Csodaszép kalligrafikus írásával varázsol el a magyar vállalkozó – interjú a KalliUS tulajdonosával

Csodaszép kalligrafikus írásával varázsol el a magyar vállalkozó – interjú a KalliUS tulajdonosával

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Csodaszép kalligrafikus írásával varázsol el a magyar vállalkozó – interjú a KalliUS tulajdonosával

A tehetségét azóta már a saját márkája keretein belül is kamatoztatja – a KalliUS gyönyörű, kalligrafikus írással készült tárgyakat kínál mindazoknak, akik szeretik igazán egyedi, különleges és szeretettel, gondos munkával készült dolgokkal gazdagítani az otthonukat.

Honnan ered a kézműveskedés iránti szereteted?

A kézműveskedés igazából egészen gyerekkorom óta jelen van az életemben. Mindig szerettem kreatívkodni. Óvodás, általános iskolás koromban is gyakran fűztem gyöngyöt, 3D képeket csináltam, képeket karcoltam, hímeztem és még sorolhatnám. Már akkor is szerettem maradandót alkotni a két kezemmel. Jártam rajz és technika szakkörre, ott is sok újdonságot megtanultam. Emlékszem, általános suliban volt olyan verseny nálunk, hogy díjazták a legszebben írókat. Minden évben beneveztek a tanítóim és rendszerint nyertem is. Már akkor is nagyon-nagyon szerettem kézzel írni, és ez megmaradt a későbbiekben is. 😊

Konkrétan a kalligráfia az egyetemi éveim alatt „talált” meg. Az Instagram folyton fel-feldobta a kalligrafikus tartalmakat, amiket előszeretettel néztem, majd egy idő után én is megpróbálkoztam úgy kanyarintani a betűket, ahogy azokat a képeken, videókon láttam. Majd a gyakorlás megtette a hatását, és egy idő után már kialakult a „saját kalligráfiás írásom”, amit használok a termékek feliratozásán is.

Miután az Instagram videók alapján elkezdtem elsajátítani a kalligráfiát, egyre több ehhez kapcsolódó tartalom jelent meg a feedemben, aztán én is rákerestem külföldi kalligráfusokra, és beszippantott a betűk kanyarintása.

Sok gyakorlással egyre inkább magaménak éreztem ezt a tevékenységet, mert kikapcsolt, ezért szívesen töltöttem vele egyre több időt: mára már pedig több száz megrendelést készítek egy-egy ünnepi szezonban.

Minek a hatására döntöttél úgy, hogy saját vállalkozásba kezdesz?

Egyre több embernek megtetszett az, amit csinálok, és szerettek volna az én írásommal ellátott tárgyakat rendelni tőlem. Édeasanyámnak van egy vállalkozása, és ő segített mindenben, hogy árulni tudjam a termékeimet. Ezért igazán hálás vagyok neki! 😊

Milyen tárgyakat/felületeket választasz előszeretettel a kalligráfiázás során? Van olyan, amit kifejezetten kedvelsz?”

Az évek alatt egyre több anyagon és felületen gyakoroltam az írást. Mindegyik anyag egy kicsit másmilyen, máshogy kell hozzányúlni: emiatt is izgalmas a kalligráfia, mert mindig meg tudok vele újulni, és mindig találok benne új kihívást.

Mostanában egyébként kifejezetten a gömbökre való írást élvezem, már csak amiatt is, mert nagyon szeretem a karácsonyt és az ünnepi hangulat ilyenkor mindig egy kicsit megtalál.

Honnan merítesz ihletet egy-egy új alkotásodhoz?

Mint ahogy a környezetünkben minden, úgy a kalligráfia is folyamatos fejlődésen megy keresztül, mindig újabb és újabb trendek alakulnak ki. Fontos, hogy ezeket a trendeket  kövessük, de mégis megmaradjunk a saját stílusunknál. Én is próbálom ezt az egyensúlyt tartani. Az újabb trendeket a külföldi kalligráfusoktól lesem el, rendszerint nézem a Youtube-videókat, Instagram képeket/videókat. Legtöbbször innen merítek ötletet, azonban próbálok odafigyelni, hogy én is kitaláljak egy-egy új elemet, ami jól néz ki az adott felületen. Illetve a megrendelőim igényeihez próbálom alakítani a végeredményeket. 😊

Minden feliratod kézzel készül?

Minden termékre saját kezűleg írom rá a feliratokat. Sosem használok sablonokat. Amikor workshopot tartottam, akkor is mindig arra buzdítottam a résztvevőket, hogy próbálják kialakítani a saját kalligrafikus írásukat, mert pontosan ugyanúgy nem tudja 2 ember kanyarintani a betűket. Ezért sem érdemes másokat teljesen lekövetni.

KalliUS

A fenntarthatóságot is fontosnak tartod?

Nagyon is. Úgy gondolom, hogy ha már csak egy kicsivel mindenki hozzájárul ahhoz, hogy kevesebbet pazaroljunk, azzal is sokat segítünk. Én is mindig igyekszem odafigyelni erre, például azzal, hogy csak olyan csomagolópapírt használok, ami újrahasznosított papírból van.

Illetve ugye a termékeimhez mindig rendelnem kell az ajándéktárgyakat, amikre írok (gömböket, bögréket, tányérokat, stb). Ezeknek a dobozait, amikben érkeznek, mindig újra felhasználom.

Van, hogy csinálok belőlük újakat, vagy egyéb dobozokat is újrahasznosítok, amikben más rendeléseket kaptam. Továbbá ha tehetem, megválogatom azokat a helyeket is, ahonnan az alapanyagokat rendelem, és olyan céget választok, akik szintén odafigyelnek a fenntarthatóságra.

Hol találkozhatunk a termékeiddel?

Nem szoktam vásárokon és egyéb rendezvényeken részt venni. De az online felületeken – mint az Instagram, Facebook és TikTok – megtalálnak az emberek. Próbálok heti többször is kommunikálni a követőimmel, akiknek a száma szerencsére szépen gyarapszik minden platformon. Gyakran kikérem a véleményüket olyan esetben, mint például, milyen feliratot látnának/használnának szívesen, mint Insta sztori matrica. Szerencsére nagyon aktívak a követőim, így bármiféle kérdésre nagyon gyorsan reagálnak. 😊 

KalliUS

Milyen terveid vannak a közeljövőre nézve?

Októberben már beindul nálam a karácsonyi szezon. Ettől a hónaptól kezdve legtöbben egyedi feliratos üveggömböt rendelnek, de nagyon sokféle termék közül tudnak válogatni az emberek. Próbálok minden igényre odafigyelni és megvalósítani az emberek kívánságait. Hamarosan elkezdem az első előkészületeket a webshopommal kapcsolatban is, azonban erről részleteket még nem szeretnék elárulni. Ha elkészült, akkor arról első kézben a követőim szereznek tudomást. 😊

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást