Időről időre felröppenek negatív hírek a különféle hüvelyes zöldségekről és a magvakról. Ezek szerint jobb, ha messziről kerüljük ezeket az alapanyagokat. De vajon mi az igazság? Tényleg félned kell ezektől a hozzávalóktól, vagy éppen jobb, ha rendszeresen fogyasztasz belőlük?
Tedd emészthetőbbé!
Fontos megjegyezni, hogy nem mindig szembetűnő, amikor fitinsavat fogyasztunk, ezért okozhat problémát a jelenléte az élelmiszerekben. Pl. nem gondolsz a fitinsavra, mikor eszel egy teljes kiőrlésű péksütit, pedig nem csak a rendszeresen hozzáadott szezám- és lenmag tartalmaz fitinsavat, hanem az is előfordulhat, hogy a finomság maga is maglisztből készült. A gabonákban ugyancsak van fitinsav, ilyen a rizs is, ezért a főfogások is hátráltathatják a felszívódást. Sőt, a kakaó szintén ebbe a csoportba sorolható, úgyhogy a nasik is listásak a felsorolásunkat illetően. Ugyanakkor nem kell túlaggódnod ezt a kérdést, mert ha az alábbiakra ügyelsz, továbbá változatosan és megfelelő mennyiségben étkezel, akkor igen kicsi az esélye annak, hogy bármiben is hiányt szenvedjen a szervezeted.
Ideális módszer a fitinsavak csökkentésére a csíráztatás, vagy éppen a fermentálás, ugyanis a szerves savak is a fitátok lebontását támogatják. Továbbá fordulhatsz az örök csodaszerünkhöz, a C-vitaminhoz, ami nagyban semlegesíti a fitinsav hatását. Elég, ha citromlevet teszel a hüvelyes zöldségekhez, vagy friss saláta mellett ropogtatod az olajos magvakat, és máris sokat tettél azért, hogy az ásványi anyagok és a nyomelemek sokkal könnyebben felszívódjanak.
Képek forrása: 5PH/Depositphotos.com, olgamanukyan/Depositphotos.com