A 10 legszebb karácsonyi történet

A 10 legszebb karácsonyi történet

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A 10 legszebb karácsonyi történet

Egy varázslatos történet, egy forró csokoládé és egy meleg takaró. Kell ennél szebb időtöltés egy téli estén?

Nemcsak a karácsonyi filmek hozzák el az ünnepi hangulatot, hanem a régi jó karácsonyi történetek is. Talán egyes történeteket még nem is ismerjük, vagy már láttuk megfilmesített formában, de az közel sem tükrözte az olvasáskor átélt hangulatot. Az alábbiakban bemutatjuk néhány kedvenc klasszikus író által írt karácsonyi történetet. Semmi sem szórakoztat jobban, mint a képzelet, amelyet a leírt sorok formálnak.

Karácsonyi ének, Charles Dickens

Ha szükséged van egy kis felüdülésre, egy bájos történetre, akkor el kell olvasnod ezt a történetet. Mióta Dickens 1843-ban megírta, töretlen népszerűségnek örvend a regény. A főszereplő Ebenezer Scrooge, a fösvény uzsorás, lelketlen milliomos, aki utál minden szépet és jót sőt a karácsonyi ünnepeket és annak készülődését egyenesen gyűlöli. Egy karácsony éjjelen három szellem látogatja meg egymás után. Az első, az elmúlt karácsony szelleme Scrooge gyermekkorát idézi fel, elmúlt karácsonyait, és egyben megmutatja azokat az eseményeket, amik Scrooge jellemének kialakulásához vezettek.

A jelen karácsony szelleme megmutatja neki unokaöccse, Fred és alkalmazottja, Bob Cratchit otthonát. Cratchit szegény ember, kevés a fizetése, nincs pénze mozgássérült kisfia, Tim kezeltetésére sem. Scrooge sajnálni kezdi a kisfiút.

A harmadik, a jövő karácsony szelleme megmutatja Scrooge-nak, milyen lesz a jövő, ha nem változtat viselkedésén. Ez a szellem a legfélelmetesebb, külseje a „nagy kaszást” idézi fel. A szellem megmutat Scrooge-nak egy letakart halottat, akiről senkinek nincs egy kedves szava és akinek a halálán mindenki örvendezik, és azt is megmutatja, hogy a kis Tim meghalt kezeletlen betegsége miatt, és családja gyászolja. Ezután Scrooge látja a saját sírját is, és ráébred, hogy a halott, akit senki nem szeretett, ő maga. Scrooge megváltozik az átélt élmény hatására, kedves, jólelkű emberré válik. Tim sem hal meg, mert Scrooge fizeti a gyógykezelését.

A Polár expressz, Chris Van Allsburg

Egy mese nemcsak gyerekeknek, ahol az álmok valóra válnak és a gyerekek megismerik az igazi Télapót. A kisfiún erőt vesz a kétség. Már majdnem biztos benne, hogy a Télapó nem létezik és a karácsony csak a szülők trükkje, amikor egy éjjel – karácsony éjjelén – zakatolva megáll az ablaka alatt egy vonat. A kalauz azt mondja, egyenesen érte jöttek. Ő felszáll, és a gőzmozdony pöfögve megindul: viszi sok utasát – csupa pizsamás, hálóinges gyereket -az Északi Sark felé. Oda, ahol a télapó, a krampuszok és manók gyülekeznek.

A Mikulás karácsonya, L. Frank Baum

A Rejtekadó erdőben varázslatos, halhatatlan lények, manók, törpék és tündérek élnek. Mindannyiuk ura és őre Ak, és a szabályok értelmében csak ő tehet utazásokat az emberek világában. Egy napon egy fiúcsecsemőt talál az erdőben és magához veszi. A csodálatos és jóságos nimfa, Necile lesz a kis emberi csöppség édesanyja. A gyermek nagy szeretetben és boldogságban nő fel, majd később ezt mind a szomorú gyerekek felé sugározza. Fajátékokat készít nekik és megajándékozza őket, de ebben az erdő varázslatos lakói is segítenek. Ez tölti ki egész életét. Jóságáért halhatatlanságot is kap, nemcsak Ak-tól, de az emberektől is. Ki más lenne ő, mint maga a Mikulás!

A kis gyufaárus lány, Hans Christian Andersen

Ezt a történetet talán mindannyian ismerjük, fájdalmasan szép mese. Andersen gyönyörű meséjének alapján készült a bábjáték. A kis gyufaárus lány a téli hidegben, december 6-án, Mikulás-estéjén a város utcáin próbálja eladni az áruját. Durva beszédű apja magára hagyja őt ahelyett, hogy hazatérnének mindketten az otthonukba, pedig a lány ezen a napon ünnepli a születésnapját. A sötétedő utcán két suhanc jelenik meg, és otromba csellel megszerzik a gyufaárus lány facipőit, majd elszaladnak vele. Mezítláb a hóesésben, fázva-reszketve gyújtja meg a gyufaszálakat a lány, hogy a láng fénye a meleg és otthonosság illúzióját adja a számára.

Meggyújtja az utolsó szál gyufát, hogy elűzze a kinti sötétséget és hideget s a szívében lakó árvaságot. Ekkor csengőszó hallatszik, és nagy zsákkal a vállán megjelenik a Mikulás. A lány boldog, hogy találkozhatott vele, csak azt fájlalja, hogy nincs semmije, nem adhat semmit neki, már egyetlen gyufája sem maradt. A Mikulás azonban tudja, hogy az az igazán gazdag, akinek jó szíve van: és a gyufaárus lány ilyen. Elhalmozza őt ajándékokkal: meleg ruhaneművel, bundás csizmával ? s mert születésnapja van ? játékokkal és tortával is, sőt ráadásul megígéri, hogy teljesíti egy kívánságát.

Diótörő, Ernst Theodor Amadeus Hoffmann

Igazán híressé a Piotr Tchaikovsky által szerzett balett mű tette. A történet Karácsonykor játszódik, amikor Maryt új barátja egy életre kelt diótörő katona elrepít egy tündérekkel és más játékokkal tarka világba, ahol viszont hamarosan szembesülnie kell a kislánynak, hogy mindez a színes kavalkádot veszélyezteti a Patkánykirály, és annak fondorlatos anyja. Amikor pedig a diótörőt elrabolják, Mary-nek és új barátjainak fel kell fedeznie a titkot, hogy megmentsék őt.

Anne karácsonya, Lucy Maud Montgomery

Ki ne emlékezne Anne Shirley-re, a vörös hajú, cserfes árva kislányra, aki világszerte nézők és olvasók millióinak szívét hódította meg? Vagy a váratlan utazás című film- és könyvsorozat kacagtató és szívmelengető epizódjaira? A Könyvmolyképző Kiadó most igazi ünnepi meglepetéssel szolgál a népszerű kanadai írónő rajongóinak. Ebben a megkapó humorral és emberséggel átszőtt kötetben a szerző magyarul eddig még soha meg nem jelent novelláiból válogathat az olvasó.

A máig friss történetek arra emlékeztetnek bennünket, hogy még nem késő visszatalálnunk a karácsony és az ünnep igazi jelentéséhez: az összetartozás, a megbocsátás és a szeretet érzéséhez. A legjobb ajándék szeretteinknek, nem csak karácsonyra…

Karácsonyi lidércnyomás, Tim Burton

Kinek jutna eszébe Télapót és az egész karácsonyt csak úgy ukmukfukk elrabolni? Természetesen Tim Burtonnek, no meg az általa írt és illusztrált könyv főhősének, Csontvázy Izsáknak. Izsák a rémület őshazájában, Halloweenföldjén éli frászhozással teli, izgalmasnak tűnő életét, amikor egyszeriben azt veszi észre, hogy már igencsak unja a vérfagyasztást, a velőtrázást és a hátborzongatást. Elindul hát világgá, és egy elvarázsolt erdő közepén egy csodás világra lel. Egy szempillantás alatt rabul ejti a szeretet ünnepe, majd viszonzásul ő ejti rabul a szeretet ünnepét. Mindenki fedezékbe, kezdetét veszi az Izsák főszereplésével megtartott karácsony!

Karácsony éjjel, Fekete István

Fekete István karácsonyi történetei varázserővel bírnak, hiszen saját élményeinket is megelevenítik, és olvasója hamar azon kapja magát, hogy nicsak, vele együtt ő is emlékekre emlékezik.

Szenteste Cédrusligeten, Debbie Macomber

Lassan az egész város elcsendesedik, a családtagok a karácsonyvárás lázában égnek. Szenteste napján egy várandós fiatal lány száll le a kompról, és gyermeke apját keresi. A régi barátnők, Olívia és Grace azonnal a védőszárnyaik alá veszik, s mivel a szükség úgy hozza, éjszakára is befogadják. Amikor mindenki az éjféli misén vesz részt, Mary Jónál megindul a szülés…

Karácsony, Szilvási Lajos

Pásztor Zoltán patológus főorvost harminckilenc éves korában az országúton kocsijának volánja mögött éri az infarktus. Fegyelmének maradék erejével még meg tudja állítani a kocsit. Innen szállítják be az egyik budapesti kórházban, „visszarángatják a nihilből”. Mozdulatlanul fekszik a kórházi ágyon karácsony előestéjén, de éppen ez a mozdulatlanságra ítélő állapot ad végre számára végre elég időt ahhoz, hogy végiggondolja múltját, életének olyan eseményeit, melyek hatásainak összeadódása szinte törvényszerűen vezetett az infarktushoz.

Gondolataiból, emlékeiből kirajzolódik az olvasó előtt egy évekig tartó konok küzdelem olyan emberek ellen, akik jelenünk anakronisztikus „táblabírájaként” hitbizományként akarják kezelni az élet rájuk bízott területét.

Források: libri.hu, wikipedia, moly.hu, amazon.com, bestlittlechristmasstory.com
 

VIDEO 10+1 sminkes trükk, amit bárcsak előbb tudtál volna

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!