Így gondoskodj az élő karácsonyfádról, hogy túlélje az ünnepeket

Így gondoskodj az élő karácsonyfádról, hogy túlélje az ünnepeket

Címlap / Otthon / Dekor / Így gondoskodj az élő karácsonyfádról, hogy túlélje az ünnepeket / 2. oldal

Hagyd, hogy a fád akklimatizálódjon!

Akár cserében tartott, saját, vagy éppen frissen vásárolt, földlabdás fenyőt veszel, fontos, hogy fokozatosan szoktasd a fát a szoba hőmérsékletéhez. Ehhez a legjobb, ha először szélvédett helyre viszed, majd fűtetlen helyiségben, pl. a pincében tartod, és csak ezután kerül be a lakásba – akkor sem a radiátor mellé. Fontos, hogy folyamatosan öntözd a fát, de soha ne öntözd túl, valamint állandóan érje a fény.

Óvatosan bánj vele!

Természetesen a fenyőfát megviseli a durvaság, könnyen eltörhet az ága, ha eldől, ha nem megfelelően dekoráljátok. A nehéz díszek nem praktikusak, hiszen lehúzzák az ágakat, míg a régebbi, izzólámpás fénysorok akár meg is égethetik a fa tűleveleit, ágait. 

Karolina Grabowska/pexels.com

Az ünnepek után

Az élő karácsonyfa zárt térben tartásának általános irányelve az, hogy legfeljebb 7-10 napra szóljon a feldíszítése. Éppúgy kell visszatenni a szabadba, ahogy bevitted: a szobából először a védett helyre kerüljön és csak utána a friss levegőre. Nyilván, ez alól kivétel lehet, ha (sajnos már azt mondhatjuk, szokásosan) hasonló időjárási körülmények uralkodnak kinn, mint a lakásban.

Bár ez is inkább csak a nappali hőmérsékletre igaz, ezért a szoktatás alatt, éjszakára akkor is védett helyre kell vinned a fát, ha napközben meleg van. A fát természetesen csak akkor tudod kiültetni, ha nem fagyott a talaj. Ekkor szükséges jól mulcsolnod a területet, így a gyökerek védve lesznek a hidegtől és a kiszáradástól. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást