Otthon / Szórakozás

12 hónap, 12 olvasnivaló – Könyvajánlónk 2019-re

12 hónap, 12 olvasnivaló – Könyvajánlónk 2019-re

Az olvasás az egyik legjobb kikapcsolódás, legyen szó az év bármely időszakáról. Azonban vannak könyvek, amelyeket inkább a szobánkba gubózva olvasgatunk, ha hideg van odakint, olyanok, amelyeket egy padon ücsörögve, egy kellemes tavaszi napon, és olyanok is, amelyeket a strandon, a víz mellett, napozás közben. Éppen ezért válogattunk neked minden hónapra egy-egy szuper női olvasnivalót, hogy egész évben tudj mihez nyúlni a könyvespolcról!

Január: Elizabeth Gilbert – Ízek, imák, szerelmek

A január az újrakezdés hónapja: amint lemennek az ünnepek, véget ér a szilveszter, rögtön azon kezdünk el gondolkodni, mit csinálunk majd másként az új évben, hogyan adunk majd még több értelmet az életünknek.

Ugyan Liz Gilbert nem januárban indult el egyéves útjára, hanem egy szörnyű válás után, de ő is valaminek a végén, és valami kezdetén döntött úgy, hogy új célokat talál magának.

Ha még nem olvastad ezt a briliáns, a lelket is feltöltő regényt, érdemes még most, a tél derekán belefognod.

Február: Honoré de Balzac – Elveszett illúziók

A februárra a karneválok, a farsang és a bálok miatt érdemes úgy tekintenünk, mint egy igazán szórakoztató hónapra, ahelyett, hogy csak azt várnánk, mikor jön már a tavasz és a jó idő.

Balzac írott univerzuma számos visszatérő szereplővel foglalkozik, és a legtöbb műve kapcsolódik valamilyen módon a többihez is.

Gondolhatsz rá úgy is, mint a kedvenc sorozatodra, részben ezért ajánljuk erre a szórakoztató hónapra.

A másik oka, hogy éppen az Elveszett illúziókat javasoljuk tőle, hogy ebben a regényében rengeteg a bál, az izgalmas társasági esemény, így kedvet kaphatsz tőle egy farsangi mulatsághoz is!

Március: Jennie Melamed – Lányok csöndje

A március egy igazi lázadó hónap, amelyhez egy hasonlóan rebellis művet érdemes választanod.

A Lányok csöndje egy olyan szigeten játszódik, ahol a fiatal lányok feladata, hogy fiút szüljenek.

A szexuális bántalmazás, elnyomás és folyamatos hazugság árnyékában felnövő fiatal lányok közül egy végre úgy dönt, nem szeretne beállni a sorba, és tenni akar valamit a rendszer ellen.

Erre a hónapra éppen egy hősnőre van szükségünk, akiből erőt meríthetünk – ezért ajánljuk neked ezt a könyvet.

 

Április: Szentesi Éva – Pedig olyan szépen éltek

Szentesi Éva első regényének főszereplője a könyv elején csupán hétéves Nyilánszki Mari, aki szüleitől leginkább csak bántást kap, nem pedig szeretet – ez a trauma aztán végigkíséri élete során, mindig kilátástalan, szomorú marad, és nem igazán találja a helyét a világban.

A történet éppen azért igazán érdekes, mert valójában tudjuk, hogy a környezetünkben is számos Marihoz hasonló ember élhet, aki látszólag vidám, jól elvan az életével, azonban belül folyamatos önbizalomhiány, szomorúság mardossa.

A habkönnyű, nyári olvasmányok előtt épp egy ilyen kötetre van szükséged áprilisban!

Május: D. H. Lawrence – Lady Chatterley szeretője

Az 1928-as regény a megjelenésekor igazi botrányműnek számított, hiszen óriási port kavart erotikus tartalmával, a részletesen leírt szexuális jelenetekkel és azzal is, hogy az arisztokrata főhősnő, akivel férje nem igazán foglalkozik, egy munkásosztálybeli szeretőt választ magának, egy kertész személyében.

Az egyre fülledtebb májusi napokra remek kikapcsolódást nyújthat ez a regény, amit legalább egyszer mindenkinek érdemes elolvasnia.

Június: Simon Márton – Polaroidok

Júniusra nem egy regényt, hanem egy verseskötetet ajánlunk neked, amelyben Simon Márton néhány szavas, egy-egy mondatos költeményei leginkább a polaroidfotók aljára írt jegyzetekre emlékeztetnek.

