Mindegy, mit hallottál róluk, a vasedények tisztítása korántsem olyan bonyolult feladat. Egy kis odafigyeléssel évekig megőrizheted az edényeid épségét, és rengeteg mennyei ételt készíthetsz el bennük!
2/3 Hogyan tisztítsd meg a vasedényedet?
1. lépés: Mosd le szappannal és vízzel.
A gyakran emlegetett mítosszal ellentétben teljesen rendben van, ha egy kis mosogatószert használsz az öntöttvas serpenyőre, de azért ne vidd túlzásba. A túl sok szappan használata eltávolíthatja a serpenyő bevonatát.
Várd meg, amíg az öntöttvas serpenyő kihűl, majd súrold le meleg, szappanos vízzel és egy kefével. Öblítsd ki jól.
2. lépés: Távolítsd el a makacs, beragadt ételeket.
Ha a ráragadt ételek szappannal és vízzel sem jönnek le, tölts a serpenyőbe egy kis vizet, majd a tűzhelyen körülbelül három-öt percig forrald. Hagyd kihűlni, majd egy kaparóeszközzel (például egy lapos fejű fakanállal) távolítsd el a ráragadt szennyeződést.
Ezután mosd és öblítsd ki az öntöttvas serpenyőt az 1. lépésben leírtak szerint.
3. lépés: Szárítsd meg jól.
Most, hogy öntöttvas serpenyőd tiszta, alaposan szárítsd meg papírtörlővel vagy puha mikroszálas kendővel. Ne hagyd ki ezt a lépést! Ha csak egy csepp víz is marad a serpenyőben, az öntöttvas rozsdásodni kezdhet!
4. lépés: Olajozd be a serpenyőt.
Tiszta papírtörlővel vagy ruhával kenj egy nagyon vékony réteg étolajat a vasedény teljes felszínére. Ez a védőréteg megvédi az öntöttvas serpenyőt a nedvességtől és a rozsdától. De legyél óvatos! Ne feledd, csak egy nagyon vékony réteg bevonatra van szükséged!
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!