Szerelem / Párkapcsolat

Rossz házigazda vagy, ha ezekre nem figyelsz oda – a vendégeid szerint

Vendégeket hívni az otthonodba csak a filmekben tűnik egyszerű dolognak, hiszen a vacsora nem varázsolja magát oda az asztalra, a jótündér keresztanya sem rak rendet, amíg te pihensz, és a többiek szórakoztatása sem egyszerű feladat. Ezért könnyű elsiklani a részletek felett, és minden jóindulat ellenére is átlépni a rossz házigazda szerepkörbe. Ha az alábbiakat csinálod, ez fog történni; de azt is elmondjuk, hogyan javíthatsz a helyzeten!

Az ajándék

A kimondatlan szabály az, hogy a vendégek sosem érkeznek üres kézzel, de ez a gyakorlatban rengeteg dolog miatt történhet máshogy.

Lehet, hogy valaki egyenesen a munkahelyéről jött, vagy dugóba került és nem akart késni; ezért nem is szabad elvárni tőlük, hogy ajándékkal a kezükben jelenjenek meg az ajtód előtt.

Ha erre észrevétlenül mégis utalást tennél – még ha nem is rosszindulatból –, az biztos, hogy akkor az egész este hangulatának lőttek, és egy darabig nem számíthatsz a látogatásukra.

Ha viszont a program előtt egy-két nappal érdeklődnek, mit hozhatnak, és ragaszkodnak ehhez, akkor segítsd ki őket, és javasolj valami apróságot. Például egy üveg bort vagy egy kisebb desszertet.

Elmarad a bemutatás

Több vendéget is meghívtál magadhoz, és nem mindenki ismeri a társaság összes tagját?

Bár a nagy sürgés-forgásban könnyű megfeledkezni arról, kik találkoztak már korábban, akkor is próbálj meg erre odafigyelni, és mutasd be őket egymásnak.

Olvastad már?  5 dolog, amit a házigazda gondol rólad, amikor vendégségbe mész

Ha ezt nem teszed meg, valószínűleg ők is feltalálják magukat, de sokkal kellemetlenebb lesz a hangulat, és téged sem tüntet fel szuper házigazdaként.

Sőt, a legjobb, ha a bemutatás során megemlítesz egy-két dolgot, ami közös az érdeklődési körükben, hogy amíg te épp nem vagy ott velük, legyen téma, amiről beszélgetni tudnak.

Stresszelsz, feltűnően

Mindenki tudja, hogy a házigazdának van a legnehezebb dolga, és biztos lehetsz abban, hogy megpróbálnak könnyíteni a helyzeteden.

Azonban nagyon sokat fog rontani az egész este hangulatán az, ha kimutatod az idegességedet, és azt, hogy rengeteg dolgod van.

Az emberek hamar úgy fogják érezni, hogy csak a terhedre vannak, és ahelyett, hogy jól szórakoznának, inkább csöndben fognak ülni, várva azt, hogy mikor indulhatnak el haza.

Még ha stresszelsz is amiatt, hogy mindenki jól érezze magát, akkor is érdemes inkább lazának mutatkozni, mert ezzel sokkal előbb célt fogsz érni.

Nekiállsz mosogatni

Hasonló érzést kelt az emberekben az, ha a házigazda az este közepén felpattan az asztaltól, és nekiáll mosogatni.

Érthető, hogy nem szeretnél éjfélkor nekiállni a tányérok eltisztításának, de ha vendégeid vannak, ezt muszáj elfogadnod.

A jó házigazda figyel erre, és csak azután veti bele magát a házimunkába, hogy mindenki hazament.

Olvastad már?  5 dolog, amit a házigazda gondol rólad, amikor vendégségbe mész

Máskülönben a meghívottak úgy fogják érezni, hogy zavarnak téged, és te már az elindulásukra készülsz, így ne lepődj meg, ha 5 perccel később mindenki a cipőjét húzza.

Zene nélkül

Kevés zavaróbb dolog van annál, mint amikor több ember ül egy nappaliban, és szinte hallani lehet kintről a tücsökciripelést, akkora a csönd.

Szünetek a beszélgetésben mindig lesznek, pláne, ha több, egymáshoz nem feltélenül közel álló embert hívsz meg, ez ellen nem lehet tenni.

De épp ezért kell felkészülnöd, és halkan elindítani egy zenei playlistet, hogy az háttérzajként funkcionáljon.

Így amikor épp senki sem szólal meg, sokkal kevésbé érzitek azt kínos csendnek, és ha más nem, az éppen futó dalról valaki biztosan elkezd beszélni majd.

Telefonozgatsz

Lehet, hogy eszedbe sem jutott az időt nézni, de ha beszélgetés közben telefonozol, akkor a vendégek azt fogják hinni, hogy lassan indulniuk kéne.

Vagy még rosszabb, azt gondolhatják, hogy a program alatt másokkal csetelsz, mert ők untatnak téged.

Akárhogy is, ha a mobilod sokszor a kezedbe akad, a vendégeskedésnek hamar vége lehet.

Ezért az este ideje alatt tedd minél messzebb a telefonod, vagy ha valakitől fontos üzenetet vársz, ezt mondd el a meghívottaknak már az elején; így garantáltan nem értik félre a dolgot.