Pénz és hivatás

Borravaló para – hogyan kell jattolni a világ különböző tájain?

Ha egy új országba utazol, érdemes kicsit utánajárnod az ottani szokásoknak, ezzel is megtisztelve az adott helyet és az ott élő embereket. Zavarba ejtő kérdés lehet például a borravaló, hiszen ahány ország, annyi szokás ezen a téren is, és nem szerencsés, ha egy kellemes vacsora után csak tanácstalanul lesed a szomszéd asztalt, hogy mi a teendő. Íme, egy kisokos a népszerű turista célpontokról, hogy tudd, mennyit illik jattolni.

Prága, Csehország

Ha épp megittad az utolsó korty cseh sörödet is egy kellemes prágai csehóban és kérted a számlát, akkor az első dolgod legyen, hogy ellenőrzöd az ár tartalmazza-e a szervizdíjat.

Ha igen, akkor nincs más dolgod, ha nem, akkor 10-15% borravalóval nem tévedhetsz.

Párizs, Franciaország

A szerelem városában és egész Franciaországban az a jellemző, hogy a számlán szerepel a „service compris” kifejezés, ami azt jelenti, hogy a szervizdíj már benne van a végösszegben.

Ennek ellenére a legtöbben felülírják ezt a szabályt és felfelé kerekítenek fizetéskor.

Róma, Olaszország

Olaszországban nem várják el a borravalót, de persze mindenkinek jól esik, ha nagylelkűek a vendégek.

Vannak helyek, ahol szerepel a végösszegben a szervizdíj, vagyis a „coperto”, ahol nem, ott általában az a bevett szokás, hogy a számla rendezése után, az asztaltól való távozáskor egyszerűen ott hagyunk néhány eurót a tányérunk mellett, így honorálva a szíves vendéglátást.

Marrákes, Marokkó

Az utóbbi években egyre népszerűbb célpont Marokkó, ahol az éttermekben és az utcán árult ételek esetében is az 5-10% borravaló a szokás, sőt, itt a hotelben is illik adni párszáz forintnyi összeget a portásnak, ahogy a taxis díját is felfelé szokás kerekíteni.

Barcelona, Spanyolország

A legtöbb spanyol étterem esetében már szerepel a számlán a szervizdíj, így nem várják el a borravalót, ettől függetlenül a lehetőség itt is mindig adott, hogy hozzátegyünk pár százalékot a végösszeghez.

Bárokban egyáltalán nem szokás jattolni a spanyoloknál.

London, Egyesült Királyság

A spanyolokhoz hasonlóan az Egyesült Királyság szinte egészére is igaz, hogy a szervizdíj általában már szerepel a számlán, amennyiben nem, akkor 10-15 százalék borravalót illik adni, vagy akár ennél is többet, ha rendkívül elégedettek voltunk a kiszolgálással.

A bárokban itt sem kell jattolni, így ha le vagy égve, akkor inkább egy bárban ebédelj – így tatja a brit mondás.

Olvastad már?  10 hobbi, amivel könnyedén pénzt is kereshetsz

Lisszabon, Portugália

Portugáliában az a szokás, hogy a kávézókban 5%, míg az éttermekben 10% borravalót hagynak a vendégek a felszolgálóknak, tehát annak fényében jattolnak, hogy milyen mértékű volt a kiszolgálás.

Nem kell borravalót adni a taxisofőrnek, de persze ők sem fogják elutasítani, ha felfelé kerekítesz fizetéskor.

New York, USA

New York ma már nem olyan elérhetetlen úti cél, mint néhány évvel ezelőtt, így nem árt, ha tudjuk az ottani szokásokat.

Bár a város igazi olvasztótégely, rengetegféle nemzetiség éttermeivel, mégis csak az Egyesült Államok része, így az ország szokásait követve itt a magasabb borravaló az illendő, vagyis akár 15-20% sem számít soknak.

Amszterdam, Hollandia

Amszterdamban törvény mondja ki, hogy minden számlán szerepelnie kell a szolgáltatás díjának, így nem kell emiatt cseppet sem izgulnod, biztosan megkapod a pontos összeget.

Ettől függetlenül – bár tényleg senki nem várja el – megteheted, hogy hagysz ott némi borravalót, akár csak pár fémpénzt az asztalon, főleg, ha nagyon elégedett voltál a szolgáltatással.

Isztanbul, Törökország

Az utcai árusoknál nem szokás borravalót adni a törököknél, az éttermekben azonban a szokásos 5-10% az illendő.

Ha kártyával fizetnénk, akkor is készpénzben adjuk a borravalót, a számláról ugyanis nagyon kevés helyen tudják levonni a magasabb összeget.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást