Miért nem mondja el? Így gondolkoznak a szeretők

Miért nem mondja el? Így gondolkoznak a szeretők

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Miért nem mondja el? Így gondolkoznak a szeretők

Amikor valaki úgy dönt, hogy félrelép, akkor nem csak azzal kell számolnia, hogy esetleg mások rajtakapják az afféron – bizony megeshet, hogy a szerető tálal ki mindent.

Alighanem mindenkinek van ilyen jellegű története, ha nem személyes, hát az ismeretségi köréből. Függetlenül attól, hogy a vonzalom, a kapcsolat érzelmi, vagy fizikai jellegű egy-egy félrelépés elsülhet jól, vagy éppen rosszul. Ilyeneket is ismerünk mindannyian: egyes párok éppen azután szedték rendbe a kapcsolatukat, hogy az egyik félről kiderült, rendszeresen félrelépett.

Másoknak viszont éppen a megcsalás kiderülése tette a pontot a kapcsolat végére. Sokszor és sokat beszélünk a házasságokról, a félrelépésekről, de csak ritkán kerülnek reflektorfénybe a szeretők, legalábbis az, ahogyan ők gondolkoznak. Pedig, ha valakik, akkor ők aztán aktív részesei ezeknek az afféroknak.

Mikor nem fogja elmondani, mi történt?

Ha röviden kellene megfogalmaznunk a választ, akkor azt mondhatnánk, hogy akkor, ha nincs benne érzelmileg, vagy legalábbis pontosan tudja, miről szól az adott kapcsolat. Ha hosszabban kell kifejtenünk, akkor viszont nagyon sokrétű lehet ez a kérdés. 

Pekic/istockphoto.com
  • Egy szerető nem fog kitálalni akkor, ha nem érzi magát felelősnek a történtekért, kicsit úgy véli, az egész rajta kívül áll. Ez valahol igaz is, hiszen nem ő köteleződött el a házasság keretein belül. A legtöbb szerető igyekszik távol maradni a hivatalos kapcsolattól. 
  • Sokan gondolják úgy, hogy ami jól működik, azt nem kell megzavarni. Ha egy szerető elégedett és boldog azzal, amit kap, nincs hiányérzete, akkor ezen nem is akar változtatni. Ez megint csak egy olyan ok, ami arra motiválja a szeretőt, hogy hallgasson.
  • Gyakori, hogy a szeretők sem függetlenek, nekik is van házastársuk, vagy egy olyan, felépített életük, amit nem kívánnak feladni – ezért sem akarnak beszélni.
  • Végül, de nem utolsó sorban hallgatásra készteti a szeretőket az is, ha már nem érdeklődnek a partner iránt. Bármilyen okból kifolyólag dönthetnek úgy, hogy elég volt a románcból és ekkor már semmilyen okuk nem lesz arra, hogy felfedjék a korábbi viszonyt. Sőt, sokszor saját érdekük is, hogy titokban tartsák, pl. mert egyáltalán nem büszkék rá.

És mikor fognak beszélni?

A legtöbb affér nem marad titokban. Egy idő után egyszerűen túl sok mindenkinek fognak feltűnni a találkák, gyanússá válnak az apró jelek. Lehet, hogy éppen a szeretők döntenek úgy, hogy kitalálnak. De mikor?

  • Például, amikor sérülnek. Ha a félrelépő véget akar vetni a viszonynak, miközben ők nem szeretnék, vagy manipulálva, kihasználva, becsapva érzik magukat, akkor bizony esélyes, hogy lépnek. Ezt csak fokozza, ha a szeretőknek nincs túl sok vesztenivalójuk, mert éppen egyedülállóak. Ekkor jellemző lehet a „bosszú”, miszerint ha ők nem lehetnek boldogok, akkor legalább a félrelépő is szenvedjen.
  • Ugyanez a helyzet akkor, ha valaki tudtán kívül válik szeretővé. Nem minden félrelépő játszik nyílt lapokkal és fedi fel, hogy családja van, vagy éppen házas. Ekkor a szerető becsapva és kihasználva érzi magát és személyiségtől függ, hogy csendben hátat fordít, vagy éppen nyílt jelenetet rendez.
  • Sok szerető – gyakran hamisan – abban bízik, hogy a szennyes kiteregetésének hatására végre megtörténik a régóta várt válás és a félrelépő egyértelműen az ő karjaiban lel majd vigaszra. Kivételes és ritka esetekben ez még működik is. Viszont jóval gyakoribb, hogy az így kialakult kapcsolatok egyfajta kényszerhelyzetben születnek, és nem lesznek hosszú távúak.
  • Az is lehet, hogy a szeretők azért kezdenek el nyílt lapokkal játszani, mert tartanak attól, hogy lebuknak. Ez akkor szokott előfordulni, ha pl. baráti társaságon belül alakult ki a titkos viszony. Ilyenkor a szeretők sokszor úgy gondolják, egyszerűbb elébe menni a kínos helyzetnek, hátha legalább kicsit finomítani lehet a szituációt, menteni a menthetőt. 
  • Idővel a szeretők is jobban kiismerik a partnert. Bizony a harmadik fél rájöhet, hogy nem minden annyira fekete és fehér, ahogy azt a félrelépő lefestette. Észreveheti, hogy amivel a házastársa vádolta – szerinte alaptalanul – az bizony a valóság, és számos idegesítő, bántó tulajdonsága mégsem csak üres vádaskodás. Ekkor felébredhet a szerető lelkiismerete és empátiát kezdhet érezni a házastárs iránt. Ez pedig motiválhatja, hogy tisztába tegye a dolgokat és megmutassa, hogy minden igaz, amit a félrelépőről gondolt.
  • Végül pedig ne feledkezzünk meg arról, hogy minden szexuális együttlét magában hordozza a várandósság esélyét – ez alól nem kivétel a titkos, szeretői viszony sem. Ha a harmadik fél várandós lesz, az bizony minden addigi tervet és elvet felborít…

Már csak ebből a rövid felsorolásból is látszik, hogy a házasságon kívüli kapcsolatok milyen rendkívül bonyolultak tudnak lenni. Sosem tudni előre, hogy az izgalom, a kaland és a stressz meddig fokozódik és a barátságos, vagy éppen szenvedélyes afférnak mi lesz a vége. Akárhogy is, a titkos kettős élet a legtöbbször maradéktalanul véget vet az intim kapcsolatok esetében nélkülözhetetlen őszinteségnek, nyíltságnak, bizalomnak és persze a partneri hozzáférhetőségnek. 

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!