Neked hány van? A statisztikák szerint ennyi igaz barátunk marad felnőtt korunkban 

Neked hány van? A statisztikák szerint ennyi igaz barátunk marad felnőtt korunkban 

Címlap / Életmód / Lélek / Neked hány van? A statisztikák szerint ennyi igaz barátunk marad felnőtt korunkban 

Két nagyon régi, gyerekkori barátom a mai napig aktívan az életem részét képezi, de többen vannak azok, akik időközben lemorzsolódtak. Cserébe viszont felnőttként is szereztem két olyan barátot, akik nagyon közel állnak a szívemhez, és akikkel valóban egy hullámhosszon vagyunk. Azonban, ha teljesen őszinte akarok lenni barát-ügyben, akkor minden korábbinál kevésbé igénylem, hogy ezen a téren változtassak.

Egyrészt azok, akikkel nap, mint nap kapcsolatban állok, tökéletesen boldoggá tesznek, ezen felül a párom nem csak úgy van jelen az életemben, mint szerelem, hanem úgyis, mint legjobb barát. Nincs időm és igényem sem arra, hogy új ismerősöket gyűjtsek. Ettől függetlenül nyitott szemmel járok, és ha úgy adódik, más barát-jelölteket is közel engedek majd magamhoz. 

A kutatók szerint ezt addig érdemes megtennünk, amíg van rá lehetőségünk

Hogy miért? Elsősorban azért, mert ahogy idősödünk, úgy válik egyre aktuálisabb kérdéssé az elmagányosodás és a szociális inaktivitás, holott nem véletlen az a szállóige, hogy „az ember társas lény”. Egy 2000 felnőtt megkérdezésével készült felmérésből kiderült, hogy az 55 év felettieknek már átlagosan csupán 4 olyan barátjuk van, akikre számíthatnak. Szóval nem is csoda, hogy 19% kifejezetten magányosnak érzi magát. 48% elmondta, hogy az elmúlt 2 évben kevesebb, mint 3 emberrel ápolt baráti kapcsolatot. 

A OnePoll által készült felmérés szerint a szomorú adatok ellenére sem szűnik meg az optimizmus. 83% úgy nyilatkozott, hogy új barátokat keresni sosem késő – bár a hozzáállás, a motiváció (a számok alapján) önmagában nem elegendő. 

AleksandarNakic/istockphoto.com

Hogyan találhatsz új barátokat?

A megkérdezettek közül majdnem minden második ember úgy nyilatkozott, hogy akkor talált új barátokat, amikor aktív programot választott magának, ami érthető. Egy olyan közösségi programon ugyanis, amin hozzád hasonló érdeklődésű emberekkel találkozol, jó eséllyel találhatsz barátokra. Mivel az ismerkedés során fontos szempontnak bizonyult a közös érdeklődési kör, a jó kommunikációs készség és a hasonló élettapasztalat, az ilyen alkalmak nagyszerű lehetőségeket kínálnak.

Sokan persze bátortalanok nem csak elmenni az ilyen programokra – aktívan részt venni rajtuk számos embernek vágyálom marad. Pedig érdemes lenne: a tesztet kitöltők 70%-a nyilatkozott úgy, hogy egyértelműen érdeklődik új barátok iránt. Ez tehát azt jelenti, hogy 10-ből 7 ember örömmel fogadná, ha beszédbe elegyedne vele valaki, aki ideális barát-jelölt lehetne a jövőben. 

Ha nincs lehetőség, teremts te magad!

Az biztos, hogy kell egyfajta mentalitás ahhoz, hogy valaki felcsapjon programszervezőnek, de igény egyértelműen lenne rá. A felmérés alapján az idősebb korosztály több mint fele szeretné, ha lenne a környezetében egy olyan közösség, ahol rendszeresen időt tölthetne, és így nem érezné annyira magányosnak magát. 

Természetesen nem kell megvárnod, hogy betöltsd az 50. életévedet ahhoz, hogy programokat szervezz, vagy azokon részt vegyél. Gyakorlatilag nincs olyan része az országunknak, ahol ne lenne erre lehetőség, és ez nem is jelent minden esetben extra kiadást. Városszinten is mindenütt szerveznek ingyenes előadásokat, kulturális programokat, ha nem is állandóan, de szezonálisan igen. Ezen felül minimális kiadások mellett is lehetséges változatos eseményeken részt venni.

Ilyenek a hagyományőrző programok, vagy akár a túrák, workshopok, különféle estek. Ha bátortalan vagy, az egyik barátodat bizonyosan rá tudod venni arra, hogy egy-két alkalommal elkísérjen. Utána az is lehet, hogy neki nem válnak be a számításai, de már ennyi idő alatt is szerezhetsz új ismerősöket, akikkel akár baráti kapcsolat is kialakulhat a későbbiekben.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást