyat számtalan dolog befolyásolja, sőt a libidó nem csak egyénenként különböző lehet, de az egyén élete során is változik.

Egy kamaszodó vagy felnőtt nőnek vannak szexuális vágyai, igényei, ez teljesen természetes, és semmi szégyenleni való nincs rajta, ettől nem lesz feslett erkölcsű vagy romlott, és kamasz fiunkkal sincs semmi baj, ha nem akarja a legyet is röptében, ha számára is fontos az érzelmi kötelék is, vagy ha érdekli más is a szexen kívül.

Erről beszélni nem csak az egészségesebb énkép miatt fontos, hanem azért is, hogy tisztázzuk: mindenki saját maga rendelkezik a teste felett, és nem szabadna, hogy a lányok, nők bűntudatot érezzenek azért, mert örömet lelnek a saját szexualitásukban, és nem szabadna, hogy a fiúk úgy érezzék, ők nem mondhatnak nemet.

Idővel jobb lesz

Sok szó esik arról, hogy milyen káros elvárásokat ébreszthet a pornó vagy a túlszexualizált média a tapasztalatlan fiatalok körében, mégis talán keveset beszélünk erről magukkal a fiatalokkal.

Az egyik ilyen káros elképzelés az lehet, hogy a szex az valami olyan, ami magától működik, minimum 50 percen keresztül, a legkülönfélébb pózokban tart, és minden esetben orgazmus a vége. Ha valaki ezt biztosra veszi, akkor az első valós szexuális élménye elég nagy meglepetés lehet.

Az első szexnek persze nem kell rossznak lennie, de lássuk be, hogy ritkán van, hogy minden szinten különösebben jó lenne. Ha viszont a szexualitásról, a saját magunk és a partnerünk testéről beszélni merünk, akkor természetesen ez a későbbiekben majd javulni fog.

Ehhez azonban az kell, hogy már az elején tisztában legyünk vele: az együttlét nem tabu, és nem ciki bevallani, ha valami nekünk nem jön be, ahogyan azt sem, ha bejön. Senki sem születik lepedőakrobatának, viszont ha azt gondolja magáról, hogy az, és hogy nem kell a másikkal őszintének és érdeklődőnek lennie, akkor nem is fog tovább lépni a szerelem iskolájában.

Kérdezni is szabad!

Szintén nem árt, ha tisztázzuk, hogy a szexről folytatott kommunikáció nem valami egyoldalú dolog – azaz nem csak a szülő mondja el a kötelezőket a gyereknek, amikor azt jónak és szükségesnek látja, de neki is lehetősége van kérdezni.

Akár az érzelmi, akár a testi jólétéről van szó, akár segítségre van szüksége, vagy orvoshoz szeretne menni, jó, ha a felnövő gyerek tudja, hogy a szüleihez fordulhat – ha mondjuk nem is éppen velük akarja megbeszélni a kérdését, de legalább annyiért, hogy ők valami olyan szakemberhez irányítsák, akivel beszélni tud.

Ehhez azonban az kell, hogy a szexről folytatott párbeszéd ne tabu vagy kínos dolog legyen, és hogy ne jöjjünk zavarba attól, ha a gyerek kérdez valamit.

Inkább örüljünk, hogy ezen a téren is megbízik bennünk.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást