10+1 lenyűgöző eset, amikor az állatok és növények utánozzák egymást

10+1 lenyűgöző eset, amikor az állatok és növények utánozzák egymást

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 10+1 lenyűgöző eset, amikor az állatok és növények utánozzák egymást

A földi élet minden élőlény számára tartogat veszélyeket, és rengeteg kihívás elé állít minket. Az állatok minden nap a saját bőrüket viszik a vásárra, és olybá tűnhet, mintha a növények teljesen védtelenek lennének. De szerencsére sok leleményesség szorult beléjük, és ez az, ami mozgásban tart mindent, ez ösztönzi a fejlődést.

Mi a csoda az a mimikri?

Van egy dolog, ami az összes élőlényben közös, kitalálod, hogy mi az? Mind törekszünk arra, hogy minél tovább élvezhessük azt a csodálatos lehetőséget, amit életnek hívnak. Mindenkinek egyedi taktikája van arra, hogy ezt hogyan valósítsa meg, és ezek között vannak eredményesebbek és kevésbé hatékonyan működők.

Az élővilág egyik sikeresnek mondható, meglepően intelligens attrakciója a mimikri, ami elsősorban az életben maradást szolgálja. Az utánzás olyan kifinomult módjáról van itt szó, mely során az egyik élőlény egy másik faj jellegzetességeit (viselkedés, alak, szín, illat) ölti magára, de a megtévesztés célja náluk csupán a túlélés. 

Ártatlan védekezés

Az állatok esetében a „rejtőzködés” elsődleges motivációja elkerülni, hogy táplálékká váljanak. A védekezést segítő mimikriknek több fajtája is létezik. Henry Walter Bates természettudós írta le először azt a jelenséget, hogy egy „fegyvertelen” élőlény azért akar hasonlítani egy másikra, mert az gusztustalanabbnak, veszélyesebbnek látszik.

1. Herelégy: A hasonlóság az egyetlen „fegyvere”

A zengőlegyek családjába tartozó közönséges herelégy (Eriatalis tenax), hogy megkímélje magát a felesleges atrocitásoktól, próbál a lehető legjobban hasonlítani a hím háziméhre. 

Nem, ő nem háziméh, hanem herelégy. – depositphotos.com

2. Bagoly pillangó: Ijesztgetés felsőfokon

A Caligo nemzetségbe tartozó bagoly pillangók (nem azonosak a nálunk ismert bagolylepkékkel) rejtelmes színeiben és mintázatukban emlékeztetnek a valódi bagolyra. De ez még nem minden, hiszen mint a Bates-mimikri demonstrálói, a megjelenésükre a rendkívül ijesztőnek ható, különös szemfolt tesz koronát, ami a ragadozók félelmetes tekintetét kelti életre.

Életmódjukban is kénytelenek alkalmazkodók lenni, mivel eléggé termetesek, lassúak és egyszerre csak meglehetősen kicsiny távolságok megtételére képesek, így főleg alkonyatkor repülnek, amikor a legnagyobb az esélye, hogy elkerülik a zsákmány után néző ragadozó madarakat.

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást