9 szempont az ideális lakás kiválasztásához

9 szempont az ideális lakás kiválasztásához

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 9 szempont az ideális lakás kiválasztásához

Bizony könnyen előfordul, hogy mikor lakásnézőbe megyünk, akkor egy kisebb részlet vagy egy pozitív pillanat alatt szinte beleszeretünk egy-egy lakásba. Nem árt azonban, ha betartunk néhány szabályt, mikor az ideális otthont keressük – hosszú távra.

Napszakok

Mindenképpen érdemes az ingatlant nem csupán többször megnézni, de egyben arra is ügyelni, hogy a látogatások különböző napszakokban legyenek. Így ténylegesen tudni fogjuk, hogy mennyire napos a lakás, mennyire melegszik fel, milyen a szellőzése, stb.

Rezsi

Bizony nem mindegy, hogy mekkora rezsire számíthatunk majd. Ezért soha ne elégedjünk meg azzal, hogy az eladó alacsony költségeket emleget, hanem győződjünk meg ezek valós voltáról a saját szemünkkel is. Kérjük el az utolsó csekkeket és ellenőrizzük az adatokat.

Szomszédok

A rossz szomszédság bizony nagyon is megkeserítheti a mindennapjainkat új otthonunkban, ezért érdemes ennek is utána járni. Kérdezzünk rá a tulajdonostól, vagy indokolt esetben akár át is mehetünk a szomszédba bemutatkozni.
Érdemes mindegyik féltől érkező információkra figyelni, mert nagyon hasznosak lehetnek a jövőre nézve.

Közlekedés

Nem árt, ha a lakás megvásárlásának eldöntése előtt tájékozódunk az ingatlan környezetében zajló forgalomról. Egyszerűen csak nézzük meg a térképen, hogy milyen messze van bármilyen nagyobb forgalmú út.
Ha túl közel van, akkor akár az önkormányzatnál is érdeklődhetünk a levegő szennyezettsége és a zaj mértéke iránt.

Tudakozódás

Bizony sok hasznos információt megtudunk, ha néhány környékbelivel beszélgetésbe elegyedünk.
Ez természetesen nem azt jelenti, hogy titkok után kell kutatni, de igenis megéri néhányszor megkérdezni a boltost, vagy az utcában valakit, hogy szeretnek-e itt lakni, ha igen, akkor miért, ha nem, akkor pedig annak mi az oka.

Szakember

Ha komolyan gondolkozunk egy lakás vagy ház megvételén, akkor egyik alkalommal vigyünk magunkkal egy szakembert is, aki kicsit más szemmel vizsgálja meg az ingatlant. A legjobb, ha olyan mérnököt kérünk meg, akinek van tapasztalat a hasonló korú épületek és az ezekkel járó hibák terén.
Az eladót is tájékoztassuk, hogy szakemberrel jövünk: ez az udvariasságon kívül azért is hasznos lehet, hogy a tulajdonos már előre előkészíthessen néhány papírt (például tervrajzokat) a számunkra.

Hány ház eladó?

A legegyszerűbb, ha az interneten rákeresünk az adott utcára vagy környékére és megnézzük, hogy mennyi lakást hirdetnek eladásra. Ha lényegesen többet, mint más környékeken, akkor nem árt, ha megtudjuk ennek az okát.
Ez az ok lehet például a levegő minősége, vagy a megnövekedett forgalom, de akár a gyakori betörések is.

Vezetékek

Érdekes módon elég sok eladandó lakással kapcsolatban azt állítják, hogy nem régen lettek cserélve a vezetékek.
Természetesen senkit ne vádoljunk azzal, hogy valótlant állít, de az egyértelműség kedvéért kérjük el a szereléssel kapcsolatos papírokat is. Ezek lehetnek számlák, vagy akár kivitelezésről szóló szerződés is.

Jogi oldal

Ha komolyan érdeklődünk egy lakással kapcsolatban, akkor kérjük meg az eladót, hogy mutassa meg a lakás friss tulajdoni lapját. Ha az eladó felkészült, akkor lehet, hogy már elő is készítette ezt, de ha vonakodik, akkor annak is lehet oka.
Még a szerződéskötés előtt ellenőrizzük, hogy ténylegesen ki vagy kik a tulajdonosok, és hogy rajtuk kívül nincs e más haszonélvező vagy egy kiskorú családtag, akivel még számolni kell.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!