Kiemelkedő IQ-ra utaló jelek a gyerekeknél

Kiemelkedő IQ-ra utaló jelek a gyerekeknél

Címlap / Életmód / Család / Kiemelkedő IQ-ra utaló jelek a gyerekeknél

Az emberek IQ-ja általában a felnőtt kor kezdetére, vagyis 17-18 éves korra éri el azt a szintet, ami egész felnőtt korára jellemző lesz. Az, hogy kinek mekkora lesz az intelligenciahányadosa, az sokban függ az öröklött génektől, illetve a gyermekkori élményektől. Néhány jel létezik, amivel következtethetünk arra, hogy gyermekünk IQ-ja magasabb az átlagnál.

Kisbabák

Természetesen kisbabakorban a legnehezebb bármiféle pontos eredményt kapni a gyerekek IQ-járól. Néhány információ azonban irányadó lehet, ilyenek például a babák korai tulajdonságai.
Vagyis a kifejezetten keveset alvó, nagyon érdeklődő, szüleit és környezetét folyton foglalkoztató gyerekek általában magasabb intelligenciahányadossal rendelkeznek, mint társaik. Fejlődésük során pedig tovább tudnak figyelni, előbb kezdenek érdeklődni a játékok iránt, mint társaik.

Kérdések

Szinte minden gyerek sokat kérdezgeti szüleit és környezetét, de ha a gyermekünk a szokásosnál is több kérdést tesz fel, akár ismételgeti is azokat, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a válasz minden esetben ugyanaz, akkor jó eséllyel magas intelligenciájú gyermekkel vagyunk megáldva.
A válaszok látványosan állnak össze a magas IQ-jú gyermekek fejében, és kis idő elteltével már egy bonyolultabb összefüggésre kérdez majd rá a már megszerzettek tudásra alapozva.

Memória

Ha azt tapasztaljuk, hogy a gyermekünknek nagyon jó a memóriája, akkor várhatóan az intelligenciahányadosa is magasabb lesz az átlagnál.
Természetesen a viszonyítás alapja mindig a saját korosztálya, vagyis óvodáskorban azt érdemes megnézni, hogy a többiekhez képest milyen gyorsan tanulja meg a mondókákat, iskolás korban pedig azt, hogy milyen könnyen jegyzi meg és sajátítja el a feladott tudnivalókat. A gyors tanulás mindig a magas IQ egyértelmű jele.

Verbalitás

A verbalitás nagyon jól mutatja a gyermekek agyának fejlődését, és egyszerűbb is összehasonlítani más gyermekek beszédkészségével, mint a többi megnyilvánulást.
Azok a gyerekek, akik később az átlagnál magasabb intelligenciával rendelkeznek, általában korábban kezdenek beszélni, mint kortársaik. Beszédükre jellemző, hogy összetett, megfelelő raggal hamar ellátott módon, vagyis nagyon helyesen beszélnek már a tanulás korai stádiumában is.

Számok

Legkésőbb óvodás korban egyértelműen látszik már, hogy melyik gyerek mennyire érdeklődik a számok és az azok mögötti összefüggések iránt. Vannak gyerekek, akik akár már 2 éves korban is képesek megszámolni dolgokat, míg mások még az óvodában sem érdeklődnek ez iránt.
Sokan hallottuk már, ahogy kisgyerekek dicsekednek, hogy meddig tudnak már elszámolni. Helyesen számolni azonban kifejezetten kevesen tudnak.

Viselkedés

A magas IQ-val rendelkező gyerekekre jellemző az is, hogy sokszor igénylik kortársaikon kívül a náluk idősebbek társaságát is. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy sokat és gyakran vannak felnőtt társaságban és azt sem, hogy ezeken az alkalmakkor ők maguk is megpróbálnak felnőttként viselkedni.
Ezek a gyerekek általában nagyon jól viselkednek társaságban, de hazaérve sokszor intenzív mozgással vezetik le a viselkedési kényszer okozta feszültséget.

Van-e igazi különbség?

Ha jobban megnézzük, nagy különbségek nincsenek azok között a gyerekek között, akik felnőtt korukra magasabb intelligenciahányadossal rendelkeznek majd, és a többi gyerek viselkedési formája között.
Nem véletlen, hogy nem feltétlenül gyerekkorban dől el, hogy kinek mekkora lesz a felnőttkori IQ-ja, hanem ahhoz szükség van egy megfelelő serdülő korra is. Fontos, hogy ezek alapján ne ítéljünk meg egyértelműen egyetlen gyereket sem, inkább csak figyeljük meg viselkedését és érdeklődését.

Mi a teendő?

Ha úgy érezzük, hogy gyermekünk valószínűleg átlagon felüli IQ-val van megáldva, akkor nincs más teendőnk, mint ápolni a képességeket és olyan környezetet biztosítani számára, amiben lehetősége van a további fejlődésre.
Vagyis a teendő az, ami minden gyereknél: játszunk velük, társasozzunk sokat, beszélgessünk velük minél többet, mutassunk rá a világ érdekességeire és keltsük fel érdeklődését. A legfontosabb azonban, hogy hagyjuk meg gyereknek – a magas IQ mellett ugyanis még fontosabb, hogy boldog is legyen!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást