Ha jó a humorérzéked, tisztán látod önmagad. Érdekes vizsgálatot végeztek

Ha jó a humorérzéked, tisztán látod önmagad. Érdekes vizsgálatot végeztek

Címlap / Életmód / Lélek / Ha jó a humorérzéked, tisztán látod önmagad. Érdekes vizsgálatot végeztek

„Egy ember felmérést csinál, hogy mi a hosszú élet titka. Meglát egy vénembert.
– Uram, maga hány éves?
– 100.
– Mi a hosszú élet titka?
– Reggel kefír, este kefír.
Lát egy másik embert, aki még öregebbnek tűnik.
– Uram, hány éves?
– 104.
– És, mi a hosszú élet titka?
– Reggel kefír, este kefír.
Lát még egyet, aki még ezeknél is öregebbnek tűnik.
Attól is megkérdi:
– Uram, mondja, mi a hosszú élet titka?
– Reggel vodka, este vodka, délben konyak.
– És maga hány éves?
– 28.”

Neked tetszett ez a vicc? Egyesek lehet elmosolyodtak rajta, míg másokat nem nagyon hatott meg. De vajon mitől függ mindez? Robert Lynch egykori stand-up humorista is erre kereste a választ. Azt kutatta, hogy az önámítás, az önmagunkkal való őszinteség és a humorérzék milyen kapcsolatban állnak egymással. Tanulmányozásai során rájött, hogy valaki minél jobban hazudik önmagának, annál kevésbé képes az őszinte nevetésre. Csak akik tisztán látják önmagukat, azok képesek a szívből jövő spontán nevetésre.

Így zajlott a vizsgálat

59 egyetemi hallgatót kért meg arra, hogy töltsenek ki egy kérőívet az önámítással kapcsolatban és nézzenek meg egyedül egy 28 perces videót. A kutatók közben rögzítették minden egyes reakciójukat.

Lynch egy arctevékenység-kódoló rendszer segítségével vizsgálta a mimikát, a szemekre különösen nagy hangsúlyt fektetve. Mivel az őszinte vidámság a szemből jön és képtelenség megjátszani , ezzel a rendszerrel meg lehet állapítani, hogy a hallgató csak tettette a nevetést vagy valóban mosolygott.

Az eredmény a következő lett

Az önámító emberek kisebb valószínűséggel nevettek a humorista videóján, mint azok, akik őszinte kapcsolatban állnak önmagukkal. Lynch szerint a humoristák és a viccek, gyakran tabu témákat feszegetnek, így akik hazudnak önmaguknak nem tudnak nevetni, hiszen úgy érzik lelepleznék, elárulnák önmagukat.

Arina Krasnikova/pexels.com

De mégis mitől függ? Egyáltalán örökölhető?

Egy kutatás során kimutatták, hogy van egy bizonyos gén, (5-HTTLPR) ami pozitív hatással van a humorérzékre. Végeztek egy kísérletet. A vizsgálat során, több korosztálynak vetítettek le vicces és kevésbé nevetséges dolgokat, majd megállapították, hogy akiknél ez a gén jelen volt, azok hajlamosabbak a nevetésre és mosolygásra, mint akiknél nincs.

Persze azért nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy csak genetikusan örökölhető a humorérzék, hiszen neveltetéstől, kultúrától és még számos dologtól függ, mi az amit viccesnek tartunk.

De egy biztos, a egy kis humorral az ember könnyebben veheti az akadályokat, vele édesebben telnek a hétköznapok, sőt egyesek szerint egy kiadós nevetés még az egészségre is jótékony hatással van.  

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!