Mégsem jó ötlet, ha eldobod az almacsutkát a földre – hiába bomlik le

Mégsem jó ötlet, ha eldobod az almacsutkát a földre – hiába bomlik le

Címlap / Életmód / Egészség / Mégsem jó ötlet, ha eldobod az almacsutkát a földre – hiába bomlik le

Gyerekként azt tanultuk, hogy ugyan a szemetelés nem szép dolog, az olyan szerves hulladékokat, mint az almacsutka, bocsánatos bűn eldobni, hiszen előbb-utóbb úgyis lebomlik. Bár ez igaz, a Glacier Nemzeti Park dolgozói Facebookon felhívták az emberek figyelmét arra, hogy ez a bomlás sokkal lassabban megy végbe, mint gondolnánk, és közben is vannak problémás folyamatok – például az élővilág számára.

Gyerekkorunkban az „úgyis lebomlik” jelige alatt legtöbben almacsutkákat vagy banánhéjakat dobáltunk el a legnagyobb nyugalommal, és bár előbb-utóbb valóban ez történik velük, a folyamat korántsem olyan egyszerű, mint ahogyan azt gondolnánk. Persze egy almacsutkának nem kell több száz év, mint egy műanyagzacskónak, de nem is egy-két hétről van szó. Minden attól függ, hogy milyen környezetben dobjuk el – nagyon számít például az adott talaj, és a helyi élővilág.

Az élővilág egyébként az, ami komolyan sérülhet akkor, ha rendszeresen szemetelünk akár ezekkel a lebomló hulladékokkal is.

Az út mentén eldobott szemét ugyanis arra késztetheti az azt elfogyasztó állatokat, hogy gyakrabban keressenek élelmet az utak mentén – ez pedig ahhoz vezethet, hogy több állatot ütnek el az autók, mint korábban.

Azzal is gond lehet, hogy nem odaillő élelmiszert kapnak azok az állatok, amelyek más étrendhez vannak szokva, ezzel rövid- és hosszú távon is probléma lehet: előbbi az állatok egészségét, utóbbi pedig a populáció fogyatkozását vagy gyengülését jelenti.

A természetes hulladék ugyanis nem mindig természetes az adott környezetben: az almák, a banán és a narancsok például nem természetesen előforduló hulladékok a Glacier Nemzeti Parkban, amely az Egyesült Államok Montana államában van, ezért ha eldobunk valami ilyesmit, annak ellenére, hogy valóban lebomlik, a helyi állatok emésztését komolyan megterhelheti. Ráadásul egy idő után nem odavaló növényzet is megjelenhet például az alma- vagy narancsmagokból.

Aztán persze ott van az is, hogy túrázás közben nem feltétlenül szeretné az ember más rothadó szemetét nézegetni – ez pedig nemcsak a nemzeti park területén, hanem mindenhol máshol is igaz.

A nemzeti park felhívása hasznos lehet azoknak, akik nem tudtak arról, hogy a természetes hulladék megjelenése sem mindenhol természetes – persze egy almacsutkát eldobni továbbra sem akkora probléma, mint mondjuk egy műanyagpalackot, de ha tehetjük, még azt se hajítsuk a földre, inkább csomagoljuk vissza, és az első szemetesbe dobjuk bele.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!