Tojásfestés természetes anyagokkal – ahogy a nagymamámtól tanultam

Zabolai Margit
Írta: ,
Tojásfestés természetes anyagokkal – ahogy a nagymamámtól tanultam

Húsvétkor mindenki tojásfestési lázban ég, ezt a hagyományt sokan akkor is tartjuk, ha locsolót nem várunk, hiszen a festett tojásból nem csak szép dekoráció készül, valahogy még meghámozni és megenni is nagyobb élvezet őket. Ha gyerek van a háznál, akkor a tojásfestés biztosan kihagyhatatlan program, de sokan felnőtt fejjel is szeretünk pepecselni egy kicsit a formás tojásokkal. Igaz, hogy festéket a legtöbb nagyáruházban olcsón lehet kapni, de ha idén kipróbálnál valami mást, vagy tényleg hagyományos húsvétot akarsz, akkor próbáld idén természetes anyagokkal díszíteni a tojáshéjat. Én az alábbi módszereket még a nagymamámtól tanultam el. Lehet, hogy az eredmény nem lesz olyan intenzív, mint a bolti festékkel, de ezek a módszerek nekem mégis kedvesebbek.

Zöld tojáshoz: csalánlevél, spenót, fű

Gyakorlatilag bármilyen zsenge, zöld növény megteszi, de természetesen minél lédúsabb és élénkebb színű a felhasznált anyag, annál szebb lesz a tojás is.

Szedj egy marok friss füvet, spenótot vagy csalánlevelet – utóbbit persze kesztyűben – a kertben, forrázd le őket annyi vízzel, hogy a tálba tett tojásokat teljesen ellepje, és hagyd állni egy fél óráig. Az eredmény szép, halványzöld szín lesz.

Vöröses barnához: hagymahéj

A vöröshagyma héját hántsd le, öntsd fel forró vízzel, és ebben a lében áztasd a tojásokat.

Attól függően, hogy mennyire erős a hagyma, az eredmény sötétebb vagy világosabb árnyalat lehet.

Ha egy kiskanál timsót is adsz a főzethez, akkor az eredmény gyönyörű napsárga lesz, ellenkező esetben a hagymahéj inkább barnás színt ad.

Ha lilahagymát használsz, az eredmény egyértelműen barna lesz.

Legolvasottabb cikkek

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

Fókuszban

Nyugodt alvás a megfázás alatt is! A téli megfázások tünetei alváshiányhoz vezethetnek, mely akár egy éjszaka alatt is negatívan befolyásolhatja az agyműködésünket

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!