Ők a világ legboldogabb nemzete, és azt is megmondjuk, miért

Ők a világ legboldogabb nemzete, és azt is megmondjuk, miért

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Ők a világ legboldogabb nemzete, és azt is megmondjuk, miért

Azért boldogok, mert sikeresek, vagy azért sikeresek, mert boldogok?

A University of Warwick szerint az, hogy egy nemzet jellemzően mennyire boldog vagy boldogtalan, az ott élők génállományába van kódolva.

A kutatók azt is megállapították, hogy bár a dánok a legboldogabbak, minél közelebb van egy nemzet génállománya a dánokéhoz, annál valószínűbb, hogy ők is boldogok, míg az eltérő génállományú nemzetek a boldogsági listán is hátrébb végeztek.

A frissen publikált kutatás szerint a dánok azért végeznek rendszerint az élmezőnyben, amikor a boldogság mértékét vizsgálják a nemzetek között, mert az itt élő emberek génállományában van egy speciális gén, ami az agyra gyakorol hatást, és általános jó hangulatot, boldogságot stimulál.

Ugyanakkor más nemzetekhez hasonlítva a dánoknál kisebb valószínűséggel fordult elő annak a génnek a jelenléte, ami az elégedetlenség érzését ébreszti fel az agyban.

Dr. Eugenio Proto közgazdász elmondta, az eredmények őket is meglepték, különösen, hogy más összefüggéseket is találtak:

Minél távolabb áll egy nemzet genetikája a dánokétól, annál valószínűbb, hogy alacsonyabb az életszínvonaluk.

Dr. Eugenio Proto

A vizsgálat tehát felveti a kérdést, hogy vajon azért olyan boldogok a dánok, mert magasabb az életszínvonaluk, vagy azért olyan magas az életszínvonaluk, mert boldogok, és pozitívan állnak a problémákhoz?

A kutatók egyébként egy, többek között a depresszió kialakulásáért felelős génmutációt is vizsgáltak a kutatásban részt vevő országok nemzeteinek génállományában, és azt találták, hogy ennek az előfordulása Dániában és Hollandiában a legalacsonyabb.

Öröklődik-e a boldogság?

A kutatás utolsó fázisában a tudósok azt vizsgálták meg, vajon a boldogságra és sikerre való hajlam generációkon keresztül is öröklődik-e?

Hogy kiderüljön, a gének a tengeren túl is aktívak maradnak-e, olyan amerikaiaktól vettek DNS-mintákat, akik az Egyesül Államok adatai szerint is nagyon jól élnek.

Ez után, a DNS-t vizsgálva megpróbálták kideríteni, milyen területről érkezhettek az Amerikában jól teljesítő lakosok ősei.

Az eredmények azt mutatták, hogy a boldogságra való hajlam akkor is megmarad a Dániából, vagy a dánokéhoz hasonló géntartományú nemzetek országaiból érkező amerikaiaknál, ha azok már generációk óta elszakadtak a szülőföldjüktől.

A tudósok szerint messzemenő következtetéseket azért egyelőre nem lehet levonni a vizsgálatokból, azonban elképzelhetőnek tartják, hogy a jövőben a gazdasági, illetve szociológiai vizsgálatokkor majd a genetikai sajátságokat is figyelembe kell venniük az eredményeket értékelő kutatóknak.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást