Háztartás / Otthon

3 bevált trükk, hogy a vágott virág minél tovább szép maradjon

3 bevált trükk, hogy a vágott virág minél tovább szép maradjon

Egyszer, tinikoromban az akkori szerelmemtől kaptam egy álomszép csokrot, amitől teljesen el voltam ájulva. Valahol azt hallottam, hogy a rózsának csak kevés víz kell, ezért pár ujjnyi vízbe tettem, aztán másnap láttam, hogy a virágom teljesen lekókadt és magába roskadt, pont úgy, ahogy én is, amikor ez a látvány fogadott. Utánaolvastam és megtudtam, hogy pont az ellenkezőjét kellett volna tennem, mint amit csináltam, hiszen a rózsának sok víz kell. Ekkor még nem tudtam, hogy egy évtizedet fogok eltölteni a virágkötészet csodálatos világában, ahol aztán mindent megtanultam arról, hogyan maradhat minél tovább friss a szálas virág.

A legfontosabb, hogy annyi vizet tegyünk a virág alá, amennyit igényel. Ezt nagyon könnyű eldönteni, hiszen minél keményebb, vagyis „fásabb” a virágunk szára, annál több vizet igényel. A rózsát – éppen ezért – „nyakig” ajánlott vízbe tenni, de minimum addig, ahol a levele kezdődik. A lágyszárú virág – mint pl. a kála – viszont kevés, mindössze pár centis vizet igényel, különben megnyálkásodik a szára.

Amennyiben hirtelen nem tudjuk eldönteni, hogy puha vagy fás a szár, akkor válasszuk az arany középutat és töltsük félig vázát.

Az ilyen köztes szárú virágok többek között a frézia, a boglárka és a szegfű.

3 bevált trükk, hogy a vágott virág minél tovább szép maradjon

Egy dekoratív csokor természetesen legtöbbször vegyes virágokból áll, kemény és lágyszárú is lehet benne. Ilyenkor inkább több vízbe tegyük a szárát, menjünk biztosra. Sokszor hallom, hogy gyógyszert – aszpirint, Kalmopyrint – vagy cukrot tesznek a vízbe a háziasszonyok, mondván ettől tartósabb lesz a virág. Ezzel kapcsolatban csak annyit tudok mondani, hogy mi, virágosok ezt a két módszert sosem alkalmaztuk. Az alábbi három tanáccsal kapcsolatban viszont garantálom, hogy jelentősen megnyújthatjuk velük virágaink élettartamát.

Rendszeres visszavágás

Nincs mese, a tartós frissesség érdekében a virágszálakat minden nap vissza kell vágni. Nem kell kétségbeesnünk, ha nincs metszőollónk, egy éles kés vagy a sniccer még jobb választás, hiszen az nem nyomja össze a szárat vágáskor. Ha ugyanis összenyomjuk, az már nem fog tudni elég vizet felszívni. A metszés ferde legyen, hogy a virág minél nagyobb felületen tudja felszívni a vizet. Az ujjunkra vigyázzunk, el ne vágjuk, annyit a legszebb virág sem ér.

3 bevált trükk, hogy a vágott virág minél tovább szép maradjon

Napi vízcsere

Nem nagy ördöngösség, azt hinnénk, mindenki tudja, hogy a napi vízcsere jót tesz a vágott virágnak, de ez sajnos koránt sincs így. Többször előfordult, hogy egy barátnőmnél én cseréltem vizet a csokor alatt, mert vagy éreztem a szagán, hogy állott a vize, vagy láttam, hogy már beszürkült.

Ne legyünk lusták, minden nap cseréljük a virág alatt a vizet, és nagyon fontos, hogy valami tisztítószerrel el is mossuk a váza belsejét, mert így a baktériumok nem tudnak elszaporodni.

Ecet és hypo

Fentieket a virág vizébe kell cseppenteni, és itt nem győzöm hangsúlyozni, hogy tényleg elég pár csepp. Ha túl sok hypot vagy ecetet teszünk a virág alá, szó szerint elégetjük a szárát. Pár csepp bőven elég, a legegyszerűbb, ha a flakon kupakjába öntünk kicsit és úgy a vázába, mert ha szabad kézzel tesszük, a mennyiség könnyen megszaladhat. A vegyszer gátolja a baktériumok elszaporodását, amelyek megbüdösítik és opálossá teszik a vizet – de tényleg elég belőlük egy icipici mennyiség!

Képek forrása: ifeelstock/Depositphotos.comKateNovikova/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást