Az, hogy kételkedünk Istenben, még nem gátol meg a hitünkben

Az, hogy kételkedünk Istenben, még nem gátol meg a hitünkben

Címlap / Életmód / Lélek / Az, hogy kételkedünk Istenben, még nem gátol meg a hitünkben

Egy egykori amerikai lelkész – ma már spirituális tanító és misztikus – Brian McLaren könyvet írt a kételkedés szerepéről. Szerinte a felbukkanó kétség nem feltétlen vezet a hit meggyengüléséhez, sőt még jót is tehet velünk, végül pedig elvezethet a teljes lelki harmóniához. McLaren egy fejlődési folyamatot vázol fel könyvében, amely nem csak a vallásos hitre vonatkoztatható, hanem bármilyen hétköznapi, világi gondolkodásra, amely a spiritualitás felé vezet. 

Az írás aktualitását az adja, hogy napjainkban jellemző a vallásba vetett hit meggyengülése, egyre többen fordítanak hátat a hitéletnek. Az Egyesült Államokban 65 millió ember hagyta hátra vallásos életét és ez a szám egyre növekszik, évente nagyjából 2,7 millió ember fordul el egyházától és vallásától. (Megjegyzendő, hogy a világjárvány viszont javított a helyzeten, hatására többen fordultak a vallás felé.)

Anete Lusina/pexels.com

A spirituális szemlélet és a kételyek

Kutatások bizonyítják, hogy a spiritualitás jobb mentális egészséget és lelki harmóniát biztosít. Ennek ellenére sokan tapasztalják, hogy nem tudnak már hinni a vallási intézményekben és meggyőződésük is megcsappan. Kételkedni kezdenek addigi hitükben és a legtöbben végül el is hagyják vallásos életüket.

McLaren korábban keresztény lelkipásztor volt és azon kapta magát, hogy kételkedő híveinek egy idő után már osztja nézeteit. 24 év lelki szolgálat után nyugdíjba vonult és azóta lelki tanítóként és íróként működik. Korábban többször tapasztalta, hogy a hitben kételkedő embereket az egyház elutasítja és kizárja köreiből.

Szerinte a dualista gondolkodás az alapvető probléma, vagyis a vallás a dolgokat feketén-fehéren állítja be, ahol minden jó vagy rossz és a kettő közt nincs átmenet. Nem mindenki képes elfogadni a készen kapott elveket, ráadásul ez a fajta gondolkodás gátolja a kreativitást és empátiát is. Az egyház elvárja tagjaitól a feltétel nélküli hitet és elvei elfogadását, akkor is, ha nem teljesen értenek egyet mindennel.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást