Nem sportolhat a kismama? Szakértő segít tisztázni

Nem sportolhat a kismama? Szakértő segít tisztázni

Címlap / Életmód / Egészség / Nem sportolhat a kismama? Szakértő segít tisztázni

Akár az étkezésről, akár a testmozgásról van szó, napjainkban rengeteg egymásnak ellentmondó információval találkozhatunk, köszönhetően annak is, hogy az interneten, közösségi médiás felületeken mondhatni bárki könnyen közzétehet különféle tartalmakat. Kismamaként ez különösen nagy kihívást jelenthet, bizonyos tévhitek pedig komoly veszélyeket is rejthetnek magukban. Na de akkor mi a megoldás?

VIDEO Pár percben megtanítalak, hogyan készíts elbűvölő Valentin-napi sminket

A várandós nők egy része extrém szaglásérzékenységet is tapasztalhat. Ez különösen a terhesség első trimeszterében gyakori, és kapcsolatban állhat a reggeli rosszullétekkel és a hormonokkal. A terhesség alatt a nyál összetétele is módosulhat, ami szintén befolyásolhatja az ízérzékelést.

Ezek a változások általában a terhesség előrehaladtával enyhülnek, különösen a második trimesztertől kezdve. Ha viszont túlzott kellemetlenséget okoznak, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ma is gyakran hallhatjuk, hogy a kismamáknak kettő helyett kell enniük, ez tényleg így van?

Nem, egyáltalán nincs így! Szerencsére manapság egyre több helyről kommunikálják ki ennek ellenkezőjét. De miért sem kell kettő helyett enni? Mert a babának, az ő növekedésének nincs akkora energiaigénye, amit egy normál táplálkozással ne lehetne kielégíteni. 

Az első trimeszterben ez 6-7%-kal több energiabevitelt jelent csupán a várandósság előtti állapothoz képest. Azaz ez a 6-7 plusz energia % 150 kalória plusz bevitelének felel meg. Tehát az első trimeszterben bőségesen elegendő csupán napi 150 kalóriával többet bevinni a magzat egészséges fejlődéséhez és az anya egészségének megtartásához. A második trimeszterben ez 300 kalória, a harmadik trimeszterben pedig 450 többletkalória, amelyet elegendő bevinni pluszban. 

Ezek konkrét tények és számadatok, melyek egy normál BMI indexű várandós nőnél lettek meghatározva. Ha eltér már a várandósság előtt a leendő kismama BMI-je a normál tartománytól, akkor érdemes felkeresni egy táplálkozási tanácsadást, ahol ezeket az értékeket személyre szabják majd.  

Azt gondolom a fenti kijelentésről, hogy a sok önsanyargató, rengeteg divatdiétát kipróbáló vagy követő nő önfelhatalmazása lehet ez a mondat. Hogy most végre nem kell megvonnia magától semmit, amit megkíván. Sajnos ez a két véglet pont egyformán veszélyes, de segítséggel ez is könnyebb lehet. 

Sokan ma is kételkednek abban, hogy egy vegetáriánus vagy vegán étrend is lehet megfelelő egy kismama számára, mi az igazság?

A vegetáriánus várandós anya számára kellő energia- és tápanyagbevitelt biztosító táplálkozás esetén az újszülött születési súlya nem tér el a vegyesen táplálkozó anya babájának súlyához képest. 

Ha a leendő anya a várandósság alatt is ragaszkodik a vegetáriánus étrendhez, különös figyelmet kell fordítania azon tápanyagokkal való ellátottságára, melyek hiányoznak étrendjéből: D-, B12- vitamin, kalcium, vas és cink. Ezért a vérképük rendszeres ellenőrzésére is fokozott figyelmet kell fordítaniuk. A megfelelő tápanyagbevitelt szakszerűen összeállított étrenddel, speciálisan dúsított táplálékokkal és étrend-kiegészítőkkel lehet fedezni. 

A vegetáriánus irányzatok közül a szakszerűen összeállított szemi-, illetve ovo-lakto vegetáriánus étrend lehet kielégítő. Szemivegetáriánus fogyaszt tejterméket, tojást, halat és baromfihúst, míg az ovo-lakto csak tejterméket és tojást fogyaszt. 

A szigorú vegán étrend számos kockázattal jár a magzat fejlődése szempontjából és az anya egészségi állapota szempontjából is, ezért várandósság alatt a vegán étrend nem javasolt. 

Vannak olyan élelmiszerek, amelyeket teljesen kerülni kellene a várandósság során?

Alapvetően ott is egy ajánlást tudunk mondani, amit érdemes észben tartani. A következő listában található ételeket, élelmiszereket érdemes kerülni kismamaként:       

  • alkohol,
  • buggyantott tojás,
  • guarana,
  • korpa,
  • máj,
  • májas,
  • májkrém,
  • osztriga,
  • pármai sonka,
  • tatárbifsztek,
  • tojáslikőr,
  • házi majonéz,
  • bármilyen hús félig készen vagy alulkészülten, nyersen.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Anya a csoda-Maczkó Nóra (@anyaiharmoniaprogram) által megosztott bejegyzés

Inkább azt javaslom a kismamáknak, hogy ezen ételek kerülése mellett használják a józan ítélőképességük. Semmi olyat ne fogyasszanak, ami kicsit is gyanús nekik bármilyen szempontból. Ne fogyasszanak félig készen olyan ételt, aminek hőkezelés kell. 

A zöldségeken, gyümölcsökön kívül nyersen ebben az időszakban inkább ne fogyasszanak semmit, illetve kiemelten figyeljenek a személyi és a konyhai higiéniára! Mind otthon, mind pedig étteremben!

Valójában mi lehet az oka annak, ha egy kismamánál terhességi cukorbetegség (GDM) alakul ki? 

Több kockázati tényező és patofiziológiai mechanizmus játszik szerepet kialakulásában, nem egyértelműen csak az elhízás, amit oly sokan szeretnek ráhúzni erre a kórképre. 

A terhességi cukorbetegség kialakulására való hajlam genetikai tényezőkkel is összefügg. Azok a nők, akiknek a családjában előfordul cukorbetegség, vagy akiknél a korábbi terhességek során GDM alakult ki, nagyobb valószínűséggel érintettek.

A terhesség alatt a placenta által termelt hormonok (pl. humán placentáris laktogén, progeszteron, ösztrogén, kortizol) hatására inzulinrezisztencia alakul ki. Ez a mechanizmus normális esetben biztosítja, hogy a magzat elegendő glükózhoz jusson. Amikor azonban az inzulinrezisztencia meghaladja a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek inzulintermelő képességét, a vércukorszint kórosan megemelkedik.

Ebből pedig következik, hogy a placentális hormonok fokozzák az inzulinrezisztenciát, ami azt jelenti, hogy a sejtek kevésbé reagálnak az inzulinra. Ez különösen igaz a harmadik trimeszterben, amikor a placentális hormonok koncentrációja a legmagasabb.

A terhesség alatt a zsírsejtek által termelt citokinek hozzájárulhatnak az inzulinrezisztenciához. Azaz a zsigeri zsírszövet mennyisége és működése szintén fontos szerepet játszik kialakulásában. Itt hozható összefüggésbe az elhízással.

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!