Nikoletta hivatásos befőző lett, és végre úgy érzi, az álmai szerint él

Nikoletta hivatásos befőző lett, és végre úgy érzi, az álmai szerint él

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Nikoletta hivatásos befőző lett, és végre úgy érzi, az álmai szerint él


Pászt-Elekes Nikoletta pont ilyen. Amikor arról beszél, hogyan készíti a szendvicsuborkát vagy a tokajis sárgabaracklekvárt, végig mosolyog. Így érdemes élni, nem igaz? Nikollal a teraszukon beszélgettünk egy finom kávé mellett.

Pászt-Elekes Nikoletta interjú

Pászt-Elekes Nikoletta,

az Otthonka alapítója

K.: Az életed nem mindig a befőttesüvegek körül forgott, igaz? Mivel foglalkoztál?

V.: Azt hiszem, az én életemre mondják azt, hogy minden fiatal nő ilyet szeretne. Álommunkám volt, hiszen nagy kozmetikai márkákat segítettem közgaszdászként, marketingesként, brandmanagerként. Rengeteget utaztam, Párizs olyan volt számomra, mint egy második otthon. Csodálatos volt, egy ideig…

Később már nem találtam meg benne igazán önmagam, így próbáltam más vizekre evezni, így közelebbről megismerkedtem a feng-shuival, tanácsadó lettem, de oktattam aerobikot is. Amikor a kisfiam, Marci megszületett, nem volt kérdés, hogy itthon maradok vele, amíg csak lehet.

K.: Hogy jött a képbe a befőzés?

V.: Amikor kicsi voltam, a nyári szüneteket a nagymamámnál töltöttem, aki nagyon-nagyon jól főzött és mindig volt befőzés is a programban. Savanyúságokat, szörpöket, lekvárokat készített, én pedig lelkesen segítettem neki. Az ő konyhájában éreztem azt először, hogy mennyire jó dolog csodát tenni a zöldségekkel, gyümölcsökkel.

Felnőttként eleinte az ő receptjeivel próbálkoztam, de amikor megszületett Marci, tudatosabb lettem. A kisfiamnak nem akartam sok cukrot, tartósítószert adni, így a bolti lekvárok, savanyúk, szörpök alapból nem jöhettek számításba. Ráadásul nekem inzulinrezisztenciám van, így fokozottan fontos, hogy mi kerül az asztalra.

Pászt-Elekes Nikoletta interjú
Otthonka

K.: Ezt értem, de hogy lettél hivatásos befőző? Ez nagyon érdekes!

V.: Ez egy hosszabb folyamat volt. Egyre több dolgot készítettem itthon, de szerettem volna többet és többet tudni a tartósításról, a savanyításról. Ehhez pedig beiratkoztam egy tanfolyamra, aminek az elvégzése után hivatalosan zöldség- és gyümölcs-feldolgozó lettem. Sok mindent megtanultunk a tanfolyamon.

Megtudtam, hogy milyen veszélyei lehetnek a helytelen házi tartósításnak, hogyan kell jól csinálni a tartósítószermentes dolgokat. Boldogsággal tölt el, hogy olyan élelmiszert adhatok a családomnak, amiről tudom, hogy pontosan mi került bele, nem érhet meglepetés. Persze nem gondoltam, hogy hivatásszerűen fogom ezt csinálni, mostanra azonban ez a megélhetésem.

Befőzés házilag
Otthonka

K.: Miért döntöttél úgy, hogy a befőzés lesz innentől a hivatásod?

V.: A végső lökést a járvány adta. Teljesen átírta a terveimet. Ezelőtt azt gondoltam, visszatérek majd a pörgéshez, de ez elvetélt ötlet volt, hiszen a kisfiam mellett amúgy sem igazán lehet pörögni. Négy-hat órás munkát találni nem egyszerű, a régi munkahelyemre pedig nem tudok visszamenni. Marci most megy oviba, én pedig teljes erőbedobással a befőzésre és az új ötletek megvalósítására koncentrálok majd. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást