Kik találták fel? Szívószál, fogkrémes tubus, internet és egyebek

Kik találták fel? Szívószál, fogkrémes tubus, internet és egyebek

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Kik találták fel? Szívószál, fogkrémes tubus, internet és egyebek

Eszedbe jutott már valaha, hogy vajon ki és hogyan találta fel a chips-et, a csörgőt, az internetet, a fogkrémes tubust és a szívószálat? Ha elolvasod cikkünket, megtudod.

Szívószál

Az emberek már régóta használtak üreges nádat és füveket italaik elfogyasztásához, amikor 1888-ban Marvin Stone feltalálta a szívószálat.

Stone egy gyárat üzemeltetett, ahol papír cigarettaszipkákat állítottak elő. Egy napon munka után betért a helyi kocsmába, hogy egy hideg italt igyon.

A kocsmában szalmát – szárított üreges fűféléket – tartottak azok számára, akik ezzel szerették kiszívni az italukat, de ezek után a füves utóíz megmaradt.

Ezután Stone viaszos borítású, hosszú papírcsíkokat csavart ceruzák köré, és a szélüket összeragasztotta.

Később találmányát tovább fejlesztette: növelte az átmérőjüket, hogy az italokban lévő rostok is végigmenjenek rajtuk, és a hosszukat, hogy leérjenek a pohár aljára.

Fogkrémes tubus

Kezdetben a fogkrémet üvegekben lehetett megvásárolni.

Fogmosáskor az emberek lecsavarták az üveg tetejét, és a fogkeféjüket belemártották a fogkrémbe.

Az 1800-as évek végén dr. Washington Wentworth Sheffield megfigyelte, hogy a festők fémtubusból nyomják ki a festéket. Szerzett tubusokat, és fogkrémmel töltötte meg őket.

A kényelem és a tisztaság érzete miatt az emberek hamar megkedvelték a fogkrémes tubus használatát.

Internet

1969 óta van internet. Kezdetben védelmi célokat szolgált az Amerikai Egyesült Államok fegyveres erői számára.

A katonai támaszpontokon üzemelő számítógépeket először láncszerűen kapcsolták össze, de félő volt, hogy ha az egyik elromlik, akkor megszakad az összeköttetés.

Ezért pókhálószerű kapcsolatokat hoztak létre, hogy a bázisok bármikor érintkezésbe léphessenek egymással.

Az amerikai nemzetvédelmi minisztérum hozta létre az ARPANET (Advanced Research Projects Agency) számítógépes hálózatrendszert az információk megosztásához. 

Csörgő

Már ókori egyiptomi sírokban is találtak csörgőket a régészek.

Állatokat (pl. medvét, madarat) ábrázoltak, agyagból készültek, és általában égszínkékre festették őket, mert ennek a színnek az egyiptomiak varázserőt tulajdonítottak.

A csörgőket egyéb hangszerek (pl. hárfa, lant) mellett zenéléshez használták, de gyerekeknek is odaadták, hogy játszhassanak velük. 

Chips

George Crum főszakácsként dolgozott New York egyik éttermében az 1850-es években, amikor egy napon az egyik elégedetlen vendég visszaküldte a francia sült krumplit a konyhába, hogy „legyen vékonyabb, sósabb és ropogósabb”.

Crum másodszor vékonyabb krumplidarabokat sütött, de a vendég ezeket is visszaküldte. Ugyanez a jelenet, még vékonyabb krumplidarabokkal harmadszor is lejátszódott.

Negyedszer Crum már nagyon dühös volt, ezért olyan vékonyra karikázta fel a krumplikat, hogy át lehetett látni rajtuk. Vízbe merítette, majd ropogós barnára sütötte, és jól megsózta őket.

Azt hitte, hogy a vendég el fogja utasítani a barnára sült, agyonsózott krumplit, de az nagyon is elégedett volt vele. 

Cikkünk forrása: Larry Verstraete: Kinek a fejéből pattant ki? (Alexandra Kiadó, 1997.)

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást