Ez a módszer állítólag minden (síró) babát elaltat

Ez a módszer állítólag minden (síró) babát elaltat

Címlap / Életmód / Család / Ez a módszer állítólag minden (síró) babát elaltat

Mielőtt a lényegre térnék, szeretném kifejezni a hálámat azon szakemberek felé, akik a hetvenes-nyolcvanas években elterjedt „ne vedd fel, ha sír, mert megszokja” típusú kegyetlen nevelési módszert sikeresen kiverték a köztudatból. Egy baba millió okból sírhat és sír is. Sosem azért, mert ki akar szúrni a szüleivel vagy el van kényeztetve már kéthetesen. 

Ebben a baba-anya kísérletben a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az egyébként jóllakott, tisztába tett, álmos, tehát elvileg az alvásra tökéletesen felkészített kisbabák miért sírnak mégis. Pontosabban mit tehet a holtfáradt szülő, mi a legideálisabb módszer arra, hogy megnyugtassák és álomba ringassák a gyermeket. Az eredmények meglepően hasonlóak voltak ahhoz, ahogyan az emlős állatok is vigyáznak a kicsinyeikre. 

A legbiztosabb módszer a kutatók szerint, hogy a baba abbahhagyja a sírást

A kísérlet során lefilmeztek szülőket, amint babájukat ölelgetik, hordozzák, babakocsiban ringatják és lefektetik őket. A tudósok a látottak alapján megállapítottak egy stratégiát, ami jobban működik, mint az összes többi. Ez pedig a következő: vedd fel a síró babát, sétálj vele 5 percig – hirtelen megállás vagy hirtelen irányváltoztatás nélkül. Ezt követően ülj le, és tartsd még a karodban 5-8 percig, mielőtt visszafekteted az ágyba.

A kutatás során az összes jajveszékelő baba abbahagyta a sírást, miután 5 percig sétálgattak velük, majdnem a felük el is aludt. De a veszély még korántsem múlt el. A csecsemők körülbelül egyharmada szinte azonnal felébredt, amint visszafektették őket az ágyba. Annak kiderítésére, hogy mi ébresztette fel a csecsemőket, a tudósok belemélyedtek a kisbabákra helyezett szívmonitor adataiba. 

A vizsgálat azt mutatta, hogy a csecsemők pulzusa megemelkedett, amikor a szülővel megszakadt a fizikai kapcsolat és ennyi elég is volt ahhoz, hogy felébredjenek.

Ha megpróbálták finomabban lefektetni a babát, az sem változtatott semmin. Az egyetlen, ami segített, hogy a sétálás után még 5-8 percig ültek a szülők az alvó babával a karjukban, amíg mélyebb alvási szakaszba estek a kisdedek. Így ezt a legfeljebb 15 perces módszert érdemes kipróbálni, mielőtt komolyan aggódni kezdenél, hogy mi a baja a picinek.

Síró baba megnyugtatása
Kristina Paukshtite/pexels.com

Nem csak az embereknél működik

Az eredményeket más emlősökön végzett kutatásokkal is összehasonlították. A születésük után még napokig vagy hetekig tehetetlen állatok, mint például a macskák, a kutyák, az egerek, a mókusok is valami hasonlót tesznek. A vizsgálatok azt mutatják, hogy amikor az anyjuk hordozza a kicsinyeket, a fiatalok engedelmesebbek lesznek. Ezt a hatást „szállítási reakciónak” nevezik. Mivel az állatok gyakran mozgatják az utódokat, hogy elkerüljék a veszélyt, ez a viselkedés a jobb túlélési arány miatt alakulhatott ki. 

A gyereksírás persze az élet része, szülőként ezzel is meg kell birkózni. Hasfájós, beteg, nem álmos, éhes babáknál nem működik a fenti megoldás. Ha viszont csak egy éjszakát is nyugodtabbá lehet vele tenni és a – látszólag  – minden ok nélkül nyűgös baba éjszakai elaltatását elősegíti, megéri kipróbálni.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

1 hozzászólás

  • Lóczyné Erika
    2023.09.22., 14:07

    Teljesen igaznak találom a fenti sorokat. A családomban van egy anyuka, aki eszerint foglalkozik a babájával. Hihetetlenül mosolygós, nevetős baba – már 6 hónapos. Békés, kiegyensúlyozott, és mivel van egy 5 éves lány, és egy 8 éves fiútestvére, mondható, hogy mindig van valaki a közelében, aki kedvesen, vidáman szól hozzá, érinti meg a kicsit, amiért ő nagyon hálás, mindig gőgicsélő nevetéssel jutalmaz.
    A mamája igazi anyának született ember, akinek a lefektetés is könnyen megy és türelmesen várja ki, míg mélyen elalszik a kicsi. Utána jöhetnek a még elvégzendő házimunkák.

    Válasz

Írj egy hozzászólást