Szerelem / Párkapcsolat

Hogyan küzdheted le az 5 legjellemzőbb házassági problémát

Hogyan küzdheted le az 5 legjellemzőbb házassági problémát

Míg régen az elrendezett házasságokban hittek, manapság már szerencsénk van, hogy szerelemből házasodhatunk. Persze ettől még ugyanúgy kell dolgozni érte, tehát azt azért nem mondanánk, hogy kapcsolati szinten könnyebb így a dolgunk, de legalább olyan emberrel kapaszkodunk össze, akit valóban szeretünk. 

Viszont legyünk őszinték, a házasság csak ritkán megy teljesen magától, igen is tenni kell azért, hogy jó legyen és hogy fenn tudjon maradni a tűz is, főleg a gyerekek érkezése után. Mert hát a napi rutinfeladatok könnyen átveszik az uralmat az életünk felett. Szükség van randi estékre, mindenkinek külön-külön énidőre és persze közös családi időtöltésre is – mindamellett, hogy közben a mindennapi dolgokat is menedzseljük. 

Román Boglárka szexuálpszichológus, pár-, és családterapeuta azt mondja, minden párnak vannak nehézségei, a kérdés, hogy hogyan tudunk megküzdeni velük. És minél előbb fordulunk szakemberhez a gondokkal, annál könnyebb elkapni még időben a problémát, ami sokszor egyébként orvosolható. A kérdés csak az, valóban akarják-e orvosolni ezeket a párok. Összeszedtünk öt olyan módszert, amely megoldást nyújthat a legáltalánosabb problémákra, de ha úgy érezzük, egyedül már nem boldogulunk, természetesen érdemes szakember segítségét kérni. 

Munkamegosztás

A házasságban több olyan élethelyzet is adódhat, ami miatt minden – vagy a feladatok nagy része- egy személyre hárul. Ilyen esetben, ha véget ért a krízis, muszáj egy kicsit változtatni a viszonyokon. A pszichológus azt tanácsolja, üljünk le a párunkkal és külön-külön kártyákra írjuk össze egyesével az összes házimunkát, feladatot, amit a mindennapokban viszünk. „Miután összeírtuk a listát, nézzük meg, hogy mi az, amit ebből szívesen csinálunk és mi az, amit megterhelőnek érzünk.” – kezd bele Boglárka. „Fontos, hogy törekedni tudjunk az egyenlő mértékre az adok-kapok mérlegben, így érezni fogjuk a partnerünk támogatását. Súlyozzunk időben, ráfordított energiában, próbáljuk úgy szétosztani kettőnk között a feladatokat, hogy a végén kiegyenlítettebb legyen a szerep és munkamegosztás.”

Anyagi gondok

Minden családban megesik, hogy kicsit nehezebb időszakba csúsznak. A pénzügyi gondok azonban sok konfliktust szülhetnek. Mi lehet a megoldás rá, hogy ne érezzük folyamatosan a nyomást az anyagi gondok miatt? Boglárka azt mondja, azért, hogy ne ez lebegjen éjjel- nappal a szemünk előtt és ne telepedjen rá a kapcsolatunkra, vagy a családra sem, jelöljünk ki olyan időablakot a héten, amikor ezek a témák kerülnek napirendi pontra. Azonban sem előtte, sem ezt követően – hacsak nem égető kérdésről van szó – ne beszéljünk erről, tudatosan húzzunk határt, így nem terheljük vele annyira a kapcsolatot. 

A cikk a következő oldalon folytatódik. Kattints ide a lapozáshoz >>

Új alapok

Nincs két egyforma család vagy nevelési módszer, így teljesen érthető, hogy amikor nekünk lesz gyerekünk, nem biztos, hogy mindig minden helyzetre ugyanúgy reagálunk. És sajnos ez is könnyen vitát okozhat a kapcsolatban. „Jussunk közös nevezőre! Próbáljunk érzékenyíteni a másik nézőpontjára. Mondjunk egymásnak történeteket a saját családunkból. Meséljünk a szülőkről, nagyszülőkről, beszéljünk arról, ki milyen berögzült nevelési elvekkel, üzenetekkel, hiedelmekkel érkezett. A párunk történeteit is hallgassuk meg. Próbáljuk közösen megfejteni, mi lehetett mindebből, amit érdemes továbbvinni, mi az, amit nem és együtt alakítsuk ki az új szabályrendszert. Ismerjük el egymást, valamint egymás erősségeit szülőként! Próbáljuk felismerni mi okoz nehézséget, hol lenne az, ahol fejlődnénk! Merjünk egymástól segítséget kérni!”-javasolja a pszichológus.

Érdekellentétek

Lehet, gyerekként arról álmodoztunk, hogy majd szembe jön velünk a lelki társunk, aki mindenben, mindenhogy passzol hozzánk, de ez viszonylag ritkán történik meg. Bizony nem mindenki passzol minden egyes területen, de ettől nem kell megijedni, ez így teljesen normális. Hiszen gondoljunk csak bele, például mennyit tanulhatunk már csak abból, hogy a másiknak új a nézőpontja. Az érzelmi éretlenség azonban nehezebb kérdés, ilyen esetben a magasabb érzelmi intelligenciával rendelkező félnek bizony nagyon türelmesnek kell lenni ahhoz, hogy ne feszültségekkel, veszekedésekkel legyen terhelt a kapcsolat. A legjobb mód ezekben az esetekben, ha kommunikálunk egymással a problémákról, a nézetkülönbségekről és képesek vagyunk dolgozni azon, hogy egyetértés, kompromisszumok szülessenek egy-egy téma kapcsán. 

„Egy kapcsolati rendszer fenntartásáért mindkét fél felelős, ahogy annak megváltoztatásáért is. Fontos a belátás felé törekednünk, megfogalmaznunk milyen kapcsolatban szeretnénk élni, milyen lenne számunkra a vágyott cél. Vegyük sorra, ehhez milyen lépések vezetnek. Tegyük láthatóvá szükségleteinket, kérjünk segítséget. Egy egyéni önismereti folyamat is sokat lendít a párkapcsolati nehézségeken, még hatékonyabb azonban, ha páros konzultáció igénybevételén tanakodik a pár, így még jobban lehet együtt haladni” – magyarázza a terapeuta.

vm/istockphoto.com

Amikor elalszik a tűz

Igen, sajnos a tűz egy hosszú távú kapcsolatban néha átalakul, elhalványul, aztán újra szárba szökken. Ha éltünk már sokáig valakivel, akkor ezt tapasztalhattuk is. Viszont abszolút van esély arra, hogy fenntartsuk ezt a lángot, csak figyelni kell rá, hogy ne hagyjuk teljesen kialudni. A szexuálpszichológus azt javasolja, igyekezzünk a párunk szemében megújulni, fantáziát, kreativitást vinni a mindennapokba. „Ha elvisznek a hétköznapok, kommunikáljunk, nyugodtan váltsunk pikáns üzeneteket, teremtsünk randi estéket. Igyekezzünk készülni, meglepni a másikat! Időt szánni egymásra. Ami nagyon be szokott válni a klienseimnél, hogy egymásnak különleges estéket szerveznek. Meglepő, utána milyen pozitívan nyilatkoznak az eredményről”– meséli Boglárka. 

Összegezve a hallottakat tehát nincs más feladatunk, mint hogy találjunk a héten egy napot, amikor a randi estét az egyikünk szervezi meg – kedveskedhetünk ajándékkal, meglepetéssel is. Persze valami olyan aprósággal, aminek tudjuk, hogy örülne a másik. A következő héten pedig cseréljünk és szervezzen a másik fél. Így megint egyenlőek lehetnek a viszonyok, bevethetünk egy-két nem mindennapos praktikát és kicsit kiszakadhatunk az állandó rutinból és körforgásból is. 

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást