Nők, akik a Holdat akarják ,,palacsintasütőnek”

Nők, akik a Holdat akarják ,,palacsintasütőnek”

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Nők, akik a Holdat akarják ,,palacsintasütőnek”

Vannak nők, akik nem várják meg azt, hogy egy férfi lehozza nekik a Holdat és a csillagokat. Vannak nők, akik saját maguk mennek a csillagok közelébe. Akiknek hivatása az űrrepülés. Talán azért lelkesedek úgy általában az űrhajósokért, mert – bár ezt manapság nem annyira szokták büszkén emlegetni – annak idején az 5433-as számú Jurij Alexejevics Gagarin úttörőcsapat tagja voltam. Ennek okán rengeteg dolgot tudtunk meg gyerekként az űrhajózásról. Űrhajósnak, főleg női űrhajósnak lenni pedig csodálatos dolog lehet..

Elgondolkodtató kérdések

Vajon mennyi bátorság kell ahhoz, hogy egy törékenynek mondott nő, bízzon magában annyira, hogy beszálljon egy űrhajóba? Vajon mennyit kell ahhoz a férfivilágban küzdeni és tanulni, hogy idáig eljusson? 

Vajon mi késztet egy nőt arra, hogy ez legyen az elsődleges vágya? És vajon megszületett-e az a férfi, aki méltónak érzi magát ahhoz, hogy egy olyan nőt vegyen el feleségül, olyan nőt szeressen, aki meghódította a világűrt? 
Vajon mennyire büszke édesanyjára az a gyermek, akinek anyukája megjárta a világűrt? És vajon hányszor kell egy űrt megjárt anyának elmesélnie esténként gyermekének, hogy milyen a világűr?

1963, a kezdetek

Valentyina Tyereskova édesanyja textilgyári munkás volt, édesapja traktoros. Ő maga hamar abbahagyta tanulmányit, és anyja nyomdokait követte: textilmunkás lett. Ám régi fotóin is látszik, hogy többre volt hivatott. Esti iskolában fejezte be tanulmányait, sőt, szabadidejében ejtőernyőzött. 

Ez utóbbi volt kiválasztásakor az egyik nyomós érv, ami miatt őt választották a világ első női űrhajósának. Hívójele Sirály – azaz Csajka – volt. Jelenleg vezérőrnagy, akinek hobbija a galambtenyésztés. 
A téli olimpiai játékok megnyitó ünnepségén ő volt az egyik, aki az olimpiai lobogót vitte. 70 óra 50 percig tartott űrrepülése, és 48-szor kerülte meg a Földet. Nevét egy kráter viseli a Holdon.

A húsz éves szünet

Mivel Tyereskova folyamatos orrvérzéssel küzdött a gravitáció hiánya miatt, közel húsz évig nem küldtek nőt a világűrbe, mondván, a nők szervezete nem bír jól alkalmazkodni a világűr viszonyaihoz.
Ám 1982-ben újabb nő indult útnak, a szintén szovjet Szvetlana Szavickaja. 
Ő kétszer is járt a világűrben, de ami még érdekesebb, ő volt az első nő, aki űrsétát is tett: három és fél órát sétálgatott a világűrben. Ami még ámulatba ejtőbb vele kapcsolatban, hogy 17, igen, tizenhét évesen a sztratoszférából, több, mint 14 ezer(!) méter magasból zuhanórepülést végzett, és az ejtőernyőt 500 méteren nyitotta ki.

Judith Resnik

15 éves voltam, és sírva fakadtam, amikor a tévében arról beszéltek, hogy egy női űrhajós is szörnyet halt a Challenger-en. Emlékszem arra, hogy a tévében mutatták ahogyan mosolyog és integet, mielőtt beszállt társaival az űrrepülőbe.

Addig számomra az űrhajós nem emberi lény volt, hanem egy misztikum. Akkor szembesültem az ember nagyságával és egyben törékenységével is. A Vénuszon és a Holdon krátert neveztek el róla, ahogyan a 3356-os számú aszteroida is az ő nevét viseli.

…és a többiek

Hivatalos űrprogramok keretein belül összesen 57 nő járt a világűrben. Nagy részük, 45 nő, amerikai állampolgár. Bár szovjet volt az első űrhajósnő, mégis összesen csak három szovjet, orosz nő hódította meg az űrt. Utoljára egy kínai nő járt a csillagok között, Vang Jan-ping. 

Az űrturizmus lehetőségével azonban sokaknak lehetősége adódik majd, hogy a nagyokat követve a csillagok között lehessenek. Hölgyeim, adott tehát a lehetőség azoknak, akik közelebbről akarják látni a mindentudó Holdat és a csillagokat…

…és ahol még nem járt senki

A Mars is kihívás lehet majd a nők részére, ugyanis a hosszú távú terv az, hogy kolóniákat akarnak létrehozni a Marson. Retúr jegy sajnos nem váltható, tehát aki arra adja a fejét, hogy a Marsra akar menni, annak ott kell leélnie hátralévő életét. 
Első körben négy embert, azután pedig negyvenet fognak felküldeni a Marsra, komoly fizikai és pszichológiai tesztek után. A Mars-expedíciót úgymond, ,,valóságshow-ként” kívánják véghez vinni. Tehát, az elkövetkezendő harminc évben részesei lehetünk az emberiség újabb óriási lépésének, melyben szintén nem lesznek kikerülhetők a nők.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást