Kismama-divat a múltból – Mutatjuk, hogyan öltöztek a várandósok

Zabolai Margit
Írta: ,
Kismama-divat a múltból – Mutatjuk, hogyan öltöztek a várandósok

Ma már komplett iparág épül a kismamák kényelmes, mégis divatos öltöztetésére, rengeteg különböző stílusból válogathat az is, aki gyermeket vár, de nem mindig volt ekkora a szabadság. Voltak korok, amikor a nőktől elvárták, hogy a terhesség alatt is éppen úgy öltözzenek – és úgy is nézzenek ki –, mint aki nem várandós, sőt olyan is, amikor kevés figyelmet fordítottak a várandós ruhákra, hiszen aki terhes, úgyse megy sehová...

Személyes „kedvencem” a ’20-as években a várandós nőknek hirdetett fűző, mert ugye az, hogy egy egyre növekvő gyerek egyébként is a rekeszizmod mögé préseli a belső szerveidet, nyilván nem elég – ha adsz magadra, még jól le is szorítod, hogy a baba mozdulni se tudjon, te pedig levegőhöz se juss.

Ekkoriban még tartotta magát a nézet, hogy a várandós nő, amint látszani kezdett rajta a terhesség, az otthona falai között maradt, már nem járt társaságba vagy nyilvános eseményekre, egészen addig, amíg a baba meg nem született.

A társadalmi nyomás tehát elég nagy volt, hogy a nők amíg csak lehet, leszorítsák a hasukat.

Amit ma büszkén simogatunk, az ebben az időszakban még valódi tabunak számított, sokszor a legszűkebb családi körben is.

A viktoriánus éra női ruhái mindennek nevezhetőek, csak éppen kényelmesnek nem, és ez alól nem kaptak felmentést azok sem, akik éppen gyermeket vártak.

Ez a hatalmas selyemruha a maga nemében ugyan gyönyörű, de én már attól is fulladni kezdek, ha csak elképzelem, hogy rajtam van.

Azt leszámítva, hogy a ruhában elől hagytak egy kis helyet a növekvő hasnak, nem sokban különbözik a megszokott viselettől, ami persze érthető is – nagyon kevesen engedhették meg maguknak, hogy trimeszterről trimeszterre új ruhát készíttessenek, amit aztán csak néhány hónapig viselnek.

A ruháknak alakíthatóknak, bővíthetőknek, majd szükség esetén szűkíthetőknek kellett lenniük.

Hogy levegőt is kapjon bennük a kismama, az úgy tűnik, kevésbé volt fontos szempont.

Vagyaim.hu Black Friday

Fókuszban

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni

Az 5 legfinomabb tejes kávé recept, amiért minden nő odavan

Megéri hibrid autóval járni (?)