Azonban ezek a néhány szavas versecskék hatalmas erejűek, hiszen képesek olyan érzéseket, képeket előcsalni belőlünk, amelyekből a kőkemény valóságra ismerünk.

Olvasd a villamoson, a parkban, vagy csak egy melegebb estén egy pohár bor mellett – mindenképpen ez lesz a legjobb júniusi olvasmányod.

 

Július: Carlos Ruiz Zafón – A szél árnyéka

Mi mást is ajánlhatnánk júliusra, mint egy igazán kalandos, izgalmas történetet, amely akár a napozás közben is le tudja kötni a figyelmed!

A regény főszereplője a kezdetben még csak 10 éves Daniel, akinek élete sorsfordítója egy könyv lesz, amelynek eltűnt szerzőjét kezdi el kutatni.

Izgalmas és fordulatos, utazásokkal teli életében nincs hiány kalandokban, szerelemben, barátságban, és különleges emberekben sem.

A regényben misztikum, romantika, néhány félelmetesebb jelenet is helyet kapott, így garantáltan alig tudod majd letenni.

 

Augusztus: Gabriel García Márquez – A szerelemről és más démonokról

Márquez igazi zsenialitásának a titka, hogy nem csak látni tudjuk az általa leírt képeket, de szinte halljuk a hangokat, érezzük az illatokat, és a fülledt dél-amerikai időt is magunk körül – a tökéletes szinesztézia!

Éppen ezért az év legforróbb hónapjára a legjobb választás egy Márquez mű: egy pap és egy fiatal lány szerelméről szól a regény, amelyben a mesék, legendák világa éppen annyira felidéződik, mint a Biblia képei.

A tragikus, de gyönyörű szerelmi történet tökéletes választás lesz a nyár végére.

Szeptember: F. Scott Fitzgerald – Szépek és átkozottak

Fitzgerald tökéletes képet tudott festeni műveiben korának társadalmáról: a kívülről gyönyörű, irigylésre méltó emberekről, akik a máz alatt már korántsem voltak annyira csodálatosak.

Szeptemberre a Szépek és átkozottakat ajánljuk tőle, amely az elején még egy művészlelkű, érzékeny, tehetséges fiatal férfi, és egy irigylésre méltó, gyönyörű és elragadó lány szerelméről és házasságáról szól, azonban később világossá válik, ez a két személy hogyan teszi szépen lassan tönkre a másik életét, köszönhetően a legnagyobb hibáiknak, amelyekből nem tudnak leadni.

Fiztgerald műveiből megérthetjük, hogy a legnagyobb tragédiák a tönkrement életek, akárcsak ebben a könyvben – merengős őszi estékre ezért ideális olvasmány.

 

Október: Lisa Wingate – Elrabolt életek

Az Elrabolt életek valós eseményeket feldolgozó mű, amely a ’30-as évek Amerikájának gyermekkereskedelmi ügyeibe nyújt betekintést, egy konkrét család életén keresztül.

A regény tökéletes olvasmány októberre, egy délutáni bekuckózáshoz, hiszen egyszerre megindító és lebilincselően izgalmas, amelyet nem szeretnél félbehagyni, amíg meg nem tudtad, mi lesz a befejezés!

November: Neil Gaiman – Csillagpor

Akár láttad a filmet, akár nem, a Csillagport legalább egyszer mindenképpen érdemes elolvasnod.

Egy különleges fantasy egy földre hullott csillagról, egy lányról, akit számos ember szeretne megszerezni magának, különböző okokból.

Szerelem, dráma, boszorkányok, kalózok és rengeteg varázslat szerepel ebben a könyvben, amely szórakoztató mese felnőtteknek, az év egyik legvarázslatosabb hónapjára, novemberre.

 

December: Libba Bray – Rettentő gyönyörűség

A viktoriánus kori Angliába repít ez a szintén fantasy kötet, amely egy vidéki lányiskolában játszódik.

A történet egy fiatal hölgyről szól, akinek édesanyját meggyilkolták, és aki néhány barátnőjével képes lesz arra, hogy egy misztikus átjárón keresztül egy másik világba csöppenhessen, ahol olyanokkal is találkoznak, akikre nem is számítottak.

A Rettentő gyönyörűség egy trilógia első kötete, amely misztikus, izgalmas, varázslatos módján a legjobb választás az adventi időszakra.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást