A neved hangzása tényleg befolyásolja, mit gondolnak rólad

A neved hangzása tényleg befolyásolja, mit gondolnak rólad

Címlap / Életmód / Lélek / A neved hangzása tényleg befolyásolja, mit gondolnak rólad

Képzelj el két rajzfilmfigurát, az egyik kerek, a másik hosszúkás, hegyes alakú. Melyiket neveznéd el Boubának, és melyiket Kikinek? És szerinted melyikük a barátkozósabb?

Érdekes effektus

Talán meglepő, hogy a legtöbben valószínűleg ugyanazt a nevet és jellemzőket tulajdonítják az egyes alakzatoknak. Egyre több kutatás jut arra az eredményre, hogy az emberek hajlamosak számos olyan ítéletet meghozni, amely egy szónak vagy névnek csupán a hangzásán alapszik.

Alapvetően ezt bouba-kiki vagy maluma-takete effektusnak nevezik. Az elménk összekapcsol bizonyos hangokat és alakokat.

Többféle nyelven is az emberek hajlamosak a b, m, l és o hangokat (mint a kimondott bouba és maluma szavakban) kerek formákhoz társítani. A k, t, p és i hangokat, mint a kiki és takete értelmetlen szavakat, általában hegyesnek tekintik. Ezek az asszociációk részben a hangok kimondásának és hallásának fizikai tapasztalataiban gyökerezhetnek.

Meglepő módon a bouba-kiki effektus kiterjed az emberi kapcsolatokra is, és arra, hogy miként képzeljük el olyan emberek személyiségét, akikkel még soha nem találkoztunk.

Barátnők ölelés
istockphoto

A nevek mögött rejlő asszociációk

David Sidhu kognitív pszichológus, a University College London és Penny Pexman, a Calgaryi Egyetem pszicholingvistája azt találta, hogy az emberek bizonyos személyneveket, mint például Bob és Molly, kereknek, másokat, például Kirk és Kate pedig hegyesnek érzékelnek.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást