10+1 lenyűgöző eset, amikor az állatok és növények utánozzák egymást

10+1 lenyűgöző eset, amikor az állatok és növények utánozzák egymást

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 10+1 lenyűgöző eset, amikor az állatok és növények utánozzák egymást / 2. oldal

3. A csalán utánzói: A látszat néha csal(án)

A növényvilágban a csalán utánzói járnak el ezen elv szerint, és akadnak szép számmal, mégpedig az erdei tisztesfű (Stachys sylvatica), a fekete peszterce (Ballota nigra), az árvacsalánfélék (Lamium sp.), a csalánlevelű harangvirág (Campanula trachelium) és a Veronica urticifolia. Ők észrevették, hogy a vegyi fegyverarzenállal rendelkező csalánt általában elkerülik, ezért a hasonlóság némi biztonságérzettel tölti el a védteleneket. 

depositphotos.com

4. A növények kaméleonja

A Boquila trifoliolata jogosan kiérdemelte az utánzás királynője címet, mivel az alkalmazkodóképesség legelképesztőbb bizonyítékával szolgált a jelenleg ismert növények közül.

A leveleinek alakját mindig a hozzá legközelebb eső növényhez igazítja, sőt élete során többféle növényt is képes leutánozni, és „kedve szerint” változtatja a leveleinek alakját.

Ugyanazon növény képes akár egyidőben is különféle formájú leveleket fejleszteni. Ebből legtöbbet természetesen akkor nyer, ha mérgező növényhez kezd el hasonlatossá válni, mert ő egyébként is nagyobb biztonságot élvez. 

A Mertens-mimikri lényegében ennek az ellentettje, vagyis egy fokozottan veszedelmes állat egy kevésbé veszélyesre akar hasonlítani. Hogyan lehet így védekezni? A korallkígyók nyomban elárulják nekünk. 

wikipedia

5. Korallkígyók: A tanulás életbevágóan fontos

A valódi korallkígyók (Micrurus sp.) gyönyörű, színpompás lények, de már külsejük alapján is jogosan érezzük őket elrettentőknek, nem is alaptalanul, mivel mind rendelkezik méregfoggal. Nagyfokú hasonlóságot mutatnak a méreggel nem rendelkező királysiklókkal (Lampropeltis sp.).

Mi persze frászt kapnánk, ha meglátnánk őket, de nem úgy az éhes fenevadak. Ők azért próbálkoznának megtölteni a gyomrukat az életük kockáztatásával is. Egy végzetes harapás pedig bizony mindent tönkre tenne. Így végső soron a vadász nem tanult belőle semmit és a fajtársait sem tudja figyelmeztetni. Viszont, ha egy hasonló, de kevésbé veszedelmes faj elég elrettentő, akkor ebből az életveszélyes példány is profitálhat, mivel így a támadók óvatosságból őt sem közelítik meg.

A Fritz Müller nevéhez fűződő mimikri esetében két vagy több veszélyes faj visel hasonló figyelmeztető jeleket. A számos sárga-fekete csíkos rovar jó példa erre. Ennek főképp az a jelentősége, hogy a megzavart támadó inkább ne is próbálkozzon. 

depositphotos.com

6. Limenitis archippus és a királylepke: Mint két tojás

A Limenitis archippus vélhetően korábban a madarak kedvelt csemegéje volt, míg úgy nem döntött, hogy kicsit kellemetlenebb ízűvé válik. És biztos, ami biztos még azzal is megnövelte az életben maradásának esélyeit, hogy szinte megszólalásig lemásolta a pompás királylepke (Danaus plexippus) külsejét, ami tudvalevő, hogy mérgező és a madarak messzire elkerülik. 

Önvédelmet szolgál még a vavilovi mimikri is, amikor egy vadnövény egy kívánatos fajt, vagyis haszonnövényt utánoz.

depositphotos.com
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást