Milyen sonkát válassz?
Valószínűleg nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a tökéletes húsvéti sonka nem a konyhában lesz tökéletes, hanem már a boltban kell annak lennie. Vagyis a főzéssel már túl sokat nem tehetsz, ha az alapanyag nem a legjobb.
Az a sonka, ami 80-82% húst tartalmaz, emellett rengeteg vizet és más adalékanyagokat, sosem lesz igazán finom, bármilyen trükköt vetsz is be a konyhában.
Az igazi sonka a sertés combja – füstölve és pácolva. Lehet kapni tarját, csülköt, lapockát is, de ezek nem igazi sonkák (természetesen el lehet készíteni nagyon ízletesen, de a hagyományos húsvéti sonka a sertéscomb). A jó sonka tartósítószerek, mindenféle színezékek nélkül készül, hagyományos füstöléssel és semmiképp nem gyorspácolási technikával. Ezért természetesen jóval drágább, mint a szupermarketekben kapható, fóliázott darabok. A jó sonkán van némi zsír, az tartja szaftosan, így vétek levagdosni róla.
A hagyományos, nyers sonkát, ami hosszú füstöléssel készült, nem kell hűtőben tartani, csak főzés után igényel hűtést.
A sonka főzése – az alapok
A tökéletes húsvéti sonka főzése hosszú folyamat. Érdemes előző nap beáztatni hideg vízbe, majd másnap tiszta vízben főzni. A főzés időtartama függ attól, hogy mekkora sonkát vettél. Nálam nem vált be az a módszer, hogy ahány kiló a sonka, annyi órán át kell főzni. Én mindig figyelem a sonkát, de ha mondjuk egy 2 kilós darabot főzök, 3 óra minimum kell hozzá. Olyan lábast válassz, amelyben ellepi a sonkát a víz.
Nem elég azonban a sonkát csak a vízbe tenni, és megfőzni. Kellenek hozzá fűszerek és más hozzávalók is. A sonka főzőlevét használhatod a tojások főzéséhez is, finomabb lesz a végeredmény.
Recept 1. – Fehérborral
Ez egy igen különleges recept, amit tavaly próbáltam ki először. Nagyon szaftos és finom lett a sonka ezzel az elkészítési móddal.
Hozzávalók:
- A sonka
- 2 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 teáskanál köménymag
- 3-4 babérlevél
- 1 kávéskanálnyi egész bors
- 2-3 dl fehérbor
Egy nagy fazékba tedd bele az előzőleg beáztatott sonkát, adj hozzá annyi hideg vizet, hogy ellepje, majd add hozzá a többi hozzávalót is. Egy hústűvel ellenőrizd, hogy biztosan átfőtt-e, majd hagyd kihűlni a főzőlében. Ha kihűlt, törölgesd le és fóliába csomagolva tedd a hűtőbe. A kötözőt csak tálalás előtt vágd le róla.
Recept 2. – Kólában
Igen, nem elírás, kólában is lehet sonkát főzni. Először Nigella Lawsonnál láttam ezt a főzési módot. Szerintem te is imádni fogod! Igaz, hogy cseppet sem hagyományos, de egyszerűen nem lehet abbahagyni, annyira finom lesz a végeredmény.
Hozzávalók:
- A sonka
- Annyi sima kóla, amennyi ellepi (nem jó a cukormentes változat)
- 2 fej fehér hagyma
- Mustár a sonka bekenéséhez
- Szegfűszeg
- Nádcukor
Tedd fel a sonkát és a hagymát főni a kólában. Addig főzd nagyon lassan, amíg a kólából csak cukormáz marad. Ez minimum 2-2,5 óra. Figyelned kell, mert néha meg kell fordítani a sonkát. Nagyon ragadós lesz, de tökéletesen átfő. Emeld ki a fazékból, majd tedd egy tepsibe, és óvatosan húzd le a bőrét úgy, hogy a zsírréteg rajta maradjon. Szurkálj bele szegfűszeget, és az egész sonkát kend be a mustár és a nádcukor keverékével. A sütőt melegítsd elő 240 fokra, majd süsd a sonkát pontosan 10 percig.
Recept 3. – Zöldségekkel
Ez a harmadik kedvenc receptem. Nagyon puha és nagyon ízletes lesz így a sonka. Próbáld ki te is!
Hozzávalók:
- A sonka
- 3 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 2 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 3-4 babérlevél
- 1 teáskanálnyi borókabogyó
- 1 kávéskanálnyi egész bors
Egyszerre tedd fel főni a sonkát és a zöldségeket, add hozzá a fűszereket. Főzés közben ellenőrizd a sonkát, hogy átfőtt-e. Hagyd a főzőlében addig, amíg teljesen kihűl. A kötözőt csak tálalás előtt távolítsd el róla.
A sonka főzőleve igazi kincs! Ne öntsd ki. Használhatod levesekhez, tojásfőzéshez, de kiválóan lehet lencsefőzeléket is készíteni a segítségével.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!