Sok pár életében jön el az a pont, amikor úgy érzik, gyermeket szeretnének vállalni, ez viszont különféle okok miatt nem mindenkinél megy zökkenőmentesen, sőt! Magyarországon rengeteg pár érintett a nehezített teherbeesésben, amiben nőknek és férfiaknak is egyaránt szerepe lehet. Gondoltad volna például, hogy akár az étkezésetek is kihatással lehet a termékenységetekre? Őri-Szennai Dóra dietetikus és önkéntes szoptatási segítő most segít eligazodni, mi mindenre is érdemes figyelnetek, ha babát terveztek.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
A szakértő:
Őri-Szennai Dóra
dietetikus
Fotó: @oriszennaidora_dietetikus
Igaz, hogy amit eszünk és iszunk, az a termékenységünket is befolyásolhatja?
Nagyon is igaz! A táplálkozással egyben „üzemanyaggal” látjuk el a szervezetünket, beleértve minden fontos makro- és mikrotápanyagot, azaz szénhidrátokat, fehérjéket, zsírokat, vitaminokat, antioxidásokat, élelmi rostokat. Ezek az élelmiszer-alkotók kihatnak az anyagcsere- és immunfolyamatainkra, a női és férfi hormonrendszer működésére, a hímivarsejtek és a petesejt minőségére, a mensturációs ciklusra, az ovulációra, a méhnyálkahártya egészségére, mindezek által pedig a teljes fogantatásra is.
Vannak olyan, táplálkozással nagyon szoros összefüggésben álló betegségek, melyek nagy hatással vannak a termékenységünkre. Például nők esetében az egyik vezető termékenységi problémákat okozó betegség a PCOS (policisztás ovárium szindróma) és az ezzel gyakran együtt járó inzulinrezisztencia és Hashimoto-szindróma, mely a pajzsmirigy alulműködés egyik gyakori típusa. Ezeknek a betegségeknek a kezelésében alap a megfelelő életmód terápia kialakítása, erre épülnek szükség esetén a további gyógyszeres kezelések.
Mindemellett az első 1000 nap a magzat, majd a csecsemő és kisgyermek életében óriási jelentőséggel bír, olyan fejlődésen megy keresztül ebben az időszakban, melyek megalapozza és formálja az egész életét. Ez az időszak a fogantatás pillanatától 2 éves korig tart, minden hatás, ami ilyenkor éri őt, befolyásolja a növekedését, az idegrendszere fejlődését, az emésztőrendszerét, az anyagcseréjét és az immunrendszerét.
Érdemes tehát már a fogantatás előtt tudatosan készülni erre az életszakaszra és olyan táplálkozási szokásokat kialakítani, melyek megalapozzák a gyermekünk egészségét.
Milyen élelmiszereket érdemes előtérbe helyezni a szülővé válásra készülve?
A cél minden esetben a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás kialakítása, mely igazodik az egészségi állapotunkhoz, betegségeinkhez, aktívitásunkhoz. Ennek alapja egy rendszeres étkezési ritmus kialakítása, legalább 3 főétkezéssel (reggeli, ebéd, vacsora) és igény szerint kisétkezésekkel (tízórai, uzsonna). Alapelveit jól összefoglalja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének OKOSTÁNYÉR ajánlása.
Fogyasszunk minél több (legalább napi fél kg) zöldséget és gyümölcsöt, hogy hozzájussunk számtalan vitaminhoz, ásványi anyaghoz, élelmi rosthoz és antioxidánshoz. Ne csak a natúr salátákra gondoljunk, tegyük változatossá az étrendünket savanyított, fermentált zöldségekkel, ízesítsük a kedvenc fűszereinkkel a natúr joghurt vagy olívaolaj alapú házi salátaönteteket, készítsünk rakott, töltött zöldségeket, dobjuk fel a húsos ragukat odaillő zöldségekkel.
A cikk folytatódik, lapozz!