„Legyen a zene mindenkié!” – 130 éve született Kodály Zoltán

„Legyen a zene mindenkié!” – 130 éve született Kodály Zoltán

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / „Legyen a zene mindenkié!” – 130 éve született Kodály Zoltán

1882. december 16-án, pontosan 130 éve született Kodály Zoltán zenetudós, népzenekutató, háromszoros Kossuth-díjas zeneszerző. Születésnapján lássuk életének és munkásságának legfontosabb állomásait.

Család és iskolák

Kodály Zoltán Kecskeméten született, szülei bár nem zenével foglalkoztak, de gyakran zenéltek és énekeltek otthon. Édesapja hegedűn, lengyel származású édesanyja pedig zongorán játszott. Az énekek és a zene szeretete így már születése óta meghatározó elem volt Kodály Zoltán életében.
1900-ban kezdte meg tanulmányait a Pázmány Péter Tudományegyetem magyar-német szakán, ezzel párhuzamosan pedig beiratkozott a Zeneakadémiára is, zeneszerzést tanulni. 
Élete során végig egyértelműen látszott, hogy a zene az, amelyben dolgozni és alkotni szeretne. Első művei az akadémia hangversenyein hangzottak el, ahol máris nagy elismerést kaptak.

Népdalgyűjtés

Kodály elkészítette a magyar népdal strófaszerkezetéről szóló doktori disszertációját, majd elhatározta, hogy körbejárja a magyar falvakat, hogy összegyűjtse és felvegye a magyar népdalokat, megmentve ezzel a feledésbe merülő zenéket.
Ez a gyűjtemény nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ma is ismerhetjük a 100 évnél is idősebb népdalokat.

Barátság Bartókkal

Kodály a népdalgyűjtés során ismerkedett meg Bartók Bélával, aki nagyon hasonló érdeklődéssel rendelkezett, és szintén a magyar népdalokat kutatta.
Nem csak munkájukban, de a magánéletben is összefonódott az életük, mivel egész éltre szóló barátságot kötöttek. Közösen adták ki a népdalgyűjteményeket, és ellátták azokat zongorakísérettel.

Megkésett melódiák

Megkésett melódiák címmel Kodály az 1910-es években több olyan darabot is készített, amelyek klasszikus magyar költők verseinek megzenésítését tartalmazta.  
A címválasztás hátterében az állt, hogy Kodály így szeretett volna emléket állítani Arany Jánosnak, Kisfaludy Sándornak, Kölcsey Ferencnek és költőtársaiknak, akiknek az idejében a magyar dal motívumai nem voltak annyira elterjedve, hogy összefonódhassanak az irodalmi alkotásokkal.

Népdalok népszerűsítése

Kodály nem csak a népdalok gyűjtésére fordított hatalmas figyelmet, de sok munkát szentelt annak is, hogy ezek minél előkelőbb helyet foglaljanak el a zenei életben.
Ennek következtében a ’20-as években magyar népdalok szólalhattak meg az Operaházban, illetve számtalan olyan dalest került megrendezésre, ahol magyar népdalokat híres művészek adtak elő.

Zenepedagógia – a Kodály-módszer

A Kodály- módszer lényege, hogy mindent akkor és úgy kell tanítani a gyerekeknek, amikor a legfogékonyabbak rá. Nem konkrét tantervet dolgozott ki, de lefektette annak alapjait.
Különösen fontosnak tartotta azt, hogy már az óvodai nevelésben, majd később az iskolában is legyen zenetanítás, hiszen ez biztosítja azt, hogy a zenei nevelés tökéletes lesz, amely az emberek egész életére pozitívan hatnak majd.

Kép forrása: Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet

Ti-Ti-Tá

Külföldi kollégák tapasztalatinak és módszereinek felhasználásával Kodály kifejlesztette azt a ritmizálási módszert, amelyet ma már minden iskolában tanítanak.
Ennek alapja a mindannyiunk számára ismeretes Tá és Ti egységes használata, amivel az összes zenei darab eltapsolható vagy elmondható, más szóval ritmizálható. Módszerei közé tartozik az is, hogy a ritmizálás közben sétálnak, futnak, vagy bármi más mozgást végeznek a diákok – a tanárokkal együtt.

Dó-Ré-Mi

A relatív szolmizálás egy olyan módszer, amelynek segítségével bármilyen hangrendben írt darabok kottái könnyen és biztonsággal válnak elolvashatóvá.
Az angol elemekkel is rendelkező rendszer lényege, hogy egy alaphangsort állít fel, amely bármilyen dúr vagy moll darabot szolmizálhatóvá, ezáltal tisztán és biztonsággal visszaadhatóvá tesz. Ez az alaphangsor nem más, mint a mindannyiunknak ismerős Dó, Ré, Mi, Fá, Szó, Lá, Ti és Dó.

Kézjelek

A könnyebb szolmizálás érdekében és azért, hogy az iskolai tanításban is könnyebb legyen a módszer megvalósítása, Kodály létrehozott egy egységes kézjelsorozatot is, amelynek segítségével a tanár bármennyi ember előtt tud egyértelmű segítséget adni az éneklőknek a pontos szolmizálásban. A kézjegyek máig az iskolai tananyag alapjait képezik.

„Legyen a zene mindenkié!”

Kodály életműve hatalmas, és munkájának köszönhetően olyan dalokat ismerhetünk meg, amelyek nélküle már elvesztek volna. Pedagógiai munkásságának pedig legalább ugyanennyit köszönhetünk, hiszen nélküle a zene valószínűleg nem lehetne ennyire aktív része életünknek.
Egész életében hitt abban, hogy a zene örömet és felszabadultságot hoz az emberek mindennapjaiba, a csoportban éneklés pedig felszabadító és csapatösszetartó hatással bír. Nem véletlen, hogy a nevéhez fűződő, talán legismertebb idézet így szól: „Legyen a zene mindenkié!”

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!