A lakásod szépítgetése terápiának is beillik – Így hat az otthonod a közérzetedre

A lakásod szépítgetése terápiának is beillik – Így hat az otthonod a közérzetedre

Címlap / Otthon / A lakásod szépítgetése terápiának is beillik – Így hat az otthonod a közérzetedre

1960-ban Madeline Gins és Susaku Arakawa művészházaspár igazán nagyratörő ötlettel állt elő. Olyan házakat, lakótömböket és parkokat terveztek és építettek, amik elképzeléseik szerint meghosszabbította volna az emberek életét. Törekvésük – melyről könyvet is írtak – a „Visszafordítható Végzet” nevet viselte. Mikor Arakawa 73 évesen meghalt, megtört felesége azt nyilatkozta, hogy „ez a halandóság-dolog nem jó hír”, de továbbra is hitt abban, hogy „az öregedést meg lehet állítani”. Ugyan három év múlva ő is elhunyt, de valamiben mégis igazuk volt.

Kutatások támasztják alá ugyanis, hogy a közösségi kapcsolatainknak nagy szerepe van egészségünkben és ezáltal abban, hogy meddig élünk.

Legyen valaki akármilyen introvertált, szüksége van emberi társaságra, tehát egy eldugott faház ugyan remek hely a meditációra, de hosszú távon mégsem jó nekünk. A teljes élethez kellenek a társas kapcsolatok, így az ideális otthon lehetőséget ad arra, hogy a közösséggel kapcsolódjunk, még ha csak annyiban is, hogy pár szót váltunk a szomszédokkal.

A terasz előnyei

A nevadai Építészeti Egyetem egyik professzora, Dakar David Kopec „építészeti pszichológus” azt javasolja, hogy olyan otthonba költözzünk, aminek van terasza vagy verandája, ami az utcára néz.

„Egy ilyen terasz lehetőséget ad arra, hogy a járókelőkkel, kutyasétáltatókkal társalogjunk, vagy csak figyeljük őket. Nem zárt, hanem a szabadban van, így a napfény növeli szerotonin-szintünket és jobb, hogy kint vagyunk és nem a szobában. Az ideális otthonból kinézve látjuk a természetet – de minimum néhány fát – és közel vagyunk más emberekhez.”

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást