Ezeken már te sem állsz le vitatkozni? Azt jelenti, tényleg felnőttél!

Ezeken már te sem állsz le vitatkozni? Azt jelenti, tényleg felnőttél!

Címlap / Életmód / Egészség / Ezeken már te sem állsz le vitatkozni? Azt jelenti, tényleg felnőttél!

Biztos neked is ismerősek gyerek-és kamaszkorodból azok a problémák, amik akkoriban tönkretették a komplett hetedet, és úgy érezted, összedőlt a világ. Idővel persze átjutottál ezeken a kríziseken, és rájöttél, hogy valójában nem azon múlik a boldogságod, mint gondold rólad a padtársad. De honnan tudhatod, hogy végre eljutottál arra a kívánatos szintre, amikor már tényleg csak a valós problémákról vagy hajlandó vitatkozni? Nos, onnan, hogy az alábbiakat már szóra sem méltatod.

Igazat adsz a szüleidnek – vagy bárki másnak

A legtöbb családban egy bizonyos életkorig gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy a szüleinknek igazat adjunk. Ez leginkább kamaszkorban csúcsosodik ki, amikor a többség mindent támadásnak, formálódó személyisége elleni fellépésnek fog fel. Ebből szokott olyan helyzet adódni, hogy akkor is tovább folytatjuk a vitát, amikor már rég nincsenek érveink, esetleg magunkban igazat is adtunk a beszélgetőpartnernek. Az egónk viszont nem engedélyezi, hogy ezt elismerjük, bár azért legbelül tudjuk, hogy ez a mentalitás sem lelki békét, sem megoldást nem fog hozni.

Ezeken már te sem állsz le vitatkozni? Azt jelenti, tényleg felnőttél!

Azonban, mikor lecseng ez az őrület, nemhogy vitatkozni nincs kedved a szüleiddel, igazat is adsz nekik. Ez néhány ember életében nem jön el, de annak általában nyomós oka van, pl. a nagyon rossz példa, amit a szülők mutattak. De a legtöbb esetben – még az igazán húzós helyzetekben is – eljutsz oda, hogy akkor sem vitatkozol, ha tudod, hogy nincs igazuk. Elvégre sokkal könnyebb rájuk hagyni a dolgokat, mint újra és újra lefutni a felesleges köröket. Ez is a felnőtt gondolkodásmód egyik ismérve!

Egyszerűen átugrod a kommentszekciókat

Egy bizonyos szemszögből tekintve nagyon jó, hogy a közösségi oldalakon mennyi mindennek utánajárhatsz, és hogy a világháló teret enged annak, hogy bárki, bármiről elmondhassa a véleményét. Azonban nincs olyan téma, amiről mindenkinek egységes lenne a nézőpontja, tehát nincs is olyan tartalom, ami alatt ne alakulhatna ki parázsló vita.

Ha képes vagy arra, hogy ezeket a kommenteket egyszerűen átpörgesd, akkor te már nagyon közel jársz a profi szinthez! Pontosan tudod, hogy nem lehet és nem is kell mindenkit meggyőznöd a saját igazadról.

Az pedig főleg teljesen felesleges, hogy a drága idődet olyan válaszok megírására szánd, amiket a kommentelők túlnyomó többsége egyszerűen nem tud értelmezni és feldolgozni, főleg nem érdemben lereagálni.

Nem veszed magadra a sértéseket

Ezeken már te sem állsz le vitatkozni? Azt jelenti, tényleg felnőttél!

Ez a felnőtt gondolkodásmód magasiskolája! Tényleg nehéz eljutni ide, és rengeteg embernek nem is sikerül, ami persze nem feltétlenül olyan őrült nagy baj. Vannak, akik vehemensebben védik saját magukat, nézeteiket, mások pedig magasról tesznek környezetük véleményére. Talán a kettő között van a helyes út, de ez nyilván függ az adott szituációtól, élethelyzettől is. Ami biztos, hogy ha a sértéseket, kötekedéseket nem veszed magadra, hanem higgadtan reagálsz rájuk, az kifejezetten irigylésre méltó tulajdonság.

Kiskamaszként elképzelhetetlen, hogy ne vágj vissza azonnal egy megjegyzésre, de jó, ha ezt idővel levetkőzöd, és magad mögött hagyod. Pusztán azért, mert teljesen feleslegesen idegesíted magadat mások véleményén, különösen akkor, ha azok egyértelműen rossz szándékkal érkeznek.

Teljesen mindegy, hogy ez a negatív visszacsatolás az étkezési szokásaidra, a baráti körödre, a munkádra, vagy éppen a nézeteidre vonatkozik, azt kell belátnod, hogy nem a személyedet minősíti. Ha ezt sikerül elfogadnod, akkor egyrészt óriási lépést tettél a saját lelki békéd felé, másrészt elkönyvelheted, hogy a nézeteid passzolnak az érett, felnőtt gondolkodásmód alapjaihoz.

Képek forrása: AlexShadyuk/Depositphotos.comdeagreez1/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást