Rövidre vágattam a hajamat: nem számítottam rá, hogy EZ történik

Rövidre vágattam a hajamat: nem számítottam rá, hogy EZ történik

Címlap / Stílus / Haj / Rövidre vágattam a hajamat: nem számítottam rá, hogy EZ történik

Amióta csak az eszemet tudom, hosszú hajam volt. Anyukám imádta betölteni a fodrász szerepét, mindig befonta, feltűzte, díszítette a frizurámat, ezért elég sokáig fel sem merült otthon, hogy én levágassam a hajamat.

Egyszer, valamikor 14 évesen aztán eldöntöttem, hogy én is vállig érő hajat akarok, mint a többi lány. Elmentünk a fodrászhoz, és a derékig érő tincseim nagyrészét ott hagytuk. Utána hetekig hallgattam az összes szomszédtól, tanártól, de még a boltostól is, hogy „hogy tudtad levágatni azt a szép hosszú hajadat? Nagyon fogod még sajnálni!”

Dicséretet csak anyukámtól és a nagymamámtól kaptam, és ez elvette a kedvem az – amúgy nem is annyira – rövid hajtól. Visszanövesztettem, és hosszú évekig éltem még a hosszú hajammal. Aztán kezembe akadt néhány fotó 2010-ből, 2015-ből, és 2019-ből, amiken egytől egyig ugyanúgy néztem ki. Ugyanaz a hosszú, szőke haj, ugyanúgy kibontva, mert ekkora hajtömeggel kinek van kedve szórakozni. Rájöttem, hogy hacsak nem akarok egész életemben ugyanúgy kinézni, valamin változtatnom kell. Amúgy is elegem lett az egyórás hajmosásokból, és amikor ezzel egy időben a kapcsolatom befejeződött (tudom, tipikus, de a megtört szív egyik gyógyítója a fodrász), megszületett a döntés. Elmentem hát, és rövidre vágattam a hajamat. Nem vállig élőre, nem „csak 10 centit a végéből”, hanem igazi pixie frizurára.

Tudtam, hogy kell egy kis változás az életembe, és ez a frizura valamit elindít majd, de álmaimban sem gondoltam volna, hogy az alábbiakat tapasztalom majd meg!

Először úgy éreztem, hogy mindenki engem bámul a buszon, de aztán rá kellett jönnöm, hogy rajtam kívül senkit sem érdekel a stílusváltásom, hiszen nem is ismernek. Otthon egész nap magamat néztem a tükörben, kipróbáltam, milyen, ha kendőt teszek a fejemre, vagy hogy áll a vörös rúzs, és kezdtem megkedvelni az új énemet. Aztán megijedtem, hogy hiba volt. Aztán újra tetszett. Az érzések elég gyorsan váltakoztak, de pár óra után egyre jobban éreztem magam. A tükörképem vagánynak, magabiztosnak tűnt, és úgy fest, amit elhiszel magadról, az előbb-utóbb tényleg valóra is válik.

A munkahelyemen elkezdtem egyre jobban hinni magamban, és az emberek viselkedése is megváltozott felém. Először persze a kollégák ledöbbentek, rám se ismertek, de aztán ahogy kezdtem jól érezni magam a bőrömben, ők is elkezdték dicsérni az új külsőmet. Egyre kevésbé érdekelt mások véleménye, mert az első öt „nagyon fiús ez a haj, nem?” után már lepergett rólam a burkolt beszólás. Rájöttem, hogy nem számít, mit mondanak azok az emberek, akik egyébként nem is állnak közel a szívemhez. Nem sokkal később egyébként szembejött velem egy álláslehetőség, és váltottam, ott pedig teljesen tiszta lappal kezdhettem. Én és a rövid hajam.

A szerelem keresésében

Bevallom, féltem attól, hogy milyen hatással lesz ez majd a randizásra. A legtöbb fiú ismerősöm a hosszú hajú lányokra bukik, nekik nem is tetszett a nagy váltásom. Ők rögtön azt kérdezgették, mikor nő majd vissza a hajam. De gondoltam adok egy esélyt az ismerkedésnek, és regisztráltam a Tinderre. Az előző partneremet is ott ismertem meg, de meglepődtem, hogy míg akkoriban alig voltak kapcsolataim, addig most rengetegen nyomtak rám lájkot.

Sok pasi írt, hogy megdicsérje a vagány külsőmet, tetszett nekik, hogy magabiztosnak tűntem. Persze sokan úgy gondolták, ez a külső együtt jár azzal, hogy bevállalós vagyok, és 10 perc beszélgetés után van kedvem átmenni. Volt egy-két randim, és hozzáteszem, nem azért nem lett folytatás, mert rövid a hajam, hanem mert egész egyszerűen nem ugyanazt kerestük. 

Bármennyire is abszurdnak tűnik, lehet valami abban, hogy a külsőnk befolyásolja a személyiségünket.

Elbújtam mögé

Amíg hosszú hajam volt, mindig úgy éreztem, hogy elbújhatok a tincseim mögé, míg a rövid hajam mellett ennek ellenkezője volt igaz. Kitűntem a tömegből. Az emberek észrevettek, megnéztek, a nők sokkal kedvesebbek voltak velem (esküszöm, szerintem kevésbé találtak így vetélytársnak). A pasik pedig lazábbak voltak, és jobban haverkodtak velem, mint előtte. Erre egyszer rá is kérdeztem egy ismerősömnél, és ő azt mondta, szerinte olyannak tűnök, aki érti a viccet, és nem fog megsértődni egy poénos beszóláson, ezért ő is jobban el meri engedni magát mellettem. 

Nem bántam meg, hogy levágattam a hajamat, és kipróbáltam a pixie-t. Most épp növesztem egy kicsit, hogy a bobot is teszteljem. A stílus, amiről sosem hittem volna, hogy közel áll hozzám, bejött, és ki tudja, ez milyen hatással lesz rám.

Ha te is régóta gondolkodsz azon, hogy változtatsz a stílusodon, ne riadj meg! Legrosszabb esetben nem tetszik, és pár hónap múlva megnő a hajad, de ha bejön, az egész életed megváltozik!

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!