Honnan tudhatom, hogy megéri nyugdíjbiztosítást kötnöm?

Honnan tudhatom, hogy megéri nyugdíjbiztosítást kötnöm?

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Honnan tudhatom, hogy megéri nyugdíjbiztosítást kötnöm?

Akiknek túl „ijesztő” a klasszikus nyugdíj előtakarékosság

Valljuk be, nem mindenki szeret arra gondolni, hogy egyszer majd csak megöregszik. Sőt, a fiatalok jelentős része nagyon is tart ettől. Ezért sokan csak későn, vagy egyáltalán nem gondoskodnak az állami nyugdíj folyósítás mellett semmilyen kiegészítő előtakarékossági megoldásról. Ez valahol érthető is, azonban a nyugdíjbiztosítás inkább tekinthető befektetésnek, mint az öregségi ellátásról való gondoskodásnak. Segítségével különféle eszközalapokkal befektethetünk cégek részvényeibe is akár, amiben pénzügyi szakemberek nyújtanak segítséget számunkra. Ez már kevésbé tűnik „öregesnek”, ráadásul jóval nagyobb hozamot ígér majd idősebb korunkra, mint például egy szimpla nyugdíjpénztár. Azonban több előnye is van a nyugdíjbiztosítás kötésnek.

Jelentős hosszú távú haszon

Nyugdíjbiztosítást főleg fiatalon érdemes kötni, hiszen először néhány évig még viszonylag kevés lesz a megtérülése. Igazán csak hosszútávon számolhatunk jelentős haszonnal, viszont akkor ez elég magasra is rúghat. A különféle alacsony kockázatú befektetéseknek köszönhetően idősebb korunkra egy már folyósított nyugdíjbiztosítás valóban megteremtheti azokat az életkörülményeket, amelyekről valószínűleg minden 65 év feletti álmodozik. Kirándulások, éttermek, nyaralások és lehetőség, hogy az unokáink támogatására. Kell ennél jobb? A nyugdíjbiztosítás révén ezt mind elérhetjük. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy idősebb korunkat a stabilitás és kikapcsolódás jellemzi, vagy csupán az állami nyugdíjfolyósítóra hagyatkozva számolgatjuk a forintokat. Sajnos sokan nem veszik figyelembe, hogy a havi nyugdíjuk összege közel sem éri majd el a fizetésüket – ráadásul ebből kell majd gazdálkodniuk életük végéig. Ez az összeg pedig egyáltalán nem fog az árak változásához igazodni. Egy alacsonyabb fizetéssel rendelkező egyén számára idős korára nézve ezt azt is jelentheti, hogy akár a mindennapi élethez szükséges költségeket sem tudja majd megfizetni belőle.

Nem csupán a nyugdíjazásról szól

A nyugdíjbiztosítás, ahogy a nevében is benne van egy biztosítási forma. Vagyis életbiztosításnak is számít egyben. Ebből adódóan ha bármi történik velünk, akkor is számíthatunk az összegének folyósítására. Ezért nem csak idősebb korunkra biztosít minket, hanem tulajdonképpen az egész életünkre. Nagyszerű megoldás lehet arra nézve, hogy gondoskodjunk családunkról, ha velünk valamilyen szerencsétlenség történik. Sok fiatal egyáltalán nem gondol erre, pedig egyáltalán nem irreleváns a téma.

Támogathatjuk vele a környezetvédelmet

Kevesen tudják, de a nyugdíjbiztosításnak van egy olyan kategóriája, amely kifejezetten a zöld vállalatokba való befektetésekre épül. Ezeket nevezik ESG befektetéseknek. Az ilyen kockázati tőke alapú nyugdíjbiztosítás kifejezetten olyan vállalatokba fektet, amelyek a fenntarthatóságot tűzték ki célul. Az ESG egy besorolás, amelyet nagyon szigorú feltételekhez kötnek. Az adott vállalatnak a környezetre gyakorolt hatásának szinte nullának kell lennie ahhoz, hogy megkaphassa ezt a besorolást. Ráadásul alapvetőnek kell lennie náluk az emberi jogok tiszteletben tartásának, az újrahasznosításnak és a hosszú távú fenntarthatóságnak. Az ilyen cégek társadalmi felelősségvállalása is nagy. Egyszóval ha ESG befektetési alapú nyugdíjbiztosítást kötünk, azzal pontosan azt támogatjuk, hogy a jövő cégei kiálljanak az emberi jogok mellett, óvják az ökoszisztémát és megakadályozzák a környezetszennyezést. Ezzel pedig nem csak magunknak teszünk jót idősebb korunkra, hanem olyan célt is támogatunk befektetésünkkel, amely mindannyiunk közös érdeke.

Érdemes azt is figyelembe vennünk, hogy az ESG vállaltok népszerűsége egyre inkább növekvő tendenciát mutat. Már manapság is egyre jobban szankcionálják az olyan cégeket, amelyek tevékenysége nem tartja szem előtt a fenntarthatóságot. Pár éven belül pedig talán senkit nem ér majd meglepetésként, ha bizonyos vállalatokat beszüntetnek ezért. Az ESG tehát egy rendkívül stabil és nagy hozamú befektetési formát jelent, akár magán befektetőként tőzsdézünk, akár nyugdíjbiztosítási alapként tekintünk rá. Olyan céget állnak az ESG besorolású vállalatok listájában, mint például a Microsoft vagy az Apple – így ez tehát eléggé valószínű, hogy befektetésünk gyümölcsöző lesz A nyugdíjbiztosítás terén az eszközalap tekintetében pedig ezt profitot saját bőrünkön is érezhetjük majd.

Valóban megéri tehát?

Aki a fentebb említett érveket fontolóra veszi, az nem juthat más konklúzióra, mint hogy a nyugdíjbiztosítás jó befektetés. A befektetett pénzösszeg sokszorosát kaphatjuk vissza, akár olyan jelentéktelen összegek befizetéséért, amiket észrevétlenül szórunk el naponta a szupermarketban. A bizonytalan és sanyarú öregkor helyett a stabilitást, a kikapcsolódást, valamint a nyugalmat biztosítjuk vele magunknak. Ráadásul mindemellett bebiztosítjuk vele családunkat is, ha történne velünk valami. Az öregedés és a halál kérdése olyan téma, amelyet mindenki szeret a szőnyeg alá söpörni, pontosan ebből fakad a legtöbb probléma. Életbiztosítás híján nem csupán a szerettük elvesztése sújthatja családtagjainkat egy váratlan haláleset alkalmával. Egy temetés manapság rendkívül költséges dolog, ami teljesen lenullázhat egy megtakarításokkal nem rendelkező családot. Az öregségi nyugdíj megint csak egy olyan téma, amit jobban szeretnek mindenki a szőnyeg alá söpörni. Sokan csak akkor szembesülnek vele, hogy 65 év felett nem áll meg az élet, mikor már elérik ezt a kort. Azonban számtalan ember nyugdíja alig vagy fedezi a szükségleteik, mint a rezsi, az élelmiszerek és a gyógyszerek összessége. Arra pedig már egyáltalán nem elég, hogy egy otthont megfizessenek belőle, ha már nem képesek a gondoskodni magukról.

Miért ódzkodnak a nyugdíjbiztosításoktól tehát?

Az egyik ok, ahogyan azt korábban is említettük, hogy az emberek félnek szembenézni az öregedés gondolatával. Nagyon sokan így sem élnek túlságoson jó fizetésből, abba belegondolni, hogy a jövőben ennek töredékéből kell megélniük, pedig szintén rendkívül ijesztő lehet. Ezt pedig tovább erősíti az a tévhit, hogy a nyugdíjbiztosítás drága. Az igazság azonban, hogy számtalan különféle konstrukció akad, így mindenki a saját pénztárcájához méretezheti a részletek összegét, de még akár a befizetések gyakoriságát is. Tehát a biztosítás költségei körül olyan tévhitek keringenek, amelyek teljesen alaptalanok. Ha valóban érdekel bennünket a téma, akkor viszont jobb ha egy biztosítási tanácsadó, tehát egy szakember véleményét kérjük ki ezzel kapcsolatban. A laikusok által terjesztett szóbeszédek nem csupán a kedvünket vehetik el, de egyes esetekben az ilyen fajta félretájékoztatás rossz befektetésekbe is belehajszolhat. Így tehát a legjobb döntést mindig a szakértő segítség jelenti, hogy valóban tisztában legyünk az esetleges kockázatokkal, a várható hozammal és egyéb fontos részletekkel. Szóval mielőtt mások véleménye alapján bármilyen döntést hoznánk, kérjünk szakszerű segítséget, hiszen a nyugdíjbiztosítások terén is számtalan különféle típust megkülönböztetünk. Egyes emberek pontosan azért jártak pórul, mert saját kútfőből próbálták eldönteni, melyik konstrukció volna a legideálisabb számukra – miközben számtalan fontos részlet felett elsiklottak.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást