Számodra boldogságot hoz a szerelem?

Számodra boldogságot hoz a szerelem?

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Számodra boldogságot hoz a szerelem?

Akár az is lehet, de nem feltétlenül. Kérdés, hogy mit nevezünk szerelemnek, boldogságnak, és az is kérdés, hogy mi az, amit képesek vagyunk érte megtenni.

Két fél ember lehet egy egész?

A társkereső oldalakon sokszor lehet látni ezt a mondatot mottóként: keresem a másik felem. Ez nagyon szép mondat, de lehet úgy is értelmezni: világtalan vagyok, keresem azt a vakot, akivel egymást vezetgetjük majd az életben. Ez nem vezet jóra. Két egész – legalábbis viszonylag egész, kereklelkű – ember együttléte adhat boldogságot.
Fontos, hogy kiegészítsük egymást, de nem arra kell törekedni, hogy összes hiányosságunkat egy másik ember pótolja, hanem arra, hogy napról napra kevesebb legyen a hiányosságunk – hiszen mi van abban az esetben, ha egyes területeken mindkettőnknek ugyanaz a hiányossága?

Vele leszek, mert ő megérdemli

A hosszú párkapcsolat nem csak az érdemen múlik. Ugyanis az érdem, mint fogalom, az élet egyes területein mást és mást jelent. Az emberek nagy része azzal példálódzik: én ezt és ezt tettem le az asztalra, ettől vagyok főnyeremény. Ám hiába zseniális valaki a szakmájában, a hobbijában, ha saját lelki fejlődése még gyerekcipőben jár, nem ismeri saját magát.
Fontos, hogy az társunk szeresse a munkáját, hobbiját, hogy legyen legalább egy olyan dolog, amiben valóban jó, ám az sem elhanyagolható, hogy ne csak arra törekedjünk, hogy társunkat – vagy jelöltünket – ismerjük meg jól, hanem, hogy saját magunkat is ismerjük, szeressük. Ez lesz életünk legnagyobb, legérdekesebb románca. A kérdés tehát mindig az: én(!) megérdemlem-e a másikat?

A kémia csapdája

A nyolcvanas években volt jellemző az, hogy a fiatalok kényszerűségből alapítottak családot, egy átbulizott éjszaka után, aminek a végeredménye egy terhesség volt. Mára ,,köztudottá” vált, hogy egy gyerek nem tartja össze a családot, a házasságról és családról is igen megváltozott a nézet.
Ám az nem, hogy a szerelmi kémia – egyesek szerint – a kapcsolatok működésének az elsődleges feltétele. A szerelemhez érettség kell, nem csupán kémia – hiszen mindenkinek vannak hormonjai, mégsem lesz minden szerelem sikeres. Sőt, a legtöbb szerelem inkább egy rövid, és fájdalmas időszaka életünknek.

A szerelemről

Csak az tud mást szeretni, aki – egészségesen – szereti saját magát is. A szerelem – egy idő után – akarat kérdése is. Akarom-e szeretni a másik ember hibáit, életünk végéig? A szerelem a tiszteletről is szól. Tudom-e tisztelni – irigység nélkül – a másik erényeit? Képes vagyok-e cselekedeteimmel olyan tiszteletet kivívni, mint ő?
Hogy társként, egyenrangú félként – kisebbségi komplexus kialakulása nélkül – tudjam felvállalni a kapcsolatot, a mindennapokat? Természetesen a szerelem kémia is. Ezt a férfiak és nők nagy része túlértékeli. Létezik olyan, hogy a szerelmi kémia csak később alakul ki. A kétkedőknek javaslom olvasásra Gárdonyi művét, az Ida regényét.

Élvezet és boldogság

Az élvezet egy olyan élmény, amit ,,meg kell szerezni”, és aminek hatalma van felettünk. Ha nincs, folyamatosan vágyunk rá – egy függőségi állapot.
Ennek is meg van a maga helye az életben, ám könnyen áteshetünk a ló túloldalára, ami azért baj, mert életünk minden területét uralni fogja. A szerelemben ilyen az, amikor valaki a szerelembe szerelmes, és nem egy másik emberbe.
A boldogság egy egyensúlyi állapot, mely ingadozik ugyan, de folyamatos örömérzetet ad. Ezáltal a jó irányba, a pozitív gondolkodás felé tereli az ember gondolatait, cselekedeteit. Az élvezetet kívülről kapjuk, a boldogság belülről fakad. Tehát, úgy tűnik, előbb meg kell tanulnunk boldognak lenni, hogy képesek legyünk szeretni, szerelmesnek lenni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást