„Minek követed, ha ennyire utálod?” – Ezért követjük mégis be

„Minek követed, ha ennyire utálod?” – Ezért követjük mégis be

Címlap / Életmód / Lélek / „Minek követed, ha ennyire utálod?” – Ezért követjük mégis be

Számos oka lehet annak, hogy az ember egy olyan embert – hírességet, korábbi barátot, exet, volt kollégát vagy iskolatársat – követ, akit nem is kedvel. Lehet, hogy a személyisége nem szimpatikus, de számára fontos és hasznos információk forrása. Elképzelhető, hogy éppen valamikor kedvelte, de idővel megváltozott róla a véleménye.

Utóbbi esetben persze nagyon egyszerű lenne csak „kikövetni” valakit az Instán vagy a Facebookon. Valószínűleg mindannyiunk számára ismerős jelenség, hogy nem így teszünk.

Sőt, van, hogy direkt rápillantunk valaki olyan oldalára, akit idegesítőnek tartunk, a „leggázabb” posztjait pedig esetleg még ki is fotózzuk és megosztjuk a barátainkkal. A lelkünk mélyén persze, esetleg tudjuk, hogy ez nem szép dolog.

De egyáltalán miért merül fel bennünk a gondolat, hogy olyasvalaki életébe lessünk be, akire – a saját bevallásunk szerint – nem is vagyunk kíváncsiak.

A kíváncsiság a legfőbb hajtóerő

Sally Baker pszichoterapeuta szerint ez a kíváncsiskodás bizserget bennünket, mert a gyűlölet és a szeretet érzései az agyban elválaszthatatlanul összekapcsolódnak. „Az agy alapvetően nem tesz különbséget közöttük” – magyarázza.

Alina Rosanova/istockphoto.com

„Amikor intenzíven figyelünk egy alanyra, az kiváltja az oxitocin, a szerotonin és a dopamin felszabadulását. A jó érzésű hormonok felszabadulnak, ha érzelmileg kapcsolatban állunk valakivel – függetlenül a motivációtól ez felfokozott érzelmi állapotot eredményez.”

Semir Zeki professzor 2008-ban végzett tanulmánya az emberi viselkedésről megerősíti, hogy az agyban ugyanazok az idegáramlatok, amelyek a gyűlölet kapcsán aktiválódnak, akkor is kiváltódnak, amikor az egyén szerelmes. Ez bizonyos szinten magyarázatul szolgál arra a rögeszmés viselkedésere, amelyet egyes „gyűlölet-követők” hajlamosak kifejleszteni.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást