Kikapcsolódás / Szórakozás

Népsűrűség: egy fő. A férfi, aki megvette a szellemvárost

Népsűrűség: egy fő. A férfi, aki megvette a szellemvárost

A 32 éves amerikai férfi egy texasi hostel tulajdonosaként nagyobb projektre vágyott. Mikor egy barátja megmutatta neki egy elhagyatott bányavárost, tudta, hogy megtalálta amit keresett és, 1,4 millió dollárét le is csapott rá. Cerro Gordo 1865-ben létesült és fénykorában Kalifornia legnagyobb bányavárosa volt. A sok ezüst sok kalandort is vonzott és mivel az ötezer lakosú település háromórányi autóútra van Los Angelestől, a bűnözés elképesztő méreteket öltött, átlagosan heti egy gyilkossággal.  

Miután az ezüstbányák kiürültek, a lakosok elszállingóztak és a város száz éve állt üresen, mikor Underwood megvette 2018-ban. Egy gondnok ugyan a településen él, de a járvány miatt a feleségéhez utazott, a friss tulajdonos pedig úgy gondolta, hogy egy pár hetes kaland keretében helyettesíti. A hetekből azóta hosszú hónapok lettek és a hideg időszakban volt, hogy hetekig nem tudott kimozdulni a hó miatt. A kényszerű remeteséget arra használta, hogy keresztül-kasul bejárja és kiismerje lakatlan városát, aminek minden szeglete emlékeztet a véres múltra. Golyónyomok a házfalakon, vérnyomok a kocsma padlóján és egy temető, ahol több száz egykori bányász nyugszik. 

Attól, hogy szellemvárosban él, még nem unatkozik

Underwood azt mondja, nagy magányában abból merít erőt, hogy a viharos múlt ellenére a város 22 épülete még viszonylag jó állapotban áll és ezeket tatarozgatja. A férfi egy olyan házat választott lakhelyéül, ami kényelmes két hálóval és fürdőszobájával, azt leszámítva, hogy nincs benne folyóvíz. A külvilággal műholdas interneten keresztül tartja a kapcsolatot, ami ugyan lassú és csak emailezésre jó – filmeket és sorozatokat tehát nem tud nézni. Azt mondja, nem bánja, hogy így lelassult az élete. A nagy havazás miatt elszigeteltség miatt készlete megcsappant, ezért a város régi lakóinak hátrahagyott ételeire is ráfanyalodott. Állítása szerint még semmi baja nem lett a lejárt konzervektől. 

A szellemvárost turista látványossággá akarja tenni, ahol vállalkozó kedvű emberek eltölthetnek pár napot vagy akár csak egy éjszakát. Amíg a járvány tombol, nincs lehetősége beindítani az üzletet, addig pedig a házak átkutatásával és renoválásával tölti idejét. Az épületeket járva szinte minden nap talál valami érdekességet, egyik ilyen kincse egy 1875-ös kiadású biblia. Talált egy bőröndöt is, tele a volt lakók hivatalos irataival: válási papírok, orvosi leletek, fizetési bizonylatok, pereskedések ügyvédi papírjai, szerelmes és fenyegető levelek. Minden, ami által egészen jól megismerheti a bányaváros egykori pezsgő életét. 

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást