Tech és kütyük / Kikapcsolódás / Szórakozás / Otthon

A social media árnyoldalai – 7 negatív hatás, amit az életedre gyakorol

A social media árnyoldalai – 7 negatív hatás, amit az életedre gyakorol

Ahogy minden másnak az életben, úgy a közösségi médiának is vannak előnyei és hátrányai, de az előnyökkel talán mégis könnyebben nézünk szembe. Amíg az életünk minden pillanatát dokumentáljuk az online térben, és az emberi kapcsolataink már jobban működnek az Instán, mint a valóságban, könnyen elfeledkezünk arról, hogy milyen negatív mellékhatásokkal bír mindez a mindennapjainkra és a lelkivilágunkra.

Önbizalomhiány

Számomra már egyáltalán nem meglepő tény, hogy az Instagram mekkora károkat képes okozni egy ember önbecsülésében. Ma már egy olyan világban élünk, ahol a minél több lájk egyenlő azzal, hogy mennyire kedvelnek az emberek. Ha minél több követőd van, akkor annál népszerűbb vagy. Ezek azok a divatos tendenciák, amikben az emberek többsége méri egy másik nő vagy férfi értékét.

Ez a hatalmas nyomás az, aminek szinte mindenki meg akar felelni és akarva-akaratlanul frusztrációt vált ki belőlünk, ha kevesebb követőnk van egy adott embernél.

Sajnos már engem is hatalmába kerített ez a borzalmas teher, pedig tudom, hogy attól nem leszek sem én, sem pedig más kevesebb, hogy a követők száma átlépte-e a ’10k’ határt vagy sem. Valahogy azonban mégsem tudunk ettől a nyomástól szabadulni. Kérdem én, hogy hosszú távon egy ember önértékelését ez mégis milyen mértékben rombolhatja?

Állandó hasonlítgatás

A social media árnyoldalai

Kéz a kézben járnak az önbizalomhiányos állapottal. Ki az, aki még nem érzett irigységet egy másik felhasználó iránt, amikor tökéletesebbnél tökéletesebb képeket oszt meg a luxusnyaralásáról?! Vagy éppen kit nem zavar az a nő, aki a hibátlan és gyönyörű kisbabáját mutogatja, amint a tökéletesen vékony és izmos, szülés-után-tökéletes-vagyok attitűddel reklámoz?!

Az Instagram egy olyan hamis világot mutat felénk a legszebb szűrőkön keresztül, ami önkéntelenül is arra késztet minket, hogy mások tökéletesnek hitt életével hasonlítsuk össze megállás nélkül a saját tökéletlen létünket, ami végül az előző ponthoz vezet. Ingoványos talaj.

Szomorúság

Az előző két pont ránk gyakorolt együttes hatása. A „Social Media Sadness Effect” ma már egy ismert és használt fogalom, hiszen rengeteg ember szenved tőle világszerte. A legszomorúbb tény pedig az, hogy ez nem egy divatszokás, amivel újra el lehet menni a pszichológusunkhoz, hogy egy kicsit kiöntsük a lelkünket, hanem egy olyan tény, amit feltétlenül komolyan kell venni. A közösségi média olyan idilli képet fest mindenkiről, ami hamis, és talán még tudjuk is róla, hogy az, mégsem akarjuk elhinni. Ennek eredményeképpen a görcsös megfelelési kényszer és az, hogy megüssünk mind életszínvonalban, mind külsőségekben „bizonyos szinteket”, olyan frusztrációt okozhatnak, amik akár idővel depresszióhoz is vezethetnek.

Kevesebb interakció

Az emberek közötti kommunikáció teljesen átformálódott. Nálam volt egy pont, amikor úgy gondoltam, hogy nagyon jó lenne kivonni magam a forgalomból, egyszerűen csak letörölni magam mindenhonnan és élni tovább az életem. Aztán az a szomorú felismerés tört rám, hogy sok ismerősömnek még csak a telefonszámát sem tudom, hát hogyan is tartanám velük a jövőben a kapcsolatot?

Ezután pedig még egy fájdalmas felismerés ütötte fel a fejét bennem: rengeteg emberrel kommunikálok, folyton kapom az értesítéseket. Néha még népszerűnek is mondanám magam, de amikor belegondoltam, hogy igazából hány emberrel is tartom személyesen a kapcsolatot, ez nagyon kis számra redukálódott. Az Instagram és a Facebook elkényelmesít mindannyiunkat. Azt a tévképzetet adja, hogy közösségi életet élünk, közben otthon fekszünk magányosan és eközben az emberek közötti interakció néhány év alatt a tizedére csökkent – elég szomorú felismerés.

Kialvatlanság

Nem tudom, mások hogy vannak vele, de én számtalanszor érzem magam fáradtnak és a végtelenségig kimerültnek még akkor is, hogy ha időben lefekszem és megvan a nyolc óra alvásidő.

Számtalan kutatás igazolta már azt, hogy az lefekvés előtti „telefonnyomkodás” kifejezetten rossz hatással van a pihenésünkre. Az okostelefonok fényei nem hagyják az agyat lenyugodni.

Ez úgy néz ki, hogy ezen fények hatására az agyban elkezd csökkenni a melatonin szintje, ami tartósan akár rák kialakulásához is vezethet. Többek között ezért is ártalmas, ha villanyoltás előtt még „gyorsan végigpörgeted az Instát”, a párkapcsolatokra gyakorolt negatív hatásról pedig még nem is beszéltem.

A „Text Neck” jelenség

Egy újabb bevett fogalom a közösségi médiának köszönhetően. Ezt a viszonylag új jelenséget rendkívül sok ember tapasztalja, mégsem tudja, hogy az okostelefon a probléma okozója. A „Text Neck”, vagyis „SMS nyak” akkor alakul ki, ha valaki különösen sok időt tölt azzal, hogy a telefonját bújja.

A lehajtott fejből és a vállak hanyag tartásából hamar kialakulhatnak végtag fájdalmak, csomók és görcsök, de akár kóros fejfájás is.

Sok ember nem is gondolná, hogy a facebookozás okozza azokat a fizikai fájdalmakat, amiket szimplán elütnek azzal, hogy „elaludtam a nyakam”. Ki gondolta volna, hogy a social media már nem csak lelki frusztrációkat, de konkrét fizikai fájdalmat is képez okozni?!

A social media árnyoldalai

Nem vagyunk jelen

Közhely vagy sem, de nagy igazság. Nemrégiben annyira elegem lett az Instagramból, hogy másfél hétig egyáltalán nem volt kedvem használni. Igen, tudom, nem sok idő, de néhány dologra pont elég. Például arra, hogy rájöjjek, mennyire nem vagyok jelen a saját életemben. Azzal, hogy nem nézegettem negyedóránként a hírfolyamot, feltűnt, hogy mennyi beszélgetésből, poénból, kedves szituációból maradtam ki korábban. Amikor a barátnőmmel elmentünk vacsorázni, épp nem az étel tökéletes befotózásával, képszerkesztéssel, majd a lájkok vizslatásával telt a közös program, hanem beszélgettünk és tényleg egymásra figyeltünk.

Elszomorító felismerés volt számomra, hogy mennyi szép dologból maradok ki azért, hogy mások megkreált életét nézegessem.

Így hát, habár a platformra visszatértem, tudatosan figyelek arra, hogy minél kevesebb időt töltsek rajta, és ne hasonlítgassam folyton másokhoz magam. És tudatosan próbálom felfogni azt, hogy a való életben igazából senki sem tökéletes, teljesen mindegy, hogy a social media milyen képet fest róla. Végül pedig, tudatosabban élek, a jelenben. Csak ezt tanácsolhatom mindenki másnak is.

Képek forrása: unsplash.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást