Az olaszok rendre elképesztő dolgokat alkotnak a konyhában. Ahogyan a tésztáik, úgy az előételeik száma is szinte végtelen. Itáliában az úgynevezett antipastót már a reneszánsz óta fogyasztják étkezések előtt mintegy étvágygerjesztőként. Elkészítésük többnyire nem bonyolult, akár Te is kipróbálhatsz közülük néhányat, ha vendégeket vársz. Cikkünkben máris mutatunk 4 izgalmas, mégis egyszerű receptet!
Caprese saláta nyárson
Ez az egyik legismertebb és legkönnyebben elkészíthető olasz előétel. A caprese saláta alapanyagaira van hozzá szükség, amelyeket apró nyársakra kell húzni.
Hozzávalók: 400 g koktélparadicsom, 200 g mozzarellagolyó, extra szűz olívaolaj, tengeri só, fél csokor bazsalikom
Elkészítés
A mozzarellagolyókat és a paradicsomokat sózzuk meg és locsoljuk meg olívaolajjal. Készítsük elő a nyársakat, lehet ez például fogvájó is. A paradicsomot, a mozzarellagolyókat és a bazsalikomleveleket húzzuk rá.
Helyezzük a nyársakat egy lapos tányérra és ezzel várjuk a vendégeket. Ha kedvünk tartja, még egy kis balzsamecetet is locsolhatunk rá, úgy még finomabbak lesznek a falatkák.
Bruschetta
A jellegzetes olasz ételek nagy részéhez hasonlóan a bruschetta fő összetevője is a paradicsom. Laktató és nagyon finom, érdemes kipróbálni!
Hozzávalók: 4 közepes paradicsom, friss bazsalikom, 2 gerezd fokhagyma, tengeri só, 6 ek. extra szűz olívaolaj, 1 bagett
Elkészítés
A paradicsomot kockázzuk fel, a bazsalikomot aprítsuk fel, a fokhagymát pedig zúzzuk össze. Tegyük bele egy tálba, sózzuk meg, keverjük meg és tegyük hűtőbe. A bagettet szeleteljük fel és pirítsuk meg. A szeletekre locsoljunk egy kis olívaolajat, majd kanalazzunk a tetejére a paradicsomos keverékből.
Olívabogyós mártogatós
Próbáltál már olívabogyóból mártogatóst készíteni? Ha még nem, itt az ideje, pirítóssal nagyon finom!
Hozzávalók: 2/3 csésze tej, 12 szardellafilé, 2 kis gerezd zúzott fokhagyma, friss koriander durvára vágva, csipet őrölt fehér bors, 2 csésze növényi olaj, 3 csésze olívabogyó, 1 bagett
Elkészítés
A szardellafilét a korianderrel, a fokhagymával, a borssal, a tejjel és az olajjal turmixoljuk össze. Kaparjuk ki egy tálba, majd tegyük hűtőbe, hogy íz ízek összeérjenek. Közben az olívabogyókat aprítsuk fel, majd keverjük a mártogatósba. Tálaláskor készítsünk mellé pirított bagettszeleteket.
Cukkinipesto pirítóssal
A cukkinit már biztosan számtalan formában elkészítetted, de fogadjunk, hogy pestót még nem csináltál belőle! Pedig isteni!
Hozzávalók: 3 közepes cukkini, 2 tk. só, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1/4 csésze felaprított bazsalikom,1/2 csésze mandula apróra vágva, 1 ek. apróra vágott kakukkfű, 1/2 csésze reszelt parmezán, 1 tk friss citromlé, 1/2 tk reszelt citromhéj, 4 ek. extra szűz olívaolaj, őrölt fekete bors, pirítós
Elkészítés
A cukkinit reszeljük le és sózzuk meg. Hagyjuk állni 5 percig, majd nyomkodjuk ki belőle a levét. Adjuk hozzá a fokhagymát, a bazsalikomot, a mandulát, a kakukkfüvet, a parmezánt, a citromlevet, a citromhéjat és 3 evőkanál olívaolajat. Keverjük el, sóval, borssal ízesítsük és tegyük hűtőbe egy órára. Tálalás előtt locsoljuk meg a maradék olívaolajjal a pirítóst és erre kanalazzuk a pestót.