Régen betegségnek tekintették, ma már gyógyír a nosztalgiázás

Régen betegségnek tekintették, ma már gyógyír a nosztalgiázás

Címlap / Életmód / Lélek / Régen betegségnek tekintették, ma már gyógyír a nosztalgiázás

A nosztalgia pozitív érzéseket csal belőlünk elő, egyfajta érzelmes vágyakozás a múlt dolgai iránt. Ilyenkor jó érzés régi képeket nézegetni, filmet nézni, zenét hallgatni, amely a gyerekkorunkra emlékeztet bennünket vagy egyszerűen csak felidézni régi kedves emlékeket. 

Korábban betegségnek titulálták

Érdekes, hogy a nosztalgiát évszázadokkal ezelőtt még neurológiai betegségként tartották számon, mivel úgy gondolták, hogy a visszavágyódás rosszul hat ránk, sírást, szorongást, alvászavart generál. A depresszió egyik fajtájaként is emlegették egy ideig, de kényszerbetegségként is leírták, amely magányos, elszigetelten élő emberek kóros reakciója. A 20. század vége felé tisztázódott le, hogy a nosztalgia kifejezés inkább jó érzéseket vált ki megélőjéből, aki melegséggel, kellemes vágyódással tekint vissza régi pillanataira.

A nosztalgikus emlékek felidézése jó érzés számunkra, általában kiemelten fontos eseményeket idézünk fel ilyenkor, ami fémjelzi életünk egy-egy időszakát.

Hogy milyen fontos számunkra a múltunk, azt jól mutatja, hogy mennyire épít a nosztalgiára a popkultúra. Számtalan film készül még most is, amely jellegzetes korszakokat idéz fel (például az ikonikus 80-as évekkel mindent el lehet adni!). A divatban sorra visszaköszönnek régi korok klasszikusai és fiatalságunk zenéi is állandóan felbukkannak. 

visualspace/istockphoto.com

Miért ad megnyugtató jó érzést a nosztalgiázás?

A legtöbben gyerekkori vagy fiatal felnőttkori emlékeket idézünk fel szívesen, amikor még minden könnyű és gondtalan volt. Ezek az évek a legfontosabbak személyiségük kialakulása szempontjából, ekkor szerezzük a legmeghatározóbb élményeinket, ekkor alakul ki ízlésünk, ekkor éljük meg a legfontosabb társas kapcsolatainkat.

Amikor felidézzük régi emlékeinket és kicsit belefeledkezünk a múlt megnyugtató ködébe, megnyugszunk, vigaszt találunk. A keserédes érzés, hogy mindez már elmúlt, még inkább felerősíti ezeknek a régi eseményeknek az értékét. Lehet, hogy egy kevés veszteségérzés is vegyül a nosztalgiába, de ez nem baj. Egyszerre vágyódni a múlt után kicsit siratva az elmúlt szép időket és visszaemlékezni a boldogságot adó élményekre különös elegyet alkot, éppen ez a nosztalgia lényege.

A visszaemlékezés segít új erőre kapni, visszaadja az ember hitét, ha egy kicsit le van eresztve és ilyenkor jó dolog a régi „hőstettekre”visszagondolni, mert felidéz valamit a fiatalkori lelkesedésből.

Csökken a magány érzése, védelmet ad a jelen nehézségeivel szemben, megerősít abban, hogy most is értelmes életet élünk. Nehéz időszakban, amikor szorongunk, egyedül vagyunk, hajlamosabbak vagyunk nosztalgiázni és valamennyire segít is rajtunk, hiszen közben csökken a szorongás, megnyugszunk.

Kutatásk bizonyítják, hogy hideg időben még inkább szeretünk nosztalgiázni, nem is véletlenül. Ilyenkor ugyanis újra helyreáll hőszabályozó rendszerünk, szó szerint felmelegítenek a régi emlékek. Nem véletlen, hogy a karácsonyi időszak annyi embert megmozgat és sokan szinte transzba esnek az ünnepek alatt: az ajándékozás mellett ez a visszatekintés, múltidézés ideje is.

Merülj el az emlékekben, de óvatosan

Természetesen mint annyi mindent, a nosztalgiázást is túlzásba lehet vinni; ha valaki nagyon gyakran és hosszan menekül az emlékek világába, akár még hátráltathatja is a jelenkori teljesítményét. Ha a boldog múlt és a jelen között túl nagy különbség van, akkor ez az érzés valóban okozhat szorongást és depressziót. Nem jó, ha elkönyveljük, hogy régen minden jobb volt és a jelenünk egy pokol. Ha így érzünk, biztosan valamivel éppen küzdünk és mivel nehezen boldogulunk, inkább a múlt biztonságában keresünk menedéket.

Lehet, hogy olykor a nosztalgikus hangulat azért tör elő, mert valamilyen negatív érzelem hatása alatt vagyunk, ezzel együtt ma már a tudomány mégis pozitív hatásúnak ítéli ezt az érzelmes emlékezést. A nosztalgia növeli a valahová tartozás érzését, segíti a kapcsolatok ápolását, a helyes önértékelés kialakítását. Nosztalgikus hangulatban bizakodóbban tekintünk a jövőbe is. Így motivációhoz jutunk, javul a kedélyállapotunk, mert jobban érezzük magunkat a szép emlékek felidézésekor.

Nosztalgiázva okulunk a múltból, leszűrjük a lényeget és ez segít előrelátóan tervezni, értelmet adni az életnek.

Ráadásul még az sem igaz, hogy nosztalgiázni, öreges, boomer szokás, hiszen bár a korral együtt jár a nosztalgiára való hajlam, de korántsem csak az idősek szokása ez. Merüljünk hát el időnként nyugodtan a régi szép emlékekben, hiszen jó érz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást