Egészség / Életmód

Az emlékezés folyamatának titkai

Az emlékezés folyamatának titkai

Tény, hogy az idősebbek – főleg azok, akik demenciában szenvednek – a fiatalkori történésekre sokkal jobban emlékeznek, mint mondjuk arra, ami 1-2 éve történt velük. Az is tény, hogy az az embernek szinte nincs 3 éves kor előtti emléke, pedig ez az időszak meghatározó… 

A magzati emlékezés

Egyre többször halljuk, hogy a gyereknek a méhen belüli időszakról is van konkrét emlékképe, méghozzá az anyán keresztül.

Ezt bizonyítani igen nehéz, ám vannak olyan emlékek az anyaméhből, amiknek ténye megfigyelések által bizonyított.

Ezek „érzés” emlékek, és nem konkrét emlékképek. A gyerek az anyával igen szoros fizikai kapcsolatban van, többek között a vér révén, melyben ott keringenek a stressz– és boldogsághormonok.

Ezek aránya az anya lelkiállapotával függ össze. A magzati emlékezés ad módot arra, hogy a gyerek, születése után, adott ingerre adott reakcióval válaszoljon.

A magzati emlékek így hatnak ki az ember további életére. Emiatt nem mindegy, hogy az anyát milyen ingerek érik a terhesség ideje alatt.

Gyermekkori amnézia

Az ember, a 3 éves kora előtti időszakra szinte egyáltalán nem emlékszik.

A kutatók úgy gondolják, hogy csak másképp kódoljuk, más elv szerint rendezzük ezeket az emlékeket, viszont fejlődésünk – a beszéd fejlődése, stb. – során ez séma nagyban változik.

Az eredeti rendezési sémára nem emlékszünk, ezért nem vagyunk képesek úgy előhívni a konkrét emlékképeket, ahogy a többi, későbbi emléket. Az emlékek elraktározásánál a múlt, jelen, jövő fogalmával is tisztában kell lennünk, és szükség van az „én” felismerésének képességére is.

A korai emlékek lezárásának időszaka nagyjából a 11. életév, ami azt jelenti, hogy ami ekkor volt a legkorábbi emlék, az marad meg legkorábbinak mindvégig.

Tehát ezután már nem fog még annál korábbi időszakra is emlékezni az ember, legalábbis nem önmagától, csak az erre irányuló technikák segítségével. A keleti kultúrákban a legkorábbi emlékre emlékezés időszaka két évvel kitolódik.

Egy kis segítség a könnyebb élethez

Igen fontos időszak az anyaméhben eltöltött idő, konkrétan annak minősége, mert komoly hatásai vannak a későbbi életre.

A hagyományos pszichológia már akkor is bajban van, ha a születés és a háro éves kor közötti emlékek között kell kutakodni.

Az ezotéria – bár rengeteg dolog igaznak bizonyul elméletei közül – az előző életekben keresi a választ a felnőttkori problémákat illetően, ami jelen állás szerint csupán feltételezés.

Viszont a természetgyógyászat egyik módszere, az érintésterápia hatásos – és speciális – stresszoldó lehet.

Úgy vélik, hogy a magzati emlékek sejtszinten rögzülnek, mely tudattalan emlékek blokkokat hoznak létre, amik nehezítik a már felnőtt ember életét, emberi kapcsolatait, egészségét.

Ezeket a blokkokat a láb speciális masszírozásával oldani lehet, így átíródik a magzatkori negatív emlék.

Időskor: valóban „tragédia”?

Az időskor jutalomjátéka, hogy igen élénken emlékeznek az idősek a fiatalság csodáira, sőt, egy idő után nincs különbség az emlék-mozi és a valóság között.

Ezt mi, a valósághoz körömszakadtáig ragaszkodó, tudatos, jó agyműködésű emberek a lehető legrosszabbként éljük meg, mint látványt, és mint lehetséges jövőt.


Cselekedj most! 5 életmód-változtatás, amivel csökkentheted a demencia kockázatát


Ám ez csak akkor rossz dolog, ha az idős ember emlékei negatívak, nyomasztóak – például ha a fiatalsága alatt háború, egyéb nyomasztó tragédia, nagy szegénység volt.

Ekkor vannak olyan képzetei az idős embernek, hogy meg akarják lopni, üldözik őt, bántani akarják őt.

Az szerető és törődő család, a türelem, az idős ember képességeinek helyes és szeretetteljes felmérése, lereagálása csodává is teheti nem csak az idős ember, hanem a család napjait is – csak meg kell tanulni más szemszögből rálátni az időskori emlékezetre.

Miért fontos emlékezni?

Ha egy békés, boldog világot élnénk, elég lenne számunkra az, ha saját szórakoztatásunkra felidéznénk a boldog pillanatokat.

Időskori emlékezetünk életünk utolsó időszakának minőségét fogja majd meghatározni.

Éppen ezért nem mindegy, hogyan éljük éltünket, melyet az első három évünk határoz meg.

A 3. életévünk előtti időszak emlékei határoznak meg minket, készségeinket, képességeinket, ítélőképességünket, gyakorlatilag mindent.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást