Egészség / Életmód / Hírek

Ez történik a testedben, ha beoltatod magad koronavírus ellen

Ez történik a testedben, ha beoltatod magad koronavírus ellen

Tudományos körökben egyértelmű, hogy a világ egyik legnagyobb orvostudományi áttörése a védőoltások megjelenése volt. Mi lehet az oka annak, hogy mégis ennyi ember ódzkodik tőlük? Nagyrészt valószínűleg az álhíreknek és félinformációknak köszönhető az ellenállás, valamint annak, hogy az emberek nincsenek tisztában azzal, mi történik ilyenkor a testükben.

Miért bízhatunk a vakcinákban?

Kezdjük az alapoknál: a vakcina arra jó, hogy a szervezet immunrendszerét segítse. Mindegy, milyen védőoltásról van szó, a reakció minden esetben egy immunválasz a beinjekciózott szerre. A szerben valamilyen módon ott van a vírus, vagy annak genetikai kódja, vagy annak a kódja, ami alapján a vírus egy részét a szervezet „elkészíti”. Gyakorlatilag bemutatjuk a kórokozót ilyenkor a szervezetnek azért, hogy ha legközelebb találkozik vele, már kész immunválasza legyen rá, felismerje, és védekezzen ellene.

Fontos megérteni, hogy a vakcinák nemcsak azt védik, akik megkapják őket, hanem azokat is, akik körülöttük élnek, és érintkeznek velük.

Sok oltás ugyanis attól nem véd, hogy továbbadd a fertőzést, csak attól, hogy ne legyél súlyosan beteg tőle. (Még folyik a vita, hogy a koronavírus-oltás is ilyen-e, előfordulhat, hogy néhányuk igen). Ha sokan oltatják be magukat, akkor már drámaian csökken annak is az esélye, hogy bárkiben szaporodni tud a vírus, és tovább is tudja adni.

Ezt hívják nyájimmunitásnak, legalább is egy részének. Ha senkiben nem tud annyira szaporodni a kórokozó, hogy komoly betegséget, ezzel együtt vírusterhelést okozzon, akkor előbb-utóbb a reprodukciós ráta 1 alá szorul, és vége a pandémiának.

Koronavírus elleni védőoltás
YaroslavKriuchka/istockphoto.com

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást