Életmód / Receptek / Táplálkozás

Szuper reform köretek, zöldségekkel – Ezt edd a husi mellé!

Szuper reform köretek, zöldségekkel – Ezt edd a husi mellé!

A fehér rizs és a krumpli helyett érdemes időnként egy-egy egészségesebb köretet is becsempésznünk a mindennapi menükbe. Hoztunk neked ezek közül néhány egyszerűen elkészíthető, ízletes fogást, amivel megszínesítheted az ebédeket vagy a vacsorákat.

Spenótos barnarizs

Hozzávalók:

  • 2 csésze barnarizs,
  • 6 csésze friss bébispenót,
  • 2 csésze friss petrezselyem,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 közepes hagyma feldarabolva,
  • 1-2 evőkanál olíva olaj,
  • só, bors, víz.

Elkészítés:

Egy serpenyőbe tegyél olíva olajat, majd öntsd bele a barnarizst is. Sózd és borsozd, így pirítsd le egy kicsit, majd öntsd fel kétszeres mennyiségű vízzel. Főzd puhára, ha kell, pótold a vizet. Egy wokba tegyél egy kevés olajat, majd ezen párold meg a hagymát és a fokhagymát, és ezután dobd rá a spenótot is. Ha a spenót picit megfonnyadt, jöhet rá a barnarizs is.

Keverd jól össze, és már tálalhatod!

 

Fekete babos quinoa saláta

Hozzávalók:

  • 1 konzerv fekete bab,
  • 2 csésze aprított zellerszál,
  • 1 piros kaliforniai paprika felkockázva,
  • ¾ csésze főtt quinoa,
  • 3 szál újhagyma apróra vágva,
  • só, bors,
  • 1 kanál olíva olaj,
  • 1 lime leve.

Elkészítés: A quinoa-ban a legjobb, hogy nem is kell megfőznöd, elég, ha leöntöd forró vízzel. ¾ csészényire lesz szükséged ebből a főtt quinoa-ból, amit keverj össze a lecsepegtetett fekete babbal és a zöldségekkel. Sózd és borsozd a salátát, locsold meg a lime levével, és egy kevés olívaolajjal. Önmagában is isteni, de tonhallal, csirkével fogyasztva egy igazán kiadós ebéd lesz.

 

Zöldborsós bulgur

Hozzávalók:

  • 1 csésze bulgur,
  • 2 csésze víz,
  • só, bors,
  • vaj,
  • 1 csésze párolt zöldborsó,
  • petrezselyem,
  • 2 szál újhagyma apróra vágva.

Elkészítés: A bulgurt lobogóan forró vízben kell megfőznöd, kétszeresében, mint maga a gabona. Ha elkészült a bulgur, csepegtesd le és tedd félre. Egy serpenyőben hevíts vajat, majd ezen pirítsd le az újhagymát és a petrezselymet, majd öntsd rá a borsót is. Sózd és borsozd, majd add hozzá a bulgurt.

Pirítsd kicsit össze a bulgurral a zöldségeket, és még melegen tálalhatod is.

 

Görögös kuszkuszsaláta

Hozzávalók:

  • 1 kígyóuborka felkockázva,
  • 1 paradicsom felkockázva,
  • fél lilahagyma felkarikázva,
  • 10 dkg magozott, fekete olívabogyó felkarikázva,
  • 10 dkg feta sajt felkockázva,
  • olíva olaj,
  • 2 csésze főtt kuszkusz,
  • só, bors, víz.

Elkészítés: A zöldségeket készítsd elő, és a sajtot is darabold fel. A kuszkuszt a quinoahoz hasonlóan főzheted meg, csak le kell öntened forró vízzel, és hagyni megdagadni. Ha elkészült, öntsd egy tálba, sózd és borsozd, majd add hozzá a zöldségeket. Forgasd össze, majd óvatosan keverd bele a sajtot is. A végén locsold meg olíva olajjal, és már tálalhatod is. Görögös csirkemellel a legjobb!

 

Gombás-zöldséges hajdina

Hozzávalók:

  • 2 csésze főtt hajdina,
  • 2 csésze gomba,
  • víz, só, bors,
  • 2 evőkanál olíva olaj,
  • 1 fej hagyma kockázva,
  • 2 gerezd fokhagyma kockázva,
  • friss rozmaring és petrezselyem.

Elkészítés: A hajdinát a bulgurhoz hasonlóan főzd meg, kétszeres mennyiségű forró vízben. Egy serpenyőben hevíts olajat, majd ebben pirítsd le a hagymát és a fokhagymát. Tedd rá a gombát, sózd és borsozd, és ha elfőtt a leve, jöhet rá a hajdina is.

Keverd jól össze, add hozzá a zöldfűszereket, és már tálalhatod is!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